Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az Országos Bírói Tanács kirúgatná Handó Tündét

Az Országos Bírói Tanács kirúgatná Handó Tündét

Az Országos Bírói Tanács (OBT) és a felügyelete alát tartozó Országos Bírói Hivatal (OBH) vezetője, Handó Tünde között egyre feszültebb a viszony, az OBT a május 16-i ülésén arról volt szó (pdf), hogy a testület kezdeményezni fogja Handó kirúgatását, ha továbbra sem tesz eleget a törvényi kötelezettségeinek:

„Az Országos Bírói Tanács felhívja az OBH elnökét, hogy haladéktalanul tegyen eleget az OBT irányába fennálló törvényi kötelezettségeinek, tegye meg a szükséges előterjesztéseket, érdemben válaszolja meg az OBT felhívásait, és a felügyeleti tevékenység gyakorlásához szükséges tájékoztatásokat adja meg. Amennyiben ennek nem tesz eleget, az OBT megfontolja a Bszi. 74. § szerinti eljárás kezdeményezését.”

Az OBT és a Handó vezette OBH viszonya idén év elején kezdett el nagyon megromlani, miután a tanács nehezményezni kezdte, hogy Handó sorozatosan törvénytelenül jár el a bírók kinevezésekor. Ha olyan bíró nyert meg egy álláspályázatot, akit Handó nem tartott megfelelőnek, akkor inkább új pályázatot írt ki, amit a kinevezések körüli visszáságokat vizsgáló bíróság is visszaélésnek tartott, és az OBT szerint is megsértette Handó ezzel a magatartásával a törvényeket.

Handó egyébként következetes, nem tartja törvényesnek az OBT őt elmarasztaló határozatát sem, így nem tartja azt be.

Amennyiben az OBT tényleg megelégeli a dolgot, akkor az országgyűlésnél kezdeményezheti az OBH elnökének lemondatását, de kérdés, hogy ezt a békát valóban benyelné-e a Fidesz-KDNP kormány, amelyhez a 2021-ig kinevezett Handó évek óta hű. Az is igaz viszont, hogy Handó már jól láthatóan nem tudja kézben tartani a bíróságokat, így elképzelhető egy olyan forgatókönyv is, hogy végül sikerül leváltani.

(Index)

Borítókép: Budapest, 2016. október 16. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke hivatalában interjút ad az MTI újságírójának Budapesten 2016. szeptember 29-én. MTI Fotó: Illyés Tibor