Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hiába áll a történelmi tripla küszöbén a Real, a Manchester United a világ legértékesebb klubja

Hiába áll a történelmi tripla küszöbén a Real, a Manchester United a világ legértékesebb klubja

Az angol csapat 5 százalékkal tudta növelni az értékét, amivel megőrizte vezető helyét a labdarúgás elitjében.

Lehet, hogy a Real Madrid és a Liverpool játszik Bajnokok Ligája döntőt az idén, de nem a párosból került ki a világ legértékesebb labdarúgó klubja a 2017/2018-as szezonban. A KPMG könyvvizsgáló cég által elkészített idei listát ismét a Manchester United vezeti, e szerint az angol csapat a világ legtöbbet érő csapata. (Az elmúlt szezonban 3,095 milliárd euróval szintén az angol csapat volt a legértékesebb.)

A klub mostani teljes értékét 3,255 milliárd euróra teszik, amely euróban számolva 5 százalékos, míg a csapat székhelye szerinti devizában – azaz angol fontban – kalkulálva 10 százalékos előrelépést jelent. A második helyen a történelmi Bajnokok Ligája triplázásra készülő Real Madrid áll, ám ez sem volt elég az első helyhez. A madridi alakulat értékét a KPMG 2,920 milliárd euróra teszik. Az igazi váratlan fejleményt az jelenthet, hogy a veretes elmúlt évek ellenére a csapat értéke euróban számolva 2 százalékkal csökkent. A harmadik helyre a Barcelona futott be 2,783 milliárd euróval, ami 1 százalékos előrelépés eredménye.

Forrás: KPMG

A KPMG összesítéséből az olvasható ki, hogy a két spanyol elitklub növekedése határára érkezett – legalább is jelenlegi állapotában. Értékük az elmúlt évhez képest alig nőtt, sőt a Real Madrid esetében még csökkent is. Az azonban beszédes, hogy a listán igencsak megugró klubokat is találni. Az első 10-ben a legnagyobb növekedést a Tottenham Hotspur produkálta 27 százalékkal. Az angol csapat 1,286 milliárd eurót ér így. Nincs mit szégyellnie ezen a téren a Liverpoolnak sem, a kijevi BL döntő Real melletti másik érdekeltjének. A Mersey parti város alakulata egy év alatt 19 százalékkal, 1,580 milliárd euróra növelte értékét.

A legnagyobb fejlődést a 32 legnagyobb közé újonnan bekerül West Ham United produkálta, amely csapat 531 milliót ér most. Hasonló figyelemre méltó fejlődést hozott össze a török Besiktas. A klub 333 millió euróra tett idei értéke 52 százalékkal több, mint egy éve.

A klubfutball 32 „pénzistene” egyébként összesen 32,5 milliárd eurót ér, ami 9 százalékos növekedést jelent. Ha azt vesszük figyelembe, hogy az euróövezetben 0 százalék körüli kamatkörnyezet van, akkor elég egyértelműnek látszik, hogy a labdarúgás igencsak jó üzlet ezen a szinten.

Hiába a gigantikus pénzhegyek ez legkevésbé sem jelenti az, hogy pénzügyileg eredményesek is a klubfutball óriásai. A két legnyreségesenn csapat ugyanis a Leicester City és a Napoli, amelyek valamivel több, mint 100 millió eurós adózás előtti eredményt produkáltak. Előbbi a ranglista 15., utóbbi pedig a 17. helyén áll.

A KPMG kitér arra, hogy a 32 klub a szezon során 111 millióval tudta növelni követői táborát a közösségi médiában, ami nagyjából 10 százalékos bővülés. Ebből a Twitteren 26 százalékos, a Instagramon 17 százalékos, míg a Facebookon 4 százalékos fejlődést mértek.