Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ígéretes terápiás módszert kísérleteztek ki a mellrák gyógyítására

Ígéretes terápiás módszert kísérleteztek ki a mellrák gyógyítására

Amerikai tudósoknak sikerült megfejteni, hogy a mellrákos sejtek milyen mechanizmus révén maradhatnak észrevétlenek, illetve éledhetnek fel más szervekben, azután, hogy a beteg elméletileg már meggyógyult. A Nature Communications aktuális számában megjelent tanulmányukban azt írják, ha gyógyszerrel vagy génmanipulációval beavatkoznak ebbe a mechanizmusba, az megbénítja a rákos sejteket és megakadályozza a terjedésüket.

A mellrákos esetek 90 százaléka áttétes, azaz a betegség megtámad más szerveket is. Az a tudósok számára is érthetetlen volt, hogy a mellrákos sejtek miért „bújnak el” évekre, akár évtizedekre is, és mi okozza a felébredésüket.

“Eredményeink azt mutatják, hogy a mellrákos sejtek észrevétlen rejtőzését az autofágia nevű sejtmechanizmus teszi lehetővé”

– mondta Kent Hunter, a marylandi Országos Rákkutató Intézet (NCI) tudósa az emberi sejtekkel és egerekkel végzett kísérletek eredményei után.

Autofágiaáról akkor beszélhetünk, amikor egy sejt – akár egészséges, akár rákos – saját anyagait használja fel a túléléshez, mert veszély fenyegeti vagy tápanyagszegény környezetbe kerül. Ez a felfedezés segíthet megmagyarázni, miért maradnak a szervezetben mellrákos sejtek olyan gyakran a műtét és a kemoterápia ellenére.

Számos hagyományos rákellenes gyógyszert a sejtosztódás megakadályozására fejlesztettek ki, ebben az esetben azonban az alvó sejtek nem osztódnak gyakran, ezért a gyógyszerek általában hatástalanok ellenük.

“Mivel a test ismeretlen szervében rejtőznek, a helyi kezelések, így a sugárterápia is hatástalan”

– magyarázta Hunter.

Hunter kollégája, Laura Vera-Ramirez és kutatócsoportja alvó mellráksejteket injekcióztak egerekbe, a rágcsálók fele autofágiaellenes gyógyszert kapott, a másik csoport hatóanyag nélküli placebó szert. Következő kísérletükben megváltoztatták az autofágiát irányító gént. Mindkét módszerrel nagy mértékben csökkent a rákos sejtek élettartama és terjedése. Az autofágia segítsége nélkül a rákos sejtekben mérgező anyag gyűlt össze és károsította az energiatermelő sejtrészt, a mitokondriumot.

A tudósok szerint az új gyógyszerek kifejlesztéséig még hosszú az út, elsősorban meg kell vizsgálni, hogy az emberek esetében is hatásos-e a megközelítés. Azt nem tudni, hogy más rákos daganatok esetében is alkalmazható-e a módszer.