Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Márki-Zay Péter ötven százalékos városházi túlszámlázásokról számolt be

Márki-Zay Péter ötven százalékos városházi túlszámlázásokról számolt be

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere az LMP-s Hadházy Ákossal elkezdte feltárni a város gazdálkodását, és a korábbi nagyjából 300 milliós túlszámlázás után egy újabb szürreális esetet mutattak be csütörtökön az LMP korrupcióinfóján. A korábbi túlszámlázás a városi hulladékkezeléshez kötődött, egészen pontosan járműbeszerzésekhez, amelyek azért drágultak meg nagyon, mert az egész rendszerbe közbeiktattak egy kft-t, ami korábban sosem foglalkozott hulladékkezeléssel.

Most a városi térfigyelőrendszer kiépítéséről beszéltek, ahol szintén százmilliós nagyságrendű lehetett az úgynevezett alkotmányos költség, a korrupciós túlszámlázásá vicceskedő elnevezése – írja a 24.hu.

Volt olyan cég, amelyik 2013-ban még 13 millió forintért szerelt fel összesen 16 térfigyelő kamerát a városban, 2017-ben pedig már összesen 31 kamera felszereléséért 94 millió forintot számláztak, holott a technikai költségek nem növekedtek az évek alatt. A városban nagyon támogatták a kamerarendszer kiépítését, egy idő után már fürtökben lógtak a városban a kamerák. Arról is beszámoltak, hogy például a Fekete Sas Hotel mellett egyetlen oszlopon hat kamera volt, ezek közül kettő olyan speed dome típusú, ami alapból minden irányba lát.

A kamerabizniszbe beszálló vállalkozóknak 2-3 millió forintos eszközönkénti árat is megadtak a városvezetésben, holott a környékbeli hasonló közbeszerzésekből tudható, hogy egy átlagos térfigyelő kamera nagyjából 200 ezer forintba kerül, a komolyabb, körbelátó speed dome kamera pedig 6-700 ezer forint körül mozog. Az igazán nagy túlárazás a járulékos dolgokban jelent meg, a tartóoszlopokban, vezetékekben.

A város összesen 650 millió forintot költött a kamerarendszer kiépítésére három nagy tender keretében, ezekben az volt a közös, hogy ugyanannak a személynek az érdekeltségi körébe tartoztak a nyertes cégek, mindig egyetlen ajánlat volt, a pályázó mindig szinte teljesen pontosan a becsült értékre lőtte be a pályázatát.

(24.hu)

Borítókép: Ivándi-Szabó Balázs / Zoom