Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Toroczkai: „Nem a párbeszédre, hanem legrosszabbra kell felkészülnünk”

Toroczkai: „Nem a párbeszédre, hanem legrosszabbra kell felkészülnünk”

Belháború uralja a Jobbikot, most éppen a hivatalos iránnyal, a néppárti vonallal szemben álló radikális szárny hozta váratlan húzásával lépéskényszerbe a néppártosodás mellett kiálló elnökséget és Sneider Tamás frissen megválasztott elnököt. Mint arról a Zoom.hu is írt, a visszavonult exelnök, Vona Gábor mellett betöltött alelnöki pozíciójától is megfosztott – a déli határkerítés építésének ötletét még a Fidesz és az Orbán-kormány előtt felvető – Toroczkai László bejelentette: követőivel „Mi magunk” néven platfromot hoz létre, ám az elnökség szerint ennek „nincs létjogosultsága” a pártban.

Most, később vagy soha

Politikai elemzők már a tisztújítás után felvetették a pártszakadás lehetőségét, legalábbis a Jobbik kríziséről beszéltek. Krausz Péter, a Policy Agenda vezető elemzője például akkor a Zoom.hu-nak azt mondta, „Könnyen vezethet pártszakadásig a mostani helyzet. Kicsit groteszk, hogy az a Sneider Tamás képviseli a visszafogott és néppárti irányt, aki korábban szkinhedvezér volt, és ő viszi a konszolidált szárnyat”. Ami pedig a tisztújításon kevéssel, de Sneiderrel szemben 54:46 százalék arányban alulmaradt Toroczkait illeti, Kiszelly Zoltán politológus akkor úgy vélte, „nem ugrik bele a semmibe, marad a pártban”.

Toroczkai László MTI Fotó: Balogh Zoltán

Így is lett, csakhogy Toroczkai saját platformot alapított. Erről most Kiszelly a Zoom.hu-nak azt mondta: „Látszik, hogy Toroczkai nem érte el azt a kritikus tömeget, amivel érdemes lett volna új pártot alapítani. 40-45 évesen már nem érdemes zöldmezős formációban gondolkodni, minden bizonnyal ezt látta be ő is” – vélekedett az elemző. Érdekes ugyanakkor a magyar politika két utolsó platformjának sorsa:

2010 őszén az MSZP-n belül alakult platform Demokratikus Koalíció néven Gyurcsány Ferenc vezetésével; 2013-ban pedig a Párbeszéd Platform jött létre az LMP-n belül.

Azóta mindkettő önálló pártként működik.

Miért éppen „Mi magunk”?

Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy a Toroczkai-platform neve, a „Mi magunk” az évtizedekig terrorszervezetként nyilvántartott, Észak-Írország Nagy-Britanniától való elszakadásáért véres katonai akciókkal is küzdő Ír Köztársasági Hadsereg, vagyis az IRA politikai szárnyaként számon tartott ír republikánus párt, a Sinn Féin nevének fordítása. Toroczkai erről a Zoom.hu kérdésére azt mondta, az elnevezés Devecser jobbikos polgármesterének, Ferenczi Gábornak az ötlete volt, „le is foglalta a domain nevet vagy fél éve már”.

Eszerint tehát az önálló platform ötlete, ha csírájában is, de már jóval a Jobbik választási veresége és a Toroczkai számára kudarcos tisztújítás előtt megvolt.

Toroczkai elmondta lapunknak azt is: persze bennük is felmerült a Sinn Féinnel való összehasonlítás kockázata, de úgy voltak vele, hogy ha már a Felvidéken is van ilyen néven egy, a magyar autonómia-törekvéseket támogató mozgalom, nekik sem kell ódzkodni az elnevezéstől. „Ez nem az IRA-ról szól és nem annak politikai szárnyáról, attól teljesen független” – nyugtatott meg Toroczkai, megjegyezve, hogy amúgy „Mi magunk” néven jó 10 éve ő maga is hirdetett már mozgalmat.

