Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az Európai Bizottság figyelmeztette Magyarországot

Az Európai Bizottság figyelmeztette Magyarországot

Az Európai Bizottság minden tavasszal közzéteszi az európai szemeszternek nevezett vizsgálatának eredményét, amelyben a tagállamoknak korábban megfogalmazott ajánlások teljesítését vizsgálja. A mostani értékelésük szerint Magyarország és Románia 2017-ben számottevően eltért a középtávú költségvetési cél felé vezető korrekciós pályától, megsértve ezzel a hiánycélhoz való közeledés szabályát.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa a vizsgálat ismertetésekor elmondta, a két ország nem lépett előre a legutóbbi jelentés óta, tartósan eltér a középtávú költségvetési hiánycéltól. A bizottság ezért azt javasolta az Európai Unió Tanácsának, hogy ajánlja Magyarországnak: tegyen idén megfelelő intézkedéseket a középtávú célhoz való közeledés érdekében.

A javaslat szerint Magyarországnak 2019-ben biztosítania kell, hogy az elsődleges államháztartási kiadások nominális növekedési rátája ne haladja meg a 3,9 százalékot, ami a GDP 0,75 százalékának megfelelő éves strukturális kiigazításnak felel meg.

Ezen kívül ajánlják, hogy az adórendszer egyszerűsítésének folytatását, főleg az ágazati különadók csökkentésével. Az EB javaslatai között szerepel még, hogy Magyarország növelje a döntéshozatali folyamatok minőségét és átláthatóságát, hatékony párbeszéddel az érdekelt felekkel, valamint rendszeres és megfelelő hatásvizsgálatokkal.

A bizottság szerint meg kell erősíteni a korrupcióellenes keretrendszert, valamint az ügyészség munkájának, átláthatóbbá kellene tenni a közbeszerzéseket, például úgy, hogy a nyilvánosság is hozzáférhessen az adatokhoz. Az Európai Bizottság ezen kívül azt javasolja még, hogy hazánk növelje a versenyt, a szabályozás stabilitását és az átláthatóságot a szolgáltatási és különösen a kiskereskedelmi ágazatban.

Az EB szükségesnek tartja az oktatási eredmények javítását, a hátrányos helyzetű csoportok, különösen a romák részvételének növelését a minőségi és befogadó többségi oktatásban.

A Bizottság szerint lehetne javítani a szociális ellátásokat és az álláskeresési járadékokat, és a támogatottak körét.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa elmondta: a bizottság az unió egészére vonatkozóan megállapította, hogy az európai gazdaság az elmúlt évtized leggyorsabb növekedési ütemét produkálja, csúcson van a foglalkoztatás, élénkülőben a beruházások, és javulnak az államháztartási pozíciók. A jelenlegi kedvező feltételeket kamatoztatva meg kell erősíteni és ellenállóbbá kell tenni az európai gazdaságokat és társadalmakat.

Az Európai Bizottság azt javasolja a tagállamoknak, hogy hajtsanak végre olyan strukturális reformokat, amelyek javítják az üzleti környezetet és a beruházási feltételeket. Ennek első lépését a termék- és szolgáltatáspiaci reformok végrehajtása, az innováció támogatása, a kis- és középvállalkozások forráshoz jutásának javítása és a korrupció elleni küzdelem jelenti.

 

Nyitóképünkön Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottságnak (EB) az euró és a társadalmi párbeszéd ügyében felelős alelnöke látható Brüsszelben 2018. március 28-án. (Fotó: MTI/EPA/Aris Oikonomou)