Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tetszenek a filmes univerzumok, de a szuperhősök nem? Merüljön el ezekben!

Tetszenek a filmes univerzumok, de a szuperhősök nem? Merüljön el ezekben!

Most, hogy megjelent a Bosszúállók harmadik és a Deadpool második része, a fél világ arról beszél, hogy a Marvel végre beteljesítette a nagy álmát, a képregényeihez hasonló módon létrehozott egy saját filmes univerzumot (Marvel Cinematic Universe), amiben egy sor film szorosabban, lazábban kapcsolódik egymáshoz, amiben a Deák térhez hasonló közlekedési csomópont a Bosszúállók harmadik része, ez az a film, ami összefogja az egymástól sokszor igen távol eső alkotásokat.

A Bosszúállók új része minden tekintetben felülmúlja a korábbi Marvel-filmeket

A Bosszúállók új része minden tekintetben felülmúlja a korábbi Marvel-filmeket A Végtelen háború alcímet viselő legújabb Marvel-mozi hosszabb, komolyabb, drámaibb és akciódúsabb, mint a korábbiak, de ezt aztán tényleg azok élvezik majd a legjobban, akik a korábbi 18 filmet is látták. Spoilermentes kritika.

Nagyon érdekes egy ilyen moziverzum működése, felépítése, de mi van akkor, ha valakinek tetszik, hogy egy rakás lazán összekötött filmben merülhet el, viszont nem bírja a szuperhősök diszkós, sablonpárbeszédes, egy kaptafára felhúzott világát?

Az a remek hírünk van, hogy ezt a műfajt nem a Marvel találta fel, és egészen meglepő filmes univerzumok születtek már korábban is.

Robert Rodriguez agymenései összefolynak

Robert Rodriguez legalább olyan híres arról, hogy talán még Quentin Tarantinónál is nagyobb B-film rajongó, mint arról, hogy elképesztően sokféle filmet rendezett a karrierje során. A munkássága az El Mariachitól kezdve a Kémkölykökön és az Alkonyattól pirkadatigon át a Sin Cityig és a Machetéig ível. A rendezőről szóló legutóbbi hír pedig az, hogy a filmjeiben feltűnő nagyon sokféle, eddig egymástól különálló figurát valamilyen formában egy közös univerzumba tervezi összeterelni. A dolog egyelőre nagyon homályos, Rodriguez azt mondja, hogy foglalkoztatja a téma, csak éppen ideje nincs rá egyáltalán – a közeljövőben hat filmje is érkezik -, de felmerült, hogy képregény vagy filmsorozat formájában fonódnak össze a szálak a játékfilmjei között. Nem rossz ötlet, tekintve, hogy Rodriguez alapvetően kultfilmeket rendez, amikben azért nincs olyan botrányosan sok pénz, mint a Marvel sikerfilmjeiben, ezért egy ilyen próbálkozásra nem is érdemes túl sokat költeni. Viszont ha már ismert a terv, egyből elkezdhetjük más szemmel nézni Rodriguez filmjeit, és azt sasolni, hogy milyen pontokon érhet össze a Kémkölykök a Terror bolygóval.

Quentin Tarantino titokban épített univerzumot

http://bcraigv.tumblr.com/post/111931218033

Ha már Robert Rodriguezzel kezdtük, akkor folytassuk Quentin Tarantinóval, akinek a filmjei tele vannak olyan apró utalásokkal, amik összekötik az alkotásokat egymással, vagyis Tarantino gyakorlatilag az egész karrierjében tudatosan épít egy hatalmas univerzumot. A Tiszta románcban például egy Lee Donowitz nevű fickónak adnak el drogot, akinek az apja egy kőkemény katona volt, Donnie Donowitz őrmester, vagyis Eli Roth karaktere a Becstelen Brigantykból. De az is elég jó bizonyíték arra, hogy Tarantino filmjei egy közös univerzumban játszódnak, hogy összesen hat filmjében szerepel valamilyen formában a valóságban nem létező Big Kahuna Burger gyorsétterem-lánc. A fenti gif pedig azt mutatja be, hogy Uma Thurman a Ponyvaregényben hogyan mesélte el a Kill Bill szoriját, valamint azt, hogy ő milyen karaktert játszik a filmben. Aki még jobban elmerülne a Tarantino univerzum szépségeiben, ide kattintson, de vigyázat, nagyon mélyre lehet merülni.

