Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gyakorlatilag kitiltották a sajtó egy részét Steve Bannon budapesti előadásáról

Gyakorlatilag kitiltották a sajtó egy részét Steve Bannon budapesti előadásáról

Egymás után küldik a visszautasító e-maileket az Európa jövője című konferencia szervezői azoknak a külföldi és magyar tudósítóknak, akik szeretnének részt venni a szerdán kezdődő kétnapos eseményen. A Zoom.hu, az Index.hu és a Hvg.hu tudósítója sem mehet be.

A Schmidt Mária vezette XXI. Század Intézet rendezvénye nemzetközi szempontból azért is érdekes, mert beszédet mond rajta Steve Bannon, Donald Trump egykori kampányfőnöke és volt stratégiai főigazgatója, akinek tavaly augusztusban kellett távoznia a Fehér Házból.

Először a 444.hu írt arról, hogy Shaun Walker, a Guardian kelet-közép-európai tudósítója regisztrációját helyhiányra hivatkozva nem fogadták el a szervezők. Walker Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy soha, még Oroszországban sem fordult elő vele hasonló.

Információnk szerint nem a Guardian újságírója az egyetlen külföldi tudósító, aki hasonlóan járt. A Twitteren számolt be hasonló élményéről a holland Volksrant című lapnak dolgozó Jenne Jan Holtland is. A lap közép-európai tudósítója azt is hozzátette: „még nem talált olyan külföldi tudósítót, akit beengedtek volna”.

Úgy tudjuk, ugyanígy járt a holland konkurencia is: Roeland Termote, az NRC Handelsblad közép-európai tudósítója kérdésünkre megerősítette, hogy ő is megkapta a visszautasításról szóló sablonválaszt.

Nem vehet részt a rendezvényen Dan Nolan sem, aki januárban hosszú cikket írt a The Guardian című lapban Felcsútról, sőt a legendás cikkben Orbán Viktor is nyilatkozott neki. Szintén Nolan volt az, aki nem kapott szót az egyik Kormányinfón, vitájuk végén Kovács Zoltán kormányszóvivő azzal fenyegette meg, hogy kivezetteti a teremből.

Nem engedték be az ARD egyik tudósítóját sem, a német adó televízós munkatársa azonban részt vehet az eseményen, valamint a New York Times munkatársa is csak a közvetítést nézheti.

A kitiltottak listájára került a finn közszolgálati adó, az Yle munkatársa, Suvi Turtiainen és az Abu Dhabi székhelyű The National újságírója, Gareth Browne is.

Túlfoglalták, de kinek?

A szerdai konferencia szervezői kivétel nélkül azzal utasították el az ismert külföldi tudósítók részvételét, hogy „túlfoglalták” a rendezvényt, ezért már nincs számukra elég hely. Ehelyett azt tanácsolták nekik, hogy kövessék figyelemmel az élő közvetítést.

Cikkünk írása közben megérkezett az e-mail a Zoom.hu regisztrációjára is. A szervezők minket is sajnálattal értesítettek arról, hogy a helyszín kapacitásának korlátai miatt nem áll módjukban biztosítani részvételét a V4-es rendezvényen. Ugyanígy jártunk a Eötvös József előadással is, ahol Bannon beszél majd.

Ugyanerről számolt be a hvg.hu is., emellett az Index.hu-nál is megerősítették, hogy nem vehetnek részt az eseményen.

Update: Cikkünk megjelenése után derült ki, hogy a 168óra és a HírTV képviselője sem mehet a konferenciára, sőt a Magyar Narancs sem járt sikerrel, de a Political Capital sem volt szerencsés.

Bannon után két nappal egyébként az amerikai Breibart hírportál másik ismert fenegyereke, Milo Yiannopoulos is Budapestre érkezik. Ő nem a Várkert Bazárban, hanem egy másik rendezvényen tart előadást. Ezen persze nincs mit csodálkozni, hiszen amikor januárban felröppent a hír, hogy a V4-es elnökség meghívására Budapestre érkezik, hatalmas botrány lett belőle.