Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Eldőlt, ki integrálja egységes rendszerbe a magyar iskolákat 3,7 milliárd forintért

Eldőlt, ki integrálja egységes rendszerbe a magyar iskolákat 3,7 milliárd forintért

3,7 milliárd forintba fog kerülni a közoktatás egységes ügyintézőrendszerének kialakítása, a rendszert az a cégcsoport fogja csinálni, amelyik a KRÉTA nevű elektronikus naplót fejlesztette – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből.

Az új rendszernek (vagyis rendszereknek) gyakorlatilag az iskolák napi működésével és fenntartásával kapcsolatos minden ügyét tudnia kell majd kezelni a gazdálkodástól a HR-en keresztül a tanulók osztályzatainak naplózásáig. A megbízás elemei többek közt:

  • Köznevelési elektronikus ügyintézési rendszer, amely képes kiszolgálni 130 ezer pedagógust és 2 millió szülőt.
  • Köznevelési kapcsolattartási és értesítési rendszer, amely képes kiszolgálni 130 ezer pedagógust és 2 millió szülőt.
  • Köznevelési integrációs komponens, amely képes egységes köznevelési törzsadatokat kezelni.
  • Tanulmányi pénzügyi rendszer, amely képes kiszolgálni 130 ezer pedagógust és 2 millió szülőt, képes kezelni az oktatásért fizető személyek befizetéseit, egyenlegeit.
  • Köznevelési gazdálkodási és HR-folyamatokat támogató rendszer, 600 felhasználóra szabva.

Az eredmény borítékolható volt

A közbeszerzést két cég nyerte konzorciumban, az eKRÉTA Informatikai Zrt. és a Rufusz Computer Informatika Zrt. Mindkét cég az SDA-cégcsoportba sorolható. A cégadatbázis tanúsága szerint az eKRÉTA Zrt. tulajdonosa az RC Invest Zrt, aminek egy másik leányvállalata az SDA Informatika Zrt, az a vállalkozás, ami a KRÉTA nevű e-naplót fejlesztette. A Rufusz Zrt. vezérigazgatója Fauszt Zoltán, aki a cégcsoport több más vállalkozásában is visel (illetve viselt) vezető tisztséget, és van (illetve volt) tulajdonrésze.

Egy cseppet sem meglepő, hogy az integrált közoktatási rendszert ez a cégcsoport fejleszti, ezt szinte biztosra vettük, amikor a rendszer megrendeléséről írtunk.

Gigafejlesztés jön a közoktatásban, az iskolákat egységes rendszerbe integrálják

A feltételeket ugyanis rendkívül szűkre szabták, egyebek mellett csak olyan cég indulhatott, amelyik már fejlesztett legalább 10 ezer felhasználót kiszolgáló oktatási szakrendszert. Ehhez hozzátartozik, hogy

a közoktatásban használt KRÉTA a legnagyobb felsőoktatási szakrendszer, a Neptun mutációja,

mindkettőt az SDA fejlesztette és üzemelteti. A közoktatás állami csúcsszerve, a Klebelsberg Központ (KK) akkor kérdésünkre azt válaszolta, hogy „számos európai uniós tagállam cége alkalmas érvényes ajánlat beadására, valamint számos magyar vállalat is képes ajánlatot adni egyedül, vagy konzorciumi formában”.

Mint most kiderült, a közbeszerzésen ajánlatot adott még be a Tigra Computer- és Irodatechnikai Kft, a Tigra Business Intelligence Central Europe Consulting Kft. leányvállalata.

A KRÉTA nem vész el, csak integrálódik

Ami a KRÉTA-t illeti, az megmarad, a szülőknek és a pedagógusoknak nem kell új e-naplóhoz hozzászokniuk. A KRÉTA megtartását a Klebelsberg Központ már azelőtt eldöntötte, hogy a KRÉTA fejlesztője megnyerte volna a nagy, egységes rendszer kialakítására kiírt közbeszerzést: az e-napló csak azért szerepelt külön tételként, mert „a versenyegyenlőség biztosítása érdekében a hazai és a nemzetközi jogszabályok” ezt indokolták.

A papír alapú iskolai osztálynaplókat és üzenőket kiváltó elektronikus napló bevezetésével hosszú évek és százmillió forintok óta küzd a kormány. Az állam még 2013-ban 543 millió forintért megvásárolta a Magiszter nevű rendszer licencét egy évre (korábban az iskolák több különböző szoftvert használhattak, persze azokat se ingyen). A Magiszterrel rengeteg gond volt, már azon túl is, hogy összeomlott, amikor az iskolák tömegével kezdték használni.

Aztán az oktatási államtitkárság háttérintézménye, az Educatio a Neptun bevezetéséről döntött. Azonban a Neptunt a közoktatásra kellett szabni, amit csak az SDA végezhetett, mert még 2001-ben ingyen átadta a licencjogokat az államnak azzal, hogy a programot csak ő fejlesztheti tovább. Volt még egy esélyes versenyző, a @Napló nevű szoftver, azonban az SDA megszerezte a @Napló jogait is. A kormány persze választhatott volna más szoftvert vagy fejlesztethetett volna újat, de erre nem volt idő.

Az egységes ügyintézőrendszer kialakítását egyébként a KK a következőkkel indokolta: “A XXI. századi kihívásoknak történő megfelelés nem képzelhető el elektronikus ügyintézés nélkül. Az adatok elemezhetősége, a társadalmi, gazdasági kihívások gyors, pontos kiszolgálása, valamint a hosszú távú stratégiai tervezés érdekében szükségessé vált egy egységes és integrált rendszer kialakítása.”