Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Magyarország, Európa bástyája – Az EU-ban csak 4 ország költött kevesebbet a katonaságára

Magyarország, Európa bástyája – Az EU-ban csak 4 ország költött kevesebbet a katonaságára

Az Európai Unió tagállamai összesen 200 milliárd eurót költöttek katonai kiadásokra 2016-ban – derül ki az Eurostat által közzétett adatokból. Az EU teljes GDP-jének 1,3 százaléka ment ilyen kiadásokra.

Magyarország a lista végén végzett, mindössze GDP-je 0,7 százalékát, vagyis 807 millió eurót fordított katonai kiadásokra.

GDP-arányosan ennél csak négy ország költött kevesebbet: Málta, Ausztria, Luxemburg és Írország.

Orbán Viktor miniszterelnök már többször megígérte, hogy Magyarország növelni fogja katonai kiadásait. A 2017 májusában tartott NATO-csúcson azt mondta, 2024-re Magyarország a GDP-je 2 százalékára emeli a katonai kiadásait. Ezzel arra (is) reagált, hogy Donald Trump amerikai elnök felpanaszolta, a NATO-tagok nagy része nem teljesíti a kötelezettségét, vagyis azt, hogy a GDP-je 2 százalékát a hadseregére költi.

2018 májusában az új vezérkari főnök, Korom Ferenc kinevezésekor azt mondta, a kormány a duplájára fogja emelni a Honvédség költségvetését, de azt nem részletezte, mikorra, illetve hogy forintban, euróban, vagy GDP-arányosan számolva.

Egyébként 2010-ben GDP-arányosan Magyarország még 1,2 százalékot fordított katonai kiadásokra, ez 2015-ig folyamatosan csökkent, akkor 0,5 százalék volt.

A 2016-os arányokra visszatérve, az unióban mindössze három ország volt a 2 százalékos katonai költés fölött (vagy azon): Észtország, Görögország és az Egyesült Királyság. Euróban számolva a legtöbbet az Egyesült Királyság költött, 47 milliárd eurót, a második legtöbbet Franciaország, 40 milliárd eurót, a harmadik Németország már csak 33 milliárd eurót fordított katonai kiadásokra.