Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Fodor visszavág: ezek a titkos megállapodás részletei, amit Molnár és Karácsony sem tartott be

Fodor visszavág: ezek a titkos megállapodás részletei, amit Molnár és Karácsony sem tartott be

Nem a pénz érdekli a Liberálisokat, illetve persze az is, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy átverte őket az MSZP és a Párbeszéd is, amikor gyakorlatilag minden ponton felrúgta a februári, háromoldalú megállapodásukat – állítja a Zoom.hu-nak Fodor Gábor. A Liberálisok elnöke szerint ezek után nem tehettek mást, minthogy kilép a Párbeszéd-frakcióból Bősz Anett, és bár ezzel ők is veszítenek, de az MSZP és a Párbeszéd még többet.

A botrány főbb állomásai:

  • A „változás szövetségét” alkotó három párt – a Liberálisok, az MSZP és a Párbeszéd – azután ugrott össze a nyilvánosság előtt, hogy pénteken a Zoom.hu megírta: Molnár Gyula MSZP-elnök titokban évi 60 milliós támogatásról szóló megállapodást kötött a Liberálisokkal a választás előtt, ami felzúdulást keltett a pártban.
  • Cikkünk megjelenése után az MSZP-Párbeszéd listáján egyetlen liberális politikusként mandátumot szerző és eddig az ötfős Párbeszéd-frakciót erősítő Bősz Anett bejelentette: kilép a frakcióból, mondván: „sem a politikai szándék, sem a technikai erőforrások nincsenek meg a liberális értékek képviseletére.”
  • Közben Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető is megerősítette a Zoom.hu információját, így azt is, hogy Molnár egymaga döntött a dotációról, amelyről Fodor tájékoztatta őket. Ezt már a párt ellenőrző testületei vizsgálják – jegyezte meg, hozzátéve: nem mások anyagi segítésére szövetkeztek, és a zsarolásnak sem engednek. MSZP-s elnökségi tag forrásinknak pedig fenntartották: tudomásuk van a Molnár és Fodor közti, 60 milliós megállapodásról.
  • Bősz lépése komoly lavinát indíthat el, mivel öt fősnél kisebb frakció nem működhet, az önálló Párbeszéd-frakció megszűnik, elesnek 135 millió forinttól, és újra kell osztani az összes parlamenti bizottsági helyet – hacsak meg nem győzik Mellár Tamás független képviselőt, hogy üljön be Bősz helyére, így meglenne az öt fő.

Semmi sem az, aminek látszik?

Fodor Gábor a Zoom.hu kérdésére azt mondta, ez az ügy elsősorban nem a pénzről szól, hanem arról: mindent megtettek azért, hogy legyen együttműködés, „ám a partnereink a szóbeli és írásbeli megállapodásunkat nem tartották be, így pedig nem lehet”. A Liberális párt elnöke elismerte, hogy létezik a Zoom.hu által ismertetett megállapodás, de az szerinte egyáltalán nem volt titkos, ráadásul

szó sincs benne 60 milliós összegről.

A pártelnök szerint a megállapodást februárban kötötték, és az olyannyira nem csak Molnár Gyula magánakciója volt, hogy mindhárom elnök aláírása rajta van: az övé, Molnáré és Karácsony Gergelyé is.

Molnár Gyula és Karácsony Gergely az MSZp február 10-i kongresszusán Fotó: Veres Viktor

Fodor nem cáfolta, hogy a megállapodás annak az alkunak az ellentételezése lehetett, hogy az MSZP február 10-i kongresszusa úgy döntött: az MSZP és a Párbeszéd állít csak közös listát a Liberálisok formális szerepeltetése nélkül, a listán pedig nem lesz rajta Fodor, csupán pártja egyetlen politikusa, Bősz Anett.

A megállapodás Fodor szerint arról szólt, hogy megkötik a Változás Szövetségét, a közös együttműködés mellett azonban ebben a Liberális párt azt is vállalta, hogy lemond bizonyos dolgokról, például a hárompárti közös listáról, ami utóbb bölcs döntésnek bizonyult, mert nem érték volna el a három párt esetén már 15 százalékos parlamenti küszöböt, és ma nem lenne a szövetségnek egy képviselője sem a Parlamentben.

Emiatt viszont már akkor látható volt, hogy Fodor pártja egyáltalán nem jut állami támogatáshoz a most kezdődő ciklusban, ezt pedig valahogy ellentételezni kellett. „Mivel ezt a többiek helyettünk megkapják, ezért természetesen született egy megállapodás, de ebben nincs konkrét összeg, csupán mindenkinél egy százalékos arányszám, hogy a három párt hogyan osztozik – nem tudom, ki és hogyan számolta ki ebből a 60 milliót.

Nem a pénz, az elvek számítanak

Akárhogy is, Fodor szerint nem a pénz a lényeg, ahogy a megállapodásnak sem ez volt a lényege. Hanem például az, hogy a Liberálisok azzal az egy mandátummal, amit végül meg is szerzett Bősz Anett, komoly beleszólást kapnak minden, őket és a szövetség jövőbeni politikáját érintő kérdésbe. Ehhez képest Fodor szerint a választás óta folyamatosan azt tapasztalják, hogy

partnereik ezt nem tartják be, a beleszólásuk és a tudtuk nélkül döntenek, a Liberálisok nem vehetnek részt a politikai döntéshozatalban.

A 60 milliós titkos megállapodás kiszivárogtatásával Fodor szerint az MSZP és a Párbeszéd őket akarta lejáratni, de ez csak az utolsó csepp volt a pohárban, így végül arra kényszerültek, hogy Bősz Anett kilépésről szóló bejelentésével véget vessenek az amúgy sem betartott háromoldalú megállapodásnak. Hozzátette: azok a szocialista politikusok, akik most látványosan meglepődtek a titkos alku létezésén, valójában nagyon is tudtak róla. Azt állítja, ha talán leírva nem is látták, ismerték a tartalmát, ő is többükkel beszélt róla.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke Fotó: Halász Nóra

Minket ebben nem a pénz érdekel, mert ha így lenne, ott maradtunk volna a Párbeszéd-frakcióban, hanem minket az érdekel, hogy a be nem tartott megállapodás miatt ellehetetlenül a liberális értékvilág képviselete számunkra” – mondta. Arra a felvetésre, hogy ha esetleg az MSZP-Párbeszéd a külön frakcióalakítás miatt járó 135 millió forint kontójára gondolt nekik juttatni azt a bizonyos százalékot, így már ha akarná, sem tudná adni, ha megszűnik a frakció, ráadásul a két másik párt még többet veszít, Fodor azt mondta:

„Mi nem akarjuk folytatni azt a régi típusú politizálást, ahol az adott szónak és az aláírásnak semmi becsülete nincs”.

Borítókép: Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke / Fotó: Ivándi-Szabó Balázs