Kevin Smith kisvárosi univerzuma

Kevin Smith rendező nevét a legtöbben onnan ismerhetik, hogy ő alakítja Néma Bobot azokban a filmekben, amelyekben feltűnik Jay és Néma Bob. Eddig összesen tíz olyan, látszólg egymástól független filmet készített, amiben szerepel Jay és Néma Bob karaktere, de az elkövetkezendő néhány évben több alkotás is érkezik majd a Smith-istállóból, ami a jól ismert figurákra épít. A Shop Show-ból sorozat készül, és a Jay és Néma Bob visszavágnak is jön majd a folytatása. Smith univerzumában nemcsak Jay és Néma Bob állandóak, de a színészgárda is, amivel dolgozik, valamint az is, hogy az alkotásai általában New Jersey környékén játszódnak, ahol Smith maga is felnőtt. A View Askewniverse, ahogy Smith hívja a saját univerzumát persze nem csak ennyiből áll, hogy van két hülye figura, aki sok filmben feltűnik. A filmeket olyanok is összekötik, hogy például a Képtelen képregény annak a képregénynek a készítőiről szól, amiből aztán a Jay és Néma Bob visszavágban terveznek filmet forgatni.

Universal monsters

Ha inkább a horrorfilmeket kedveljük, akkor van egy nagyon régi filmes univerzum, amiben elmerülhetünk. A Universal Pictures már az 1920-as évektől kezdve gyárt szörnyes filmeket, Frankenstein, Dracula, a Múmia csak hogy néhány nagyon ismert karaktert említsünk az univerzumból. A Universal pont a tavalyi, Tom Cruise-féle Múmiával akarta feléleszteni az 1960-as évek óta leginkább csak porosodó univerzumot, nem titkoltan azzal a céllal, hogy egy, a korábbinál még szorosabban összefüggő moziverzumot hozzon létre. A Múmia csúfos bukása viszont egy kicsit megakasztotta a folyamatokat. Egyelőre nem tudni, hogy valaha összehozza-e a stúdió a tervezett Dark Universe-t, de a klasszikus horrorfilmek rajongói jól szórakozhatnak a régi filmeken is, amelyekben szintén van már egy rakás visszatérő, több filmben is feltűnő figura, ráadásul az univerzum olyan kiterjedt, hogy a Universal más korabeli filmjeiben, például vígjátékokban is feltűnnek a híres szörnyek.

+1 Bud Spencer és Terence Hill

Mivel a két legendás pofonosztó, Bud Spencer és Terence Hill gyakorlatilag ugyanazokat a karaktereket játssza a közös filmjeiben, ezért nem kell különösebb fantázia ahhoz, hogy az összes közös filmjükre úgy tekintsünk, mintha ugyanabban az univerzumban játszódnának, csak éppen filmről filmre váltakoznak a főszereplők nevei. Erre az is ráerősít, hogy a magyar címadásban például simán összekötötték a Különben dühbe jövünk és az És megint dühbe jövünk című filmeket, pedig azoknak valójában pont ugyanúgy nincs egymáshoz semmi közük, mint a többi filmnek. Amiatt viszont, hogy a BSTH-filmek bája nem a pontos történetvezetésben és karakterábrázolásban rejlik, így valószínűleg a kutyát nem zavarja, hogy ezek a filmek igazából nem állnak egymással semmilyen kapcsolatban.