Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mégsem kényszerítik ápolói munkára a mentősofőröket

Mégsem kényszerítik ápolói munkára a mentősofőröket

Anélkül is megkapják a a magasabb fizetést a magukat önköltséggel továbbképző sofőrök, hogy havonta egy darab 12 órás ápolói ügyeletre kényszerítenék őket.

Megállapodott egymással a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) és Országos Mentőszolgálat (OMSZ) abban, hogy a munkáltató nem kötelezheti a mentősofőröket havi egy, minimum 12 órás szolgálatot meghaladó mentőápolói munkavégzésre. Az ezt meghaladó időtartamú munkavégzés önkéntes – közölte az érdekképviselet.

Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége

SIKERES KONZULTÁCIÓ A MUNKÁLTATÓVAL A mai napon (2018.05.22.) a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) által kezdeményezett konzultáción a MOMSZ és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vezetői…

 

Nagy port a kavart a 24.hu múlt heti értesülése, amely szerint OMSZ a két legyet egy csapásra stratégiát vetné be, hogy így orvosolja a mentősofőrök alacsony fizetése, valamint az ápolók közötti munkaerőhiányt. Az ötlet lényege az volt, hogy amennyiben egy mentőgépkocsi-vezető vállalja, hogy önköltségi alapon megszerzi az ápoló-szakápoló OKJ-s bizonyítványt, akkor az alacsonyabb D fizetési kategóriából néhány feltétel mellett átléphet a magasabb E fizetési kategóriába a munkakörük megtartása mellett.

Az OMSZ legfontosabb feltétele az volt, hogy az így mentőtechnikusként alkalmazott sofőröknek vállalniuk kellene havonta legalább egy darab 12 órás ápolói ügyeletet.

A Zoom.hu is beszámolt róla, hogy a hangsúly a legalábbon volt, a szövetség szerint a mentőtechnikusi állásnak alapból nem feltétele az ápolói ügyeletvállalás, így valójában arról lehet szó, hogy így akarják ügyesen pótolni a rendszerből súlyosan hiányzó ápolókat. Ráadásul egy ilyen kikötéssel azt is el lehetne érni, hogy az egyébként sofőrként dolgozó személyek havonta több alkalommal is ápolói feladatokat lássanak el. Az egész manővert a jelenlegi törvények nem támogatják, a MOMSZ elnöke, Kusper Zsolt hangsúlyozta, nem lehet csak úgy átsorolni embereket egyik fizetési sávból a másikba, ahhoz, hogy ezt elérje egy munkavállaló, ahhoz neki kell kezdeményeznie a munkaszerződése felülvizsgálatát.

Munkában. Fotó: Veres Viktor

Az érdekképviselet a keddi megegyezés után a Facebook-oldalán azt is közölte, hogy a munkáltató szándéka szerint azt a mentőgépkocsi-vezető, aki nem szeretné munkakörét közös megegyezéssel mentőtechnikus munkakörre módosítani, de az OMSZ már korábban D-ből E fizetési osztályba sorolta, a munkáltató visszasorolja a magasabb fizetési osztályhoz tartozó illetménye változatlanul hagyása mellett.

A borítókép illusztráció. MTI Fotó: Mihádák Zoltán