Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Óriási pénzen ülnek a magyarok – Megugrott az államadósság

Óriási pénzen ülnek a magyarok – Megugrott az államadósság

Három hónap alatt 685 milliárd forinttal nőtt a államadósság, így meghaladta a 28 ezer milliárd forintot – derül ki a az MNB legfrissebb adataiból. A lakosság pénzügyi vagyona viszont nagyot nőtt.

A Magyar Nemzeti Bank által kezelt nemzetgazdaság pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó hiánya a 2018 első negyedévével záruló egy évben a GDP 2,4 százalékát tette ki. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 74,2 százalékára emelkedett a 2017 végi 71,7 százalékhoz képest.

Nominálisan 28 044 milliárd forintra rúgott az államadósság, ami 685 milliárdos növekedés a decemberi 27 360 milliárd forinthoz képest. Az államadósság minimális mértékben – 59 milliárd forinttal – nőtt a forint gyengülése miatt, az adósságnövekedésért elsősorban az elszálló államháztartási hiány felelős – derül ki az MNB adataiból.

A GDP-hez mért államadósság 74,2 százalékra ugrott az előző negyedéves 73,6 százalékról – vagyis 2018 első négy hónapjában megtört a csökkenő trend.

Az adósságba az Eurostat követelésének megfelelően beszámítják a száz százalékban állami tulajdonban lévő Eximbank Zrt. adósságát is.

Az MNB számításai szerint az államháztartás hiánya 2018 I. negyedévével záródó egy évben (vagyis 2017 márciusa és 2014 április 1. között) a GDP 2,4 százaléka, 939 milliárd forint volt. Az első negyedévben a hiány a választási költekezések és az uniós támogatások megelőlegezése miatt szállt el – ezeket a kiadásokat finanszírozta a kormány az adósság növeléséből.

Nagy pénzhez jutottak a háztartások

Míg az állam eladósodott, a háztartások pénzügyi vagyona 2017 márciusa és 2018 áprilisa között a GDP 5,6 százalékával, 2157 milliárd forinttal emelkedett. Csak az első negyedévet nézve a növekedés 522 milliárd forint volt,

így a háztartások nettó pénzügyi vagyona elérte a 40 ezer milliárd forintot, ami 4000 milliárd forintos növekedés 2016 decembere óta.

A háztartások az első negyedévben szinte minden területen növelték megtakarításaikat: nagyobb lett a készpénzvagyonuk, több pénz maradt a folyószámlákon, részvényekben, kötvényekben. Egyedül a rövid lejáratú értékpapírjaikat értékesítették az alacsony hozam miatt.