Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Titkolja Steve Bannon, hogy találkozik-e Orbán Viktorral

Titkolja Steve Bannon, hogy találkozik-e Orbán Viktorral

„Azért is vagyunk itt, hogy bebizonyítsuk: lehetséges ellentétes nézeteket vallani és civilizáltnak maradni, lehetséges mást gondolni a világ dolgairól és nem keveredni karaktergyilkosságba” – a fenti mondat kedd este, Prágában hangzott el Steve Bannon előadásán.

Csakhogy az idézet nem tőle, hanem Lanny Davistől, Hillary Clinton elkötelezett támogatójától származik, akivel együtt lépett színpadra.

Bannon Prágában Clinton egyik elkötelezett támogatójával együtt lépett fel. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Budapesten az amerikai elnök volt stratégiai főtanácsadója már különleges elbánást kap: a Várkert Bazárban tartott V4-es rendezvényen nemcsak egyedül léphet fel, de a sajtó kínos kérdéseitől sem kell tartania. A szervezők a jelentkező média nagy részének helyhiányra hivatkozva visszautasították a regisztrációját. Más kérdés, hogy a nyilvánosságra került fotók alapján

a helyszín nagy része napközben kongott az ürességtől.

Információink szerint ez nem teljesen véletlen, a szervezők azt szerették volna, ha a választások után másfél hónappal rendezett konferencia igazi jobboldali ünneppé válik. Nem szívesen gondolnak vissza a januári incidensre sem, amikor akkora felháborodást váltott ki az alt right másik fenegyereke, Milo Yiannopoulos meghívása, hogy végül a kormánynak is el kellett tőle határolódnia. Milo ettől függetlenül így is eljön Budapestre, pénteken külön eseményen tart előadást.

Hálózatépítés felsőfokon

Ahogyan Prágában is tette, Steve Bannon valószínűleg most is kiáll majd az alt right alapértékei mellett (Angela Merkelt például a 21. század legkártékonyabb politikusának nevezte), de ennél is fontosabb kérdés, miért is látogatott Magyarországra.

Donald Trump mellett mindent látott, és ebből sokat el is mondott. Fotó: Pete Marovich/Pool via Bloomberg

Steve Bannon az elmúlt években a Breibart felépítésével jelentős politikai befolyást szerzett az amerikai alt right körökben, és ezzel együtt a washingtoni politikában is – mondta a Zoom.hu-nak Hunyadi Bulcsú, a Political Capital vezető elemzője. Ezután lett Donald Trump kampánytanácsadója, majd elnökké választása után néhány hónapig a Fehér Ház stratégiai főtanácsadója. Bár Trump mellől távoznia kellett, Bannon nem hagyta ott a politikát: időközi és tartományi választásokon épített fel republikánus jelölteket, hogy ezzel is erősítse az elnök irányvonalát a párton belül.

Hunyadi Bulcsú szerint hasonló célja van az európai körútjával is, feltehetően Magyarországra is azért érkezett, hogy

az európai populista és a szélsőjobb összefogásának motorja legyen.

„Célja, hogy egy szélsőjobboldali hálózatot hozzon létre Európán belül is, amely hozzá hasonlóan szembehelyezkedik a fősodorral, és leválthatja a mainstream elitet” – mondta az elemző, aki azt sem zárja ki, hogy Bannon személyes kapcsolatokkal és stratégiai, valamint kommunikációs tanácsokkal is segíti az európai politikusokat.

Hunyadi Bulcsú szerint Trump volt főtanácsadójának meghívása Orbán Viktor számára is hasznos, hiszen nemcsak az irányvonaluk azonos, hanem

Bannon fellépésével a magyar miniszterelnök saját mondanivalóját is legitimizálhatja.

Orbán Viktor, a hős

A Washington Post keddi elemzése szerint nem meglepő az sem, hogy Bannon az idén éppen Olaszországba, Franciaországba, Svájcba, Csehországba és Magyarországra látogatott el, és mindenhol találkozott a meghatározó jobboldali vagy éppen szélsőjobboldali erőkkel. Zürichben például tárgyalt a német AfD egyik vezetőjével, Alice Weidellel, Olaszországban pedig még a választások előtt találkozott a populista pártok képviselőivel.

Bannon hősnek tartja a magyar miniszterelnököt. Fotó: Veres Viktor

„Sokat lehet tanulni Európától” – nyilatkozta a lapnak Bannon, aki szerint a kontinensre azért is érdemes odafigyelni, mert populizmus tekintetében két-három évvel az Egyesült Államok előtt járnak.

A Breibart volt főnöke abból sem csinál titkot, milyen nagyra tartja Orbán Viktort, akit bevándorlásellenes nézetei miatt már korábban is hősnek nevezett. Azt viszont kedden nem volt hajlandó elárulni a Post munkatársának, hogy találkozik-e a magyar miniszterelnökkel budapesti látogatásán.

Akárhogyan is lesz, a körúttal mindkét fél jól jár: Orbán azért, mert egy újabb befolyásos amerikai támogatót tudott felmutatni, Bannon pedig azért, mert kirúgása és a Breibarttól való távozása után némileg megtépázott tekintélyét egy ilyen európai fogadtatás ideig-óráig akár még helyre is tudja billenteni.