Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Kúria is úgy látja, politikai okokból küldték el az ellenzéki politikust az önkormányzati cégtől

A Kúria is úgy látja, politikai okokból küldték el az ellenzéki politikust az önkormányzati cégtől

Csaknem négyéves pereskedés után kaphat félmilliós sérelemdíjat és erkölcsi elégtételt Zaveczki Tibor, a DK politikusa azzal, hogy a Kúria jogerős végzése is megállapította: hátrányos megkülönböztetés érte politikai szerepvállalása miatt.

A Kúria felülvizsgálati eljárásban hozott jogerős végzéséről beszámoló Zaveczki emlékeztetett, hogy 2014-ig egy önkormányzati cégnél dolgozott Miskolcon, közmunkások munkavezetőjeként. „Elégedett is volt az önkormányzat a munkámmal, mindaddig, amíg el nem indultam az önkormányzati választáson ellenzéki jelöltként a DK, az MSZP, az Együtt és a Miskolc Lokálpatrióta Egyesülete támogatásával.

Ezek után elveszítettem a munkámat, mert nem hosszabbították meg a szerződésemet.”

Amikor rákérdezett ennek okára, akkor az volt a válasz, hogy ellenzéki szerepben ő nem kívánatos egy fideszes városvezetésű cégnél. Ezt hangfelvétellel is tudta bizonyítani, mivel felvette a felettesével folytatott beszélgetést. Zaveczki az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, amely neki adott igazat.

A Zaveczki és a városüzemeltetési cég illetékese közötti beszélgetést korábban a 444.hu tette közzé:

A munkáltatója a munkaügyi bírósághoz fordult, amely viszont megerősítette az Egyenlő Bánásmód Hatóság döntését, miszerint Zaveczki magyarázata szerint „ok és okozati összefüggés van az ellenzéki szerepvállalásom és a munkaszerződésem meg nem hosszabbítása között.” Ezzel párhuzamosan

elindított egy sérelemdíjas pert, melyben a bíróság 500 ezer forintot ítélt meg számára.

Az önkormányzati cég ebbe se nyugodott bele, és felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, amelynek friss határozata szerint valóban Zaveczki ellenzéki szerepvállalása miatt nem hosszabbították meg a munkáját az önkormányzati cégnél. A sérelemdíjat most már minden bizonnyal meg kell fizetnie a cégnek, Zaveczki közlése szerint ezt a pénzt teljes egészében jótékony célra fogja felajánlani.

A DK szerint a Fidesz nyíltan, pártállami módon üldözi a nem rá szavazó embereket, és mindenkit, aki nem ért egyet velük.

Ezt Zaveczki szerint most már egy Kúria-ítélet is bizonyítja. Hozzátette: bár négy év telt el, mire pont került az ügy végére, de mindez azt bizonyítja, hogy „ebben a fullasztó országban nem csendben kell maradni, hanem emelt fővel ki kell állni a véleményünk mellett, és ki kell tartani a saját igazunk mellett.”