Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Jelöletlen civil autókból, menet közben, hátulról mérnek sebességet a rendőrök

Jelöletlen civil autókból, menet közben, hátulról mérnek sebességet a rendőrök

Aztán egyszer csak megelőznek, és jön a meglepetés!

Az Ausztriában és Németországban mindennaposnak számító rendőrtrükk idehaza is megvetette a lábát: több motoros és autós beszámolója szerint a rendőrség már rendszeresen használja a magyar utakon nagyon is szokatlannak és újdonságnak számító eljárást.

A Hegylakók nevű online motoros magazin összefoglalója szerint több olvasójuk is leírta és lefényképezte, hogy miként néz ki az új sebességmérés és büntetés rendőrségi végrehajtása. De korábban már, még a tesztüzem alatt a Police.hu is közzétett néhány ezzel kapcsolatos információt:

A szabálysértéseket figyeli a „felderítő autó”

A két fedélzeti kamerával felszerelt, speciális feladatokra is alkalmas felderítő autók minden nap közlekednek az utakon.

A szolgálatban lévő rendőrök civil autónak látszó, elölről és oldalról mindenféle rendőrségi jelöléstől és megkülönböztetéstől mentes kocsival erednek az ellenőrzés alá vont jármű után, vagyis besorolnak mögé. Aztán egy darabig követik a delikvenst: ha a követés ideje alatt szabálysértést észlelnek – záróvonal átlépése, elsőbbség meg nem adása, tilosban áthajtás, irányjelzés elmulasztása, szabálytalan sávváltás, szabálytalan előzés, és persze gyorshajtás –, akkor rögzítik a szabálytalanságot, megelőzik az elkövetőt, és jön a meglepetés:

a civil autó hátsó szélvédője mögül villogni kezd a kék fény!

Ekkor már visszaáll a klasszikus rend, félreállítja az autóst, és a szabálytalanság mértékétől függően kiszabják a büntetést.