Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Matolcsy fia cége úgy vett 140 millióért villát, hogy évek óta csak veszteséget termel

Matolcsy fia cége úgy vett 140 millióért villát, hogy évek óta csak veszteséget termel

Matolcsy György idősebbik fia, Matolcsy Máté tavaly nyáron vásárolt magának villát a Rózsadomb szélén a Mém Műhely Kft nevű cégén keresztül, most is ebben az ingatlanban lakik a feleségével. A villa szép nagy, egy természetvédelmi övezet szélén fekszik, el is kértek érte összesen 141 millió forintot.

Mivel a Mém Műhely Kft egy nem kifejezetten sikeres vállalkozás, ezért a vásárláshoz banki kölcsönre volt szükségük, amit meg is kaptak. Matolcsy György fiának egy rokon nyújtott segítő kezet, az apja unokatestvére, Szemerey Tamás bankja, az NHB Növekedési Hitel Bank adott 90 millió forint kölcsönt, a 24.hu pedig arról ír, hogy most megszerzett adatok alapján úgy tűnik, hogy ez a banki hitel több mint gáláns volt.

A Mém Műhely Kft az elmúlt években nulla körüli eredményt, de leginkább veszteséget produkált, tavaly a vesztesége 12 millió forint volt, miközben az éves bevétele 7 millió forint körül szokott alakulni. Piaci alapon elég kicsi az esély arra, hogy egy ilyen mérleggel rendelkező cég ekkora hitelt tudjon lehívni bármilyen banktól, pláne úgy, ahogy Matolcsy Máté cége esetében történt, miszerint az elmúlt fél évben még csak törlesztenie sem kellett a hitelt a bank felé.

Matolcsy Máté a villaügy megjelenésekor, idén márciusban úgy nyilatkozott, hogy egy másik ingatlan eladásából előtörlesztette a hitel nagy részét, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a mérleg szerint 2017 végén a Mém Műhely Kft-ben a hosszú lejáratú kötelezettségek év végi kimutatott állománya 90 millió forint volt. Matolcsy Máté arra nem tért ki, hogy az előtörlesztés tavaly történt-e vagy idén.

Az idősebbik Matolcsy-fiúnak van egy másik cége is, a szintén a rózsadombi villába bejegyzett Amur Online Kft, ami még a Mém Műhelynél is jelentéktelenebb vállalkozás. A cég egyetlen alkalmazottját elbocsátotta, tavaly négyezer forint forgalma volt 137 ezer forint veszteség mellett.

Matolcsy György másik fia, Matolcsy Ádám is hasonló konstrukcióban vásárolt hasonló villát, a testvérétől alig 200 méterre egy 400 millióért árult ingatlant. Az ő vásárlásához is az unokanagybácsi, Szemerey Tamás bankja adott hitelt Matolcsy Ádám cégének, a Magyar Stratégiai Zrt-nek. Ennek a cégnek a 2017-es gazdálkodási beszámolóját csak május végén hozzák nyilvánosságra, így abban a vásárlásban kicsit később leszünk csak okosabbak.

(24.hu)

Borítókép: Budapest, 2012. november 7. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart az országjelentésről a Parlamentben 2012. november 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás