Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Pesti Srácok: Három embert gyanúsítanak vesztegetéssel az Alstom-metrókocsik beszerzésének ügyében

Pesti Srácok: Három embert gyanúsítanak vesztegetéssel az Alstom-metrókocsik beszerzésének ügyében

A PestiSrácok.hu információi szerint már három embert gyanúsítanak vesztegetéssel az Alstom-metrókocsik beszerzésének ügyében, egy ellen pedig továbbra is nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

A portál még kedden írta meg, hogy Alstom-ügyben egy újabb embert hallgatott ki gyanúsítottként a a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), így már három terheltje van a büntetőeljárásnak.

A KNYF helyettes szóvivője, Costopulos Orestis elmondta, mindhármukat bűnsegédként, gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével gyanúsítják, és egyikük sem közszereplő. Egy negyedik emberrel szemben továbbra is nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Orestis a nyomozásról annyit még elárult, hogy jogsegélykérelmeket bocsátottak ki, amelyek egy részére megérkezett a válasz.

Mint ismeretes, a nyomozó hatóság 2016 szeptemberében indított büntető­eljárást a 2-es és a 4-es metróvonalra 2006-ban beszerzett francia Alstom-metrókocsik ügyében. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) tavaly februárban a 4-es metróberuházás kapcsán kötött Alstom-szerződésnél a teljes, 22,9 milliárd forintos támogatás visszatérítését javasolta. A gyanú szerint a francia cég bennfentes információkhoz juthatott, és azt felhasználva módosította ajánlatát. Ebben az ügyben nemcsak Magyarországon, hanem Nagy-Britanniában is eljárások folynak.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a portálnak elmondta: az Alstom-ügyhöz az OLAF-jelentés révén kapcsolódó 4-es metró-ügy nyomozásának határidejét szeptember 23-ig meghosszabbította a főügyészség.

A szóvivő hozzátette, gyanúsítottja nincs a büntetőeljárásnak. Az ügyben a 4-es metró beruházásához kapcsolódó építési és tanácsadási szerződéseket, valamint projektmenedzsmenttel kapcsolatos döntések jogszerűségét vizsgálják.

Pesti Srácok, MTI