Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kilakoltatnák Kína utolsó barlanglakóit

Kilakoltatnák Kína utolsó barlanglakóit

Kínában körülbelül 30 millió ember kénytelen nélkülözni, ez a lakosság 2 százaléka. A kormány eltökélt, 2020-ig fel akarja számolni a szegénységet az országban. Ezért olyanoknak is kell elhagyniuk az otthonukat, akik úgy érzik, mindenük megvan.

A turistáknak adnák az utolsó barlangfalut

Kínában több sziklaüreg is képes volt menedéket nyújtani a szegényeknek, de mivel ezek a helyek turisztikailag is értékesek, az állam visszavette a területeket, Zhongdong kivételével. A kormány most minden követ megmozgat, hogy az utolsó „barlangfalut” is felszámolja és (még inkább) átadja a turistáknak.

Kezdetben 24 család élt itt. Forrás: Youtube

A falu a kínai Hezhou közelében fekvő Ziyun barlangrendszereiben fekszik. A környéken három nagyobb barlang is van, a lakók főleg a mészkő Zhongban élnek. A falut az 1949-es polgárháború után ide menekülő családok kezdték felépíteni, a főleg a Miao etnikai kisebbség által lakott barlang azóta teljesen önellátó lett.

Az ételek szinte egész évben ugyanazon a hőmérsékleten lehet tárolni.

Erre mindenképpen szükség volt, hisz Zhongdongot nehéz megközelíteni, keskeny ösvényeken, sokszor meredek szirteken vagy lépcsőkön lehet csak bejutni, a legközelebbi lakott hely 2,5 órányi útra van. Összesen 24 család élt már itt, hatan közülük elköltöztek.

Eddig is jöttek turisták, csak nem olyan sokan

Az ittmaradók közül Wang Qiguo nyilatkozott a South China Morning Postnak. Wang egy négytagú család feje, két gyermekével él a faluban, ők ugyanazzal foglalkoznak mint szomszédaik. A falu lakóinak nincs sok bevétele, ami van az, disznó-, marha vagy kecskeeladásból származik. Itt csak a kukorica terem meg, de ez épp arra elég, hogy a csirkéket és a disznókat el tudják látni. Maguk még fogyasztani sem tudnak belőle, nem, hogy értékesítsék.

Egymást tanítják. Forrás: Youtube

2003-ban felhúztak egy vendégházat, hogy a turizmusból némi bevételhez jussanak. Azóta több turista is érkezett az eldugott faluba, igaz, ma már egy kicsit visszaesett a számuk, volt olyan hét, amikor egy vendég sem érkezett. A bevételek arra elegendőek, hogy fedezzék a kiadásaikat, de takarékoskodni, félretenni nem tudnak a lakók.

Minden épületet maguk húztak fel. Ma már kisebb utcácskák is kialakultak a faluban.

Azt gondolnánk, a helyiek minél gyorsabban megszüntetnék ezt az állapotot, de ők nem feltétlenül akarnak innen elköltözni, de valószínűleg el kell majd hagyniuk otthonukat.

A kínai kormány ígéretet tett, hogy 2020-ig megszünteti a szegénységet. Ez azt jelenti, hogy felszámolják a hegyekben élők, gazdálkodók lakhelyeit, számukra a városokban biztosítanak lakást, házat. 2012 óta összesen 8,3 millió embert evakuáltak Kína-szerte, most zhongdongiakon a sor.

Ami másnak jobb, nekik nem feltétlenül

Wang Qiguo elmondta, természetesen nem örülnek a döntésnek, dacára annak, hogy az állam lakhelyet és munkát is biztosítana számukra.

Forrás: Youtube

„Normális” házakba kellene átköltözniük, a helyiek viszont nem csak azért nem akarnak elmenni, mert megszokták jelenlegi lakhelyüket. A barlang praktikus is, télen meleg, nyáron pedig hideg, és az eső sem veri a tetejét.

“Amikor esik, a faajtók rohadnak. De itt a barlangban minden nap kiszárad.”

-nyilatkozta Wang, aki hozzátette, dolgozott már városokban, ahol nyaranta egyszerűen kibírhatatlan volt a meleg, aludni sem tudott tőle.

Ilyen a kilátás “bentről”.

A kormány egyébként munkát ajánlott fel nekik a költözésért cserébe, de a többséget ez sem győzte meg. Sokan attól tartanak, hogy nincs elegendő képesítésük, ráadásul nem is annyira magas fizetéssel csábítják őket. A lakók iskolázatlanok, és nehezen kommunikálnak idegenekkel, ezek mind nehezítik a váltást.

Többek között azért sem akartak elköltözni, mert akkor elveszítenék mezőgazdasági területeiket, a lakók azt szeretnék, ha tovább használhatnák ezeket a területeket, úgy, hogy, ha esetleg elköltöznek, vissza is tudjanak jutni, de mivel ez az út mindenképpen a Nemzeti Parkon menne keresztül, nem lehet megépíteni.

Wang Qiguo elmondta, nem szeretnék, ha más venné át az irányítást a barlang felett, amit tulajdonképpen ők fejlesztettek fel. Az újságíró megkérdezte, hogy a hatóságok vajon erőszakkal is képesek lennének elhurcolni őket, Wang csak annyit felelt:

„Lehetséges…”

SCMP