Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Durván “belenyúl” a hazai munkaerőpiacba a robotizáció

Durván “belenyúl” a hazai munkaerőpiacba a robotizáció

A McKinsey friss kutatása szerint 2030-ig egymillió hazai munkahelyet érint majd itthon a robotizáció terjedése. Magyarországon ráadásul negatív az automatizáció megítélése, pedig az ország számára komoly előnyökre is lehetne azt váltani.

Ha Orbán Viktor 2030-ig néz, akkor jobb, ha felkészül a munkaerőpiacot alapjaiban érintő változásra, ami bizonyosan eléri Magyarországot. A világ vezető tanácsadó cége, a McKinsey friss, csütörtökön bemutatott tanulmányában a robotizálás hatásait vizsgálta a munkaerőpiacon. A kutatás Magyarországot is monitorozta, s igencsak kemény megállapítást tett, éppen a miniszterelnök által is emlegetett időtávra vetítve.

A McKinsey szerint 2030-ig egymillió munkahelyet érint majd itthon a robotizáció terjedése.

A felmérés szerint hazánk az automatizáció következményeinek leginkább kitett országok egyike. Míg az Európai Unióban átlagosan a munkaórák 44, itthon 49 százalékát lehetne automatizálni – ami 2,2 millió munkahely – a már meglévő technológiák felhasználásával. A számok rosszul mutatnak, s arra lehetne következtetni, hogy már rövidtávon is komoly létszámcsökkenések jöhetnek, ugyanakkor a tanácsadó – mintegy megnyugtatásként – hangsúlyozza, hogy a munkaköröknek kevesebb mint 3 százaléka automatizálható teljes mértékben.

Az látszik, hogy a további munkaerő bevonásán alapuló növekedési modellt a termelékenységjavulásra alapozott modell kell felváltsa Magyarországon. Ebben pedig a szolgáltatások és a termelés autómatizációjáé lehet a főszerep.

A súlyosnak tűnő számok tükrében aligha meglepő, hogy a felmérésben résztvevő országok közül a magyarok félnek leginkább a robotizációtól. Olyannyira, hogy a kutatás szerint az unión belül Magyarországon e legerősebb az elutasítás: a megkérdezettek 38 százaléka értékelte negatívan a robotok és a mesterséges intelligencia terjedését.

Pedig a kutatók nem feltétlenül látják Magyarország helyzetét a válaszadókéhoz hasonló mértékben sötéten. Véleményük szerint az automatizáció akár nyereség is lehet számunkra, hiszen

többek között kiutat jelenthet a krónikus munkaerőhiányból fakadó problémákra.

Kedvező szcenárió esetén a technológia fejlődésből fakadó hatások tartósan évi 0,8-1,4 százalékkal emelheti a hazai gazdasági növekedés ütemét.

Ehhez viszont más képességekre birtoklására lesz szükség a munkavállalók részéről is. Jellemzően ezek technikai képességek lesznek, bőséges kreativitással és komplex problémamegoldó képességgel kell rendelkezniük. A gyerekeknek minél több programozási és számítástechnikai képességet kell elsajátítaniuk, hogy sikeresen mozogjanak az új környezetben.