Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Végleges – júliustól emelnek a taxisok

Végleges – júliustól emelnek a taxisok

A jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik. A kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nő, így a percdíj 75 forint, a kilométerdíj pedig 300 forint lesz.

A BKK megküldte a taxiscégeknek és -vállalkozóknak az átállás menetrendjét. A megemelt tarifák július elseje, 0 órától lépnek életbe, ám a taxamétereket már hamarabb átállítják az új tarifákra. Az utasoknak ebből elvileg káruk nem származhat – ám érdemes lesz figyelni.

A modernebb taxamétereknél egyszerű a helyzet, ugyanis azokba előzetesen be lehet programozni az emelt díjakat, ám csak a fordulónapon élesednek be – így ott kár nem érheti az utasokat. Más a helyzet a régebbi taxióráknál, ugyanis azoknál előre rögzíthetőek az erre felhatalmazott cégeknél a tarifák, majd azok hatályba lépésekor törölhetőek a régiek. Addig átmenetileg mind két tarifa bent lesz a számlálóban, és a sofőr választja ki a díjat.

A taxiknak csak 2018 július elsejétől lehet az új tarifákat tartalmazó matricákat a karosszérián illetve az utastérben elhelyezni – olvasható a BKK taxisoknak küldött felhívásában.

A fővárosi Közgyűlés még az áprilisi ülésén döntött a tarifaemelésről, amiért a fuvarozók lobbiztak. Így az árak öt éve után először emelkednek azóta, hogy központilag megszüntették az árversenyt a cégek között, és hatósági árassá tették a tarifát. Az emelést a taxisok részéről szükséges lépésnek tartják, mondván, a költségeik az elmúlt öt évben számottevően növekedtek. Ezzel szemben az utazóközönség számos internetes oldalon nem nagyon mutatkozott megértőnek a lépéssel, s általánosságban igen haragos megjegyzéseket tett az tervekkel kapcsolatban, sokan a versenyt hiányolták.