Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Őrült konteókat szült a Westworld legutóbbi epizódja

Őrült konteókat szült a Westworld legutóbbi epizódja

Klasszikus kibeszélő helyett inkább (mert az itt van) összegyűjtöttük a legérdekesebb kérdéseket, a Westworld második évadának negyedik része kapcsán. Vigyázat, spoilerek.

Emberi hostok – Ford androidtestben

Az már a Westworld első évadának utolsó epizódja után valószínű volt, hogy Robert Ford nem azért áldozta fel könnyen magát az androidok szabadságáért, mert olyan nagylelkű, hanem azért, mert volt válságterve, mégpedig az, hogy tudatát androidtestbe mentse le. Ez a népszerű konteó még közelebbinek tűnhet most, hiszen a legutóbbi részben James Delosszal megpróbálták ezt megtenni, igaz hiába próbálkoztak a cég tudósai 149 alkalommal, a tudat mindig kivetette magát a gépből.

A negyedik epizódban láthatunk egy flashbacket, amiben Bernard mészárlást rendez az ominózus laborban, majd mint aki jól végezte dolgát, egy mesterséges agyat vág zsebre. Lehet, hogy ez pont Ford tudatát tartalmazza, viszont ahhoz egy test is dukál. Lehet, hogy pont azt használják majd, amit az alkotó az előző évadban a saját alagsorában nyomtatott?

A szerencsétlenül járt James Delos. Fotó: HBO

Grace/Emily a parkban nőtt fel

Ebben a részben az is kiderült, hogy a rejtélyes Grace, aki épphogy megmenekült IndiaWorldből, majd a Szellemnépség karjaiban kötött ki, végül összefutott az idős Williammel – az apjával. Azt tudjuk korábbról, hogy William lánya Emily névre hallgat, és gyűlöli az apját anyja öngyilkossága miatt. Ennélfogva jó kérdés, mit hoz kettejüknek a jövő. Együtt keresik majd a rejtélyes Ajtót, ami pont valami átvitt értelmű dolog, mint a Labirintus? Esetleg a halhatatlanságba vezető út, amit Ford is jár?

Még jobb kérdés, hogy Emily/Grace mitől ilyen mindentudó, mint az apja, például miért beszéli az őslakosok lakota nyelvét? Egyes teóriák szerint William lánya a parkban nőtt fel, ezért lett olyan elcseszett, mint az apja.

Emily/Grace Fotó: HBO

Az ember nem arra született, hogy örökké éljen

Elképzelhető, hogy Mr. Delos 149. verziója azért életképtelen, mert egy beteg ember tudatát próbálták digitalizálni és a hostja ezért életképtelen. Viszont mi van akkor, ha a rejtélyes Glory nevű hely egy eufémisztikus megfogalmazása egy örök életet biztosító helynek a parkon belül, ahol már sikerült véghezvinni az ember/host hibridek létrehozását, Dolores célja pedig ennek elpusztítása lesz?

William halott

„Ők talán nem emlékeznek, de én tudom, hogy ki vagy. Egy jótett ezen nem változtat. De még nem érted a játék lényegét. Ha előre tekintesz, akkor rossz irányba nézel.”

– mondja Lawrence kislánya (Fordként) Wiliamnek az epizód végén. Ennek a pár mondatnak két jelentése is lehet, két egészen eltérő konteó alapján:

1. A játék, amit Ford kitalált valójában William moralitásával játszik, és az, hogy megmentette Lawrence-t, illetve családját a Confederadostól, az csak egy állomás, és az a cél, hogy fekete kalapos férfi újra fehér kalapot viseljen, ahogy a múltban is. Vagyis ha megtalálja az ajtót, átlépve rajta addigra már újra jó ember lesz.

2. William valójában meghalt a mészárlás éjszakáján, amikor Ford is, és akit most látunk, az nem más, mint William hostja, William tudatával, de egy loopba zárva, az önfelfedezés útját járva. Vagyis ha megtalálja az ajtót, átlépve rajta megvalósulhat az ember/host kombó igazi öntudatra ébredése.


A Westworld vadonatúj második évada kapcsán minden kedden, 19 órakor élő Westworld-kibeszélőműsorral jelentkezünk a Zoom.hu Facebook-oldalán, amelyben nemcsak a sorozat aktuális epizódjával foglalkozunk, hanem meghívott szakértő vendégeinkkel megbeszéljük, hol tart most a mesterséges intelligencia fejlesztése, mi várható a robotikában, elveszik-e az androidok a munkánkat, meg úgy általában milyen jövő vár ránk. Vagyis ha több elméletre, konteóra vágysz, kattints a lenti videóra. A negyedik adásban megtárgyaltuk, hogy miként ismerhető fel egy humanoid android, ha ugyanúgy néz ki, mint egy ember? Vendég: Krajcsi Attila, az ELTE PPK Kognitív Pszichológiai Tanszékének docense, kutató pszichológus.

Az előző epizódokról itt írtunk korábban:

Westworld, 2. évad, 1. rész

Westworld, 2. évad, 2. rész

Westworld, 2. évad, 3. rész