Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Yannyt vagy Laurelt hall? Magyar szála is van az internet új őrületének

Yannyt vagy Laurelt hall? Magyar szála is van az internet új őrületének

Három évvel azután, hogy a Milyen színű a ruha? mém végigsöpörte az internetet, és helyezte újra fókuszba a klasszikus optikai csalódásokat, újabb nagy rejtély tartja lázban a világ erre fogékony részét.

Ezúttal nem a szemünk, hanem a fülünk áldozatává válunk a Yanny vagy Laurel? kérdéskörben. Az történt, hogy egy amerikai gimnazista, a nagy eséllyel magyar felmenőkkel rendelkező Roland Szabo a vocabulary.com-ról rögzítette a “laurel” (babér) szó kiejtését egy iskolai feladathoz, majd azt visszajátszotta az osztálytársainak, akik egy része “lorel”-t egy részük pedig “jani”-t hallott. Szabo ezután töltötte fel a hangfájlt Redditre, hogy a fórumozók szakvéleményét is kikérje a dologban, itt is megoszlott, hogy ki mit hall pontosan.

Az igazi őrület akkor indult be, amikor Twitteren is megjelent a kérdés. Az eredeti posztra már összesen több mint kétszázezer hozzászólás és megosztás érkezett, ráadásul számos egyéb helyen is feltűnt a Yammy vagy Laurel?

Ahogy a ruhás optikai csalódásnak, úgy ennek is van viszonylag egyszerű tudományos magyarázata van, ahogy azt arrra a maastrichti egyetem a témában nyilatkozó szakértője rávilágított. A kulcs a frekvenciákban rejlik, minél magasabb a frekvencia, annál inkább Yannynak, minél alacsonyabb a frekvencia annál inkább Laurelnek halljuk a hangot. A lenti példán azt lehet kipróbálni, hogy a frekvencia módosításával hogyan alakul át, hogy mit hallunk.

Az pedig, hogy egyes emberek Yannit, míg mások Laurelt hallanak azon túl, hogy milyen eszközön keresztül hallgatják a hangot leginkább attól függ, hogy mennyi idősek. Ahogy öregszünk, úgy lesz egyre kevésbé érzékeny a fülünk a magas hangokra, vagyis, minél idősebb valaki, annál nagyobb valószínűséggel hall Laurelt.

(Nerdist, New York Times, The Verge)