Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Shogunworld csak elterelés, hogy ne vegyük észre, mi történik Westworldben

A Shogunworld csak elterelés, hogy ne vegyük észre, mi történik Westworldben

Klasszikus kibeszélő helyett inkább (mert az itt van) összegyűjtöttük a legérdekesebb kérdéseket a Westworld második évadának ötödik része kapcsán. Vigyázat, spoilerek.

Bár a Westworld második évadának ötödik része, az Akane No Mai a leglineárisabb epizód a sorozat történetében, aminek sztorija viszonylag zárt, azért így is akad néhány olyan elmélet, amiről érdemes beszélni az évad felénél.

Maeve mégsem ébredt öntudatra

Az epizód egyik nagy relevációja, hogy Maeve hirtelen a Matrix Neójához hasonlatosan elkezdi látni a kódot és nonverbális módon, kihasználva a park wi-fi-hálózatát, egyszer csak képes lesz nagy tömegekben irányítani a többi lakót. Viszont az időzítés egy kicsit gyanús. Ha kritikus helyzetben (a nindzsatámadás alkalmával) már megtapasztalta, hogy képes ilyenre, miért nem eleve úgy mentek oda a sógun táborába, hogy mindenkit egymás fegyvere által katanaélre hány. Miért kellett addig várni, amíg a sógun megöli Akana lányát, Sakurát?

Talán mert ez még mindig Ford terve és csak az orrunknál fogva vezet minket a sorozat, hogy azt hisszük, Maeve szabad. Emlékezzünk csak Robert Ford szavaira az első évadból: a lakóknak szenvedniük kell, mielőtt elnyerik végső szabadságukat. Vagyis (egyrészt Maeve sem szenvedett még eleget, másrészt) a Sakura halála miatt érzett fájdalom Akanét is a felszabadulás útjára vezetheti, de erről az elméletről elvileg nem kéne, hogy fogalma legyen Maeve-nek, vagyis a késői reakciója lehet egy programkód (értsd: Robert Ford tervének) eredménye.

Fotó: HBO

Fordból zene lett

A keddi élő kibeszélőműsorunkban is szót ejtettünk arról, hogy Ford valószínűleg nem halt meg, pontosabban egészen rendhagyó formában él tovább. Az androidok alkotója ugyanis azt mondta az első évadban, hogy

„Mozart, Beethoven és Chopin sosem halt meg, hanem eggyé vált a zenével”,

ezen analógia mentén Fordnak csak a teste halt meg, tudatát pedig egyfajta szuperegóként feltöltötte az androidok közös hálózatába, méghozzá abba, amit Maeve is használt a nindzsák eliminálásakor. Persze lehet, hogy van android gazdateste is, de elméje egyszerre képes mindenkiben jelen lenni, ezért tudott az öreg Williammel beszélni a gyerek Ford-, valamint Lawrence lányának testét használva. Ezzel kicsit jobban lehetne magyarázni, hogy Ford nem előre tervezett meg egy „játékot”, hanem most is mindenhol ott van és igazgatja a szálakat.

Fotó: HBO

Dolores vs Maeve

Egyre inkább látszik, hogy Dolores és Maeve kezdeti alapattitűdjüktől eltérő utat járnak majd be az évadban, hiszen a farmer szelíd és omnipotens lányából egy halálosztó Terminátor lett, aki egyre durvább eszközökhöz nyúl (Teddyt csak azért programozza át, mert túl szentimentálisnak bizonyult), míg az egykori madám az agressziójából egyre inkább visszavesz és próbál emberibb lenni az embereknél.

Az új erőt/hatalmat/szabadságot, eltérő módon használják. Dolores, mint egykori áldozat igyekszik megtorolni minden őt ért sérelmet, míg Maeve inkább igazságot szeretne szolgáltatni.

Fotó: HBO

Evil Teddy

Dolores azután, hogy szerelme végre szárba szökkent Teddyvel, Fekete özvegy módján az aktust követően merényletet követett el férfitársán. Ugyan nem ölte meg, de drasztikusan megváltoztatta a személyiségét, hogy ne legyen olyan empatikus és jófiú, mint korábban.

Ezzel valószínűleg megszületik Dolores gátlástalan végrehajtóembere, kérdés, hogy ez meddig marad majd így. Ugyanis a teljes formázás nem történik meg, csak a személyiségjegyek megváltoztatása, vagyis Teddy emlékei megmaradnak, furcsa lenne tehát, ha ezek nem történek majd elő újra benne.

Fotó: HBO

Bernard valójában Teddy

Tudom, elsőre elég elborultan hangzik ez a teória, de van benne ráció. Az egyik évadtrailerben láthattunk, hogy Bernardnak több gazdateste is van, amivel Charlotte is találkozik majd. Nyilvánvalóan nem lehet mindegyikben Bernard tudata, ezért mi van akkor, ha az egyikbe Teddyé kerül, így akkor, amikor a mészárlás után két héttel látjuk a parton felébredő dezorientált Bernardot, annak fejében már Teddy van.

Így értelmet nyerhet az is, hogy amikor Bernard látja a tengerben úszó hullákat, azt mondja, ő tette (vagyis Teddy, Dolores végrehajtójaként, akivé ebben az epizódban válik).

Fotó: HBO

Az előző epizódokról itt írtunk korábban:

Westworld, 2. évad, 1. rész

Westworld, 2. évad, 2. rész

Westworld, 2. évad, 3. rész

Westworld, 2. évad, 4. rész

A Westworld vadonatúj második évada kapcsán minden kedden, 19 órakor élő Westworld-kibeszélőműsorral jelentkezünk a Zoom.hu Facebook-oldalán, amelyben nemcsak a sorozat aktuális epizódjával foglalkozunk, hanem meghívott szakértő vendégeinkkel megbeszéljük, hol tart most a mesterséges intelligencia fejlesztése, mi várható a robotikában, elveszik-e az androidok a munkánkat, meg úgy általában milyen jövő vár ránk. Vagyis ha több elméletre, konteóra vágysz, kattints a lenti videóra. Az ötödik adás vendége Kovács Gellért, filmszerész és Szaniszló Róbert, a Roboraptor szerzője volt.