HVIM-pótléknak szánta, de nem kellett

A pontosan 12 évvel ezelőtt, 2006-ban Toroczkai által meghirdetett „Mi magunk” 1.0 igen rövid életű mozgalom volt. Mint az Index.hu cikkéből kiderül, azt Toroczkai azért hozta létre, mert veszélybe került az általa 2001-ben – a MIÉP-ből történt kilépése után – alapított Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) jövője. A HVIM ellen ugyanis a 2006 őszi zavargások kapcsán, konkrétan a tévészékház ostroma után az ügyészség eljárást indított, és félő volt, hogy esetleg feloszlatják a szervezetet. Ám egy évvel később lezárult a vizsgálat, amely megállapította, hogy a HVIM törvényesen működik. Toroczkai erre feloszlatta a kevesebb mint egy évet élt, „Mi magunk” 1.0-t és visszatért a HVIM aktív vezetéséhez.

46 %-os létjogosultsága van

Ami pedig most, a Jobbikon belüli „Mi magunk” platform létjogosultságát illeti, Toroczkai szerint igenis van neki, méghozzá jelentős. Ott van például az a 46 százaléknyi szavazat, amit a Jobbik elnökválasztásán kaptam a programomra, ami gyökeres változtatásokat ígért. Sokan vannak tehát a Jobbikban, akik szerint alapvető változás kell a párt politikájában – magyarázta Toroczkai.

A platformkérdésről pedig úgy vélekedett: az, hogy a Jobbik alapszabályában nincs nevesítve, hogy a pártnak lennének platformjai, nem jelenti azt, hogy nem is lehetnek. Vagyis ez nem egy tiltott dolog; ha jól emlékszem, 2008-ban Novák Előd is alakított már platformot a Jobbikon belül” – tette hozzá, ám ennek a állítólagos 10 évvel ezelőtti lépésnek mi nem találtuk nyomát. Amúgy ha szükséges, javaslatot tesznek a párt alapszabályának módosítására – jegyezte meg.

Sneider Tamás, Vona Gábor és Toroczkai László – ketten maradtak MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

De Toroczkai szerint nem ez a legfontosabb kérdés most, hanem az, hogy lesz-e készség a párbeszédre az elnök és az elnökség részéről. Bízik abban, hogy igen, mert szerinte az elnökválasztás szinte kiegyenlített erőviszonyai miatt

„a párbeszéd lenne a minimum, de sajnos mégsem erre, hanem a legrosszabbra kell készülnünk.

Már az egész elnökválasztási kampány ezt jelezte előre, amikor is habonyi módszerekkel dolgoztak ellene, vagyis ugyanazt a lejárató hadjáratot alkalmazták, amit eddig a Fidesz használt az ellenségeivel szemben – állapította meg Toroczkai, jelezve, hogy sok jóra a jövőben sem számít a néppártiság-pártiaktól. Ami pedig a párszakadás lehetőségét illeti, Toroczkai szerint erről még korai beszélni. Úgy vélte: Most a Jobbik elnökségének térfelén pattog a labda, ám ha párbeszéd helyett továbbra is a kizárásomat lebegtetik, akkor más irányt is vehet a platform.

Amúgy az jól látszik Toroczkai szerint, hogy van egy űr a magyar politikai palettán. Kíváncsi, hogy a „Mi magunk” platform zászlóbontásakor, június végén mennyien jönnek össze Ásotthalmon, mert ez fontos fokmérő lesz.

Ha nagyon kevesen leszünk, sütünk egy kis szalonnát, jól érezzük magunkat és ennyi volt, ám ha ott a kritikus tömeg megmutatja magát, akkor bármi lehet.

Akár egy önálló politikai mozgalom, szerveződés is; pláne, ha addig kizárják a Jobbikból.

Borítókép: Sneider Tamás a Jobbik elnöke és a szavazáskor kevéssel alulmaradt kihívója, a platformalapító Toroczkai László