Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Megvan, ki lehet az új olasz kormányfő

Giuseppe Conte jogász az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös miniszterelnök-jelöltje – legalábbis az olasz sajtó értesülései szerint. A két párt tervei szerint a belügyminiszteri tárcát Matteo Salvini, a Liga vezetője kapja meg, Luigi Di Maio, az M5S vezetője pedig a gazdasági fejlesztési vagy a munkaügyi tárcát vezeti majd. Úgy tudni, Sergio Mattarella államfő hétfőn délután fogadja az M5S és a Liga delegációját.

Miután Luigi Di Maio és Matteo Salvini is lemondott a kormányfői tisztségről, közös jelöltként Giuseppe Contéra esett a választás, aki a római Luiss egyetem, valamint a firenzei egyetem jogász professzora. Az 54 éves Conte neve bár alig ismert az olasz választók között, több csődbe jutott olasz nagyvállalkozás jogi tanácsadójaként dolgozott válságkezelőként. A két párt közös programjának “végrehajtója”, a közös miniszterelnök-jelölt tehát szakértő és nem politikus.

A két párt hangsúlyozta, hogy nem koalíciót kötöttek, hanem kormányszerződést egy 5 éves programra. Erről az M5S tagsága pénteken interneten szavazott és a résztvevők 94 százaléka jóváhagyta a kormányszerződést. A Liga választói a hétvégén voksoltak ugyanerről. Felmérések szerint tíz olaszból hat igent mond az M5S-Liga kormányra. Az új római kormány tagjai akár már kedden letehetik esküjüket, majd a parlament bizalmi szavazása következik.

(MTI)