Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Fizettünk Rogánéknak, hogy Soros-ügyben még jobban összezavarodjunk

Fizettünk Rogánéknak, hogy Soros-ügyben még jobban összezavarodjunk

Csak pénzért adták ki Rogánék a legutóbbi, Soros- és bevándorlás-ellenes nemzeti konzultáció postai összesítő adatait a Zoom.hu-nak, de a 145 oldalnyi irat sem vitt közelebb a megoldáshoz: össze-vissza számokat, átdátumozott bizonylatokat találtunk.

Noha Rogán Antal bejelentése szerint már küszöbön az újabb, ezúttal a demográfiai helyzetről szóló nemzeti konzultáció, valójában még az előzővel, a Soros- és bevándorlásellenes tavaly őszi konzultációval sem tudott elszámolni a kormány. Mint arról a Zoom.hu már beszámolt, a kormányzati kommunikáció nem volt egységes abban, hogy a „minden eddiginél sikeresebb” tavalyi kérdőívre hány válasz érkezett: hárman négyfélét mondtak.

A nemzeti konzultációs részvételre buzdító egyik kormányzati óriásplakát, rajta egy állampolgári válasszal Fotó: Halász Nóra

A Zoom.hu ezért kikérte a Magyar Posta hivatalos kézbesítési okiratait, amelyek a visszaérkezett konzultációs válaszokat összesítették, illetve az ingyen visszaküldhető küldemények után ezek alapján számolták el a kormánynak a kézbesítési díjakat. A postai kézbesítési bizonylatok amúgy annak a hiteles közjegyzői okiratnak a mellékletét képezték, melyet dr. Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke készített még 2017. december 7-én.

A közjegyzői iratot december 11-én töltötték fel a kormányzati honlapra, miután aznap Rogán Antal „az ellenzéki kritikákra reagálva” lobogtatta azt a parlament igazságügyi bizottság előtt. Mivel előzőleg az LMP-s Hadházy Ákos és mások is kétkedve fogadták a nemzeti konzultáció adatait, a kormány igyekezett bizonyítékkal alátámasztani a kormányzati és pártpolitikusok által bemondott számokat. Ezek a számok ugyanis nem igazán voltak összhangban:

A kormányzati honlapra feltöltött közjegyzői okirat azonban önmagában nem segített eligazodni, hiszen hiányos volt. Noha a szövegben az szerepelt, hogy a küldeményeket a Magyar Posta Zrt. úgynevezett kézbesítési okirattal naponta összesítette, ezen kézbesítési okiratokat a felek a jelen jegyzőkönyv felvételekor a közjegyzőnek eredetiben bemutatták, amelyek közjegyző jelenlétében készített, eredetivel egyező másolatát a közjegyző jelen okirathoz fűzi”, éppen ezek hiányoztak.

Visszaérkezett konzultációs válaszlevelek MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Zoom.hu ezért Rogán tárcájától kérte a melléklet kiadását, ám ez nem ment egyszerűen. A Miniszterelnöki Kabinetiroda a munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételére, továbbá a dokumentum jelentős terjedelmére hivatkozva csak 13 200 forint költségtérítés mellett adta ki végül ezeket a postai kézbesítési okiratokat.

A 145 oldalnyi, digitalizált postai irat 62 tételt tartalmaz,

de a közjegyzői irat szövegével ellentétben nem napi összesítésben: volt, hogy egy napon 7-13 tételt, illetve megesett, hogy egy héten át egyet sem foglalt magában.

Átírt dátumok, eltérő számok

A közérdekű adatigénylésünkre válaszul megkapott postai kézbesítési okiratok összesítése alapján elmondható, hogy a Magyar Posta Zrt. adatsora megegyezik azzal a végleges, a postától december 5-ig visszaérkezett 2 171 500-as számmal, amit Rogán Antal miniszter is bemondott az igazságügyi bizottság előtt.

Furcsaság viszont, hogy három, egyaránt 2017. 11. 27-i dátumú postai iraton a nyomtatott dátumokat valaki kézzel átjavította három teljesen különböző dátumra, egy-másfél hónappal korábbra visszadátumozva (október 16-ra, 24-re és 26-ra) azokat. (A statisztika elkészítésénél mi ezeket a javított dátumokat használtuk)

Több kézbesítési okiraton is utólag átjavították a dátumokat

A postai iratok vizsgálata során az is kiderült, hogy az abban szereplő adatok nem minden esetben azt a napi bontást mutatják, mint amit hivatalosan a kormány közzétett. Annak idején a Zoom.hu megírta: november végén, a konzultáció hajrájában, hogy hitelt adjon a majd’ kétmillió válaszról szóló aktuális bejelentésének, a kormány napra lebontva közzétette a visszaküldött válaszok számát:

Ezek közt voltak meglepő kilengések is. A kormányzati honlapra feltöltött adatsort a visszaküldött íveket feldolgozó Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) tette közzé, és aszerint a rekord november 14-e volt, amikor egy nap alatt 323 ezer 298 válaszlevél érkezett be. A Posta adatai szerint is ez volt a rekordnap, ám a postai iratok alapján a november 14-i napon rögzített 13 tétel ennél jóval több, 473 ezer küldeményről szól.

A nemzeti konzultációs válaszküldemények feldolgozása MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ráadásul nem stimmel a válaszküldeményekre felszámolt, a kormánynak kiszámlázott kézbesítési ár sem. A Magyar Posta még decemberben, Szigetvári Viktornak, az Együtt politikusának adatigénylésére válaszul közölte, hogy november végéig „a visszakézbesített összesen 2141673 db válaszlevél díjaként összesen 257000760 Ft-ot számláztak ki”. Csakhogy a Zoom.hu számítása szerint a postai iratok alapján november 30-ig az említettnél kevesebb, 2126000 db válaszlevelet regisztráltak, és az ezek után kiszámlázott összeg is alacsonyabb, 255120000 Ft volt.

Az alábbi infografikán a postai iratok alapján összesítettük a válaszküldemények számát és a felszámolt összegeket:

Ez pedig a Zoom.hu adatigénylésére válaszul megküldött közjegyzői okirat, benne a teljes postai dokumentációval:

nemzkonzposta by Tibor Lengyel on Scribd

Egyébként ez, a tavalyi nemzeti konzultáció nem csak sikeres, de drága is volt. A nyolcmillió kérdőív nyomdai költsége és postázása a korábbi nemzeti levelezésekhez hasonlóan ezúttal is csak mintegy egymilliárdot vitt el, viszont a kapcsolódó reklámköltségeket jól megtolta – ráadásul főként a kormánypárti, baráti médiafelületeken – a kormány: az Átlátszó összesítése szerint ez további mintegy 4,73 milliárdot jelentett. Ez alapján az 5,5 milliárdot meghaladó teljes költségével ez volt az „elmúltnyolcév” legdrágább kormányzati PR-akciója:

Borítókép: Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart a nemzeti konzultáció végleges részvételi adatairól 2018. január 10-én / MTI Fotó: Bruzák Noémi