Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

MÚOSZ-elnök: Nem lehet korlátozni, ki mehet be egy közérdekű eseményre

MÚOSZ-elnök: Nem lehet korlátozni, ki mehet be egy közérdekű eseményre

Ha nem tudják bizonyítani, akkor még helyhiány miatt sem lehet korlátozni a tudósítókat egy állami intézmény rendezvényén – mondta a Zoom.hu-nak a MÚOSZ elnöke arra reagálva, hogy gyakorlatilag a fél magyar sajtót kitiltották Steve Bannon budapesti előadásáról.

A médiaalkotmánynak nevezett jogszabály alapján jogellenes, ha egy állami intézmény nem segíti elő az újságírók tájékoztatási feladatának elvégzését – nyilatkozta lapunknak Hargitai Miklós. A MÚOSZ elnöke arra is emlékeztetett, hogy ha egy tudósítót nem engednek szabadon dolgozni, a közönség joga is sérül, hiszen ugyanez a törvény mondja ki:

mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről.

„Önkényesen semmiképpen nem lehet szelektálni a tudósítók között, egy eseményen mindenkit hagyni kell szabadon tudósítani” – tette hozzá.

Az Európa jövője konferencia szervezői azzal az indokkal utasították el több újságíró regisztrációját, hogy „a helyszín kapacitásának korlátai miatt nem áll módjukban biztosítani részvételüket a rendezvényen”. Azt nem tudni, hány ember regisztrációját fogadták el, a helyszín mindenesetre 500 ember befogadására alkalmas.

A jelenlegi állás szerint a külföldi lapok közül a The New York Times, a The Guardian, a holland Volskrant és NRC Handelsblad, az ARD, a finn Yle és több szabadúszó újságíró munkáját akadályozzák. A magyarok közül az Index.hu, a HVG.hu, a 168óra, a HírTV, valamint a Zoom.hu munkatársai jelezték, hogy elutasították a regisztrációjukat.

A MÚOSZ elnöke szerint az is jogellenes, ha helyhiány miatt korlátozzák a részvételt egy közérdeklődésre számot tartó eseményen. Ilyen esetben bizonyítani kell, hogy a tudósítók valóban nem férnek el a helyszínen, ha pedig valóban ez a helyzet, akkor

a regisztrációik beérkezési sorrendjében kell visszaigazolni a jelentkezéseket.

„Ezzel csak a nyilvánosságot próbálják szűkíteni, és azt próbálják megakadályozni, hogy újságírók kényes kérdéseket tehessenek fel” – mondta.