Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Így emelik a nyugdíjakat Orbánék, akik további bónuszokat is ígérnek

Így emelik a nyugdíjakat Orbánék, akik további bónuszokat is ígérnek

Jó hír a nyugdíjasoknak: minden évben számíthatnak nyugdíjprémiumra. Az viszont kevésbé, hogy a kapott összeg édeskevés lesz a nyugdíjak vásárlóértékének növeléséhez

A kormány nagy csendben, május első napjaiban megküldte Brüsszelnek a frissített Konvergencia-programját. Ebből pedig kiderül, hogy az előttünk álló kormányzati ciklusban a nyugdíjak hogyan emelkedhetnek. A jelenleg érvényes nyugdíjemelési szabályok szerint minden év elején a várható infláció mértékével kell emelni az öregségi ellátásokat. A most beadott konvergencia-program azonban – alaposan meglepve a piaci elemzőket – a 2019 és 2022 közötti ciklus minden egyes évére 4 százalékos vagy e szint feletti gazdasági növekedést jósol/vár. Ez azt jelenti, hogy 2018-at is beleértve öt éven keresztül számíthatnak a nyugdíjasok az úgynevezett nyugdíjprémium kifizetésére minden év novemberében.

Az inflációs előrejelzés ismeretében, mai tudásunk szerint

  • 2019 januárjában 2,7
  • 2020 januárban 2,9
  • 2021-ben 3,0
  • 2022-ben ismét 3,0 százalékos

nyugdíjemelésre számíthatnak a nyugdíjasok. Varga Mihály ügyvezető nemzetgazdasági, egyben leendő pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes szerint a tárcánál már dolgoznak a 2019-es költségvetésen – ebben pedig már szerepelni fognak 2019-es nyugdíjemelési számok. Ezek az emelések viszont csak a nyugdíjak reálértékének megőrzésre elegendőek, miközben a nettó bérek évi 5-10 százalékkal emelkednek. Ennek következtében kinyílik a nyugdíj/bér olló. Régebben – 2012 előtt – a nyugdíjak emelését részben a béremelésekéhez kötötték, így biztosították a gazdasági fellendülés éveiben a nyugdíjak felzárkóztatását.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A nyugdíjprémiummal vigasztalódhatnak az idősek

Érdemi reálnyugdíjemelés helyett a nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek azzal a nyugdíjprémiummal kell vigasztalódniuk, amit még még 2009-ben a Bajnai-kormány vezette be. Eszerint azokban az években amikor az éves gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, akkor novemberben egyösszegű nyugdíjprémium kifizetése szükséges. A 2008 óta tartó recesszió miatt erre egészen tavalyig várni kellett, akkor viszont összesen 6-12 ezer forint egyszeri jutatatást kaptak az időskorúak. A prémium összege arányos a nyugdíjjal, illetve attól is függ, hogy mekkora a gazdasági növekedés.

A nyugdíjprémium mértéke azonban soha nem haladhatja meg 20 ezer forintot.

2017-ben a nyugdíjprémiumot 4,1 százalékos növekedéshez számolták – így jöttek ki a 6000-12 000 forintos egyszeri kiegészítések. Látva a kormány növekedési prognózisait, elmondható, hogy hasonló nagyságrendű egyösszegű juttatásra kerülhet sor minden év novemberében – már beleértve az ideit is, ugyanis a kormány

  • 2018-ra 4,3
  • 2019-re 4,1
  • 2020-ra 4,0
  • 2021-re 4,2
  • 2022-re pedig 4,1 százalékos gazdasági növekedést vár.

Ám mindez csak gazdasági előrejelzés, a konkrét kifizetésekről minden évben külön határozatban dönt a kormány.