Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kékvérű Félelem és reszketés Albionban Benedict Cumberbatch új sorozata

Kékvérű Félelem és reszketés Albionban Benedict Cumberbatch új sorozata

A Benedict Cumberbatch szereplésével készült Patrick Melrose ötvözi az összes drogos film kliséit, főhőse pedig egy sérült arisztokrata. Spoilermentes pilotkritika.

A nemsokára hazánkban is megjelenő Edward St Aubyn önéletrajzi ihletésű regénysorozatából készült sorozat főszereplője az arisztokrata Patrick Melrose, aki traumatikus gyerek- és fiatalkora után önpusztító felnőttként szenved és töm magába annyi whisky-t, heroint, kokaint és egyéb szintetikus drogokat, ami még Raoul Duke-nak és Dr. Gonzónak is sok lenne a Félelem és reszketés Las Vegasban két órája alatt.

A Londonban élő Patrick Melrose az első jelentben értesül arról, hogy apja meghal New Yorkban, ezért odautazik, hogy hazavigye hamvait. Ezzel az egyszerű cselekvéssel el is telik a pilotepizód (összesen 5 részes lesz a minisorozat), mivel ezt a lelkileg megterhelő folyamatot számtalan kábult trip szabdalja, melyek közepette lebegtetve ugyan, de kiderül, hogy főhősünk apja egy nagybetűs rohadék volt, egy igazi despota szarházi, aki megkeserítette gyermeke életét. Valószínűleg lesznek még ennél keményebb dolgok is, amik a későbbi epizódokban derülnek ki, de látszik, Melrose elcseszettsége anyja nemtörődömségének is köszönhető, aki inkább ment Csádban gyerekeket, mintsem fiával töltsön időt.

Fotó: HBO

Lévén, hogy az első rész azt hivatott szolgálni, hogy megismerhessük a legmélyebb bugyrot, amibe egy arisztokrata drogfüggő kerülhet, az egyéb szereplők ellenére one man show-t kapunk, amely során Benedict Cumberbatch közel egy órában parádézhat egész színészi eszköztárával. Ennélfogva a pilot olyan, mintha az ismertebb drogos filmek eszenciáját kapjuk: a Félelem és Reszketés Las Vegasban mámoros/félelmetes tripjeit, A Wall Street farkasa fetrengős jelenetét vagy éppen a Trainspotting szereplőinek betépett kínosságát.

Viszont legalább a közeg, a főszereplő és a problémái teljesen mások, mint a fentebb felsoroltak esetében: nem jól menő tudósító, nem feltörekvő tőzsdeügynök és nem is alsőközéposztálybeli melósokról szól a Patrick Melrose, hanem egy lelkileg sérült angol arisztokratáról, aki egy előkelő család tagjaként beleszületett a tutiba, és nem gond számára vaskos borravalót adni, miközben már a következő drogdózis összekeverésén gondolkodik és azon agyal, kitől szerezhető be.

Fotó: HBO

Agyalásból pedig sokat kapunk, Patrick Melrose tripjei során számos eszmefuttatást kapunk, apja utálatán túl még arról is, hogy mennyire le szeretne jönni a szerekről, s bár ilyenkor nagyon sziklaszilárdnak tűnik az elhatározása, amint jönnek az elvonási tünetek, újra rácsúszik a drogokra.

Ezek a lelki vergődések azonban túlbeszéltek, ahogy olykor Cumberbatch játéka is túltolt. Amellett, hogy az egyik legjobb kortárs színész (és van néhány egészen zseniális jelenete, amiben ficánkolhat), egyszerűen nehezen hihető, hogy Cumberbatch valaha is megtapasztalta volna, milyen hatása van rá a met kristálynak. Emiatt játéka leginkább a fentebb már említett filmek főszereplőinek betépett alakításából inspirálódik, bár kétségtelen, ezek jól vannak egybegyúrva.

Benedict Cumberbatch. Fotó: HBO

A sorozat akkor működik a legjobban, amikor nem eszképizálja a tripeket, hanem azon következményeivel szembesül szereplőnk: magányosan, injekciós tűvel a vénájában ébred hotelszobájában; találkozik apja vadásztársaival; vagy véletlenül másnak a temetési búcsúztatóján köt ki.

Bár a pilotnak nem voltam elkötelezett rajongója, a következő résznek egész biztosan esélyt adok, már csak a főszereplő személye miatt is, illetve mert egész biztos, hogy más irányt vált a széria (már csak az író életútját ismerve) és talán kevesebb drogos elszállást kapunk. Ettől függetlenül azt gondolom, ha már Cumberbatch visszatért a kisebbik képernyőre, akkor inkább a Sherlockért tette volna.

A sorozatot egyébként Benedict Cumberbatch mellett Hugo Weaving (Mátrix, V mint vérbosszú), Jennifer Jason Leigh (Aljas nyolcas, Twin Peaks, Nancy ül a fűben), Allison Williams (Csajok, Tűnj el!), Indira Varma (Trónok harca, Exodus: Istenek és királyok, Luther) és Holliday Grainger (C.B. Strike, Hamupipőke) miatt is érdemes nézni.

A sorozat Magyarországon május 14-től látható az HBO GO-n, magyar felirattal, az epizódok pedig heti rendszerességgel kerülnek fel az HBO online videótárába. A tévés premier előreláthatólag nyáron lesz.