Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tíznapos, maratoni tüntetést szervez valaki a Mi vagyunk a többség! nevében, de ez kamu

Tíznapos, maratoni tüntetést szervez valaki a Mi vagyunk a többség! nevében, de ez kamu

A korábbi, több tízezres tüntetések egyik fő szervezője, Gyetvai Viktor a Zoom.hu-nak azt mondta: fogalma sincs, mi ez, de biztos, hogy nem az ő demonstrációjuk.

Maratoni, folyamatos demonstrációról szóló meghívó jelent meg a Facebookon Mi vagyunk a többség! – Tüntetés a demokráciáért 4.0 címmel. A felhívás szerint tíznapos tüntetés várható május 18-28 között a Kossuth téren, mondván: „Most nem megyünk haza- mert mi vagyunk a többség!”.

A meghívó a korábbi, két áprilisi, majd egy májusi tüntetést is szervező civilek, a Mi vagyunk a többség! csoport grafikai elemeit alkalmazza, teljesen hivatalosnak látszik, ám a szervezőként megjelölt Nemes Oszkár nevével eddig nem találkoztunk, Facebook-profilja pedig semmit nem árul el róla.

Itt a kamu meghívó…

„Ez biztosan nem a mi tüntetésünk, a Mi vagyunk a többség! egyelőre nem hirdetett meg negyedik demonstrációt”

– mondta a Zoom.hu kérdésére a korábbi, több tízezres tüntetések egyik fő szervezője, Gyetvai Viktor. A Független Diákparlament alapítója, aktivistája megjegyezte: minden civil kezdeményezésnek örülnek, de ez a rendezvény nem az övék, ezért a megnevezés és a korábbi tüntetésükön készült kép használata is aggályos.

Gyetvai Viktor a Mi vagyunk a többség! egy korábbi tüntetésén Fotó: Veres Viktor

Gyetvai nem akart találgatni, hogy kinek mi lehet a célja azzal, hogy a nevükben hirdet tüntetést, „lehet, hogy valaki csak trollkodik”. Mindenesetre azt elárulta, hogy az eddigi három demonstrációjukat elképzelhető, hogy követi egy negyedik, de erről még belső egyeztetések vannak csak, döntés egyáltalán nincs. Akkor érdemes megint tüntetést szervezni, ha valami nagy horderejű dologra készül az Orbán-kormány – tette hozzá. Arra a kérdésünkre, hogy ilyen lehet-e a tervezett hetedik alaptörvény-módosítás, egyelőre nem tudott válaszolni.

Küldtünk kérdést a kamuhirdetés szervezőjének; ha válaszol – vö. ha egyáltalán létezik –, cikkünket frissítjük.

Borítókép: a Mi vagyunk a többség! csoport korábbi, áprilisi tüntetése / Fotó: Veres Viktor