Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nyomoz a rendőrség a Tiborcz-féle pécsi közvilágításos projekt ügyében

Nyomoz a rendőrség a Tiborcz-féle pécsi közvilágításos projekt ügyében

Hiába nem vizsgálta az Európai Csalás elleni Hivatal (OLAF) a pécsi LED-es közvilágítás tenderét, mert nem uniós pénzből finanszírozták, mégis nyomoz a rendőrség az ügyben. Március elején Berkecz Balázs, az Együtt politikusa tett feljelentést azután, hogy a Zoom.hu cikke rávilágított, az OLAF által kifogásolt közbeszerzési gyakorlat a pécsi tender kapcsán is fennállt.

Berkecz a feljelentést csalás, hűtlen kezelés, hanyag kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt tette meg, amit a Legfőbb Ügyészség továbbküldött a Pest Megyei Főügyészségnek. „A Pest Megyei Főügyészség a beadványt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához továbbította – az OLAF ajánlása nyomán a Pest Megyei Főügyészség által január 22-én elrendelt és a KR NNI előtt azóta folyamatban lévő nyomozás keretei között történő értékelés céljából” – tudtuk meg dr. Fazekas Gézától, a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivőjétől.

Ez annyit jelent, hogy az OLAF által kifogásolt ügyek mellé felsorakozott a pécsi közbeszerzéses történet is, és nyomoznak. A nyomozás jelenlegi határideje egyébként 2018. szeptember 22.

A problémás pontok

A már fent említett cikkünkben írtuk meg, hogy a pécsi LED-es közvilágítás kiépítésének a tendere kapcsán találtunk több olyan tényezőt is, amilyet az OLAF kifogásolt az Elios által más nagyvárosokban nyert közbeszerzéseknél. Többek közt egyedül Tiborcz István korábbi cége tudta teljesíteni a tender kiírásában kért feltételeket; a cég egy alvállalkozója részt vett a pályázat előkészítésében és kivitelezésében is, amit tilt a közbeszerzési törvény.

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

A pécsi ügy pikantériája még, hogy a város hitelből finanszírozta a közvilágítás felújítását, a kölcsön felvételére pedig a kormánytól kért és kapott engedélyt a városvezetés. Így történhetett az meg, hogy közvetett módon a miniszterelnök vejének a beruházásához, annak megvalósulásához adta a hozzájárulását az Orbán-kormány.

Pécsett is Tiborczékra szabták a világításos projektet, a kormány bólintott

Tiborcz István egykori cégével kapcsolatban jelenleg az OLAF-vizsgálat által érintett közvilágítási ügyek vannak napirenden, de akadt olyan közbeszerzése is, amit nem vizsgált az Európai Csalás Elleni Hivatal. Ennek egyszerű oka van: nem EU-s pénzből történt a beruházás.

Borítókép: 2017. augusztus 18-i díszkivilágításban a pécsi tv-torony a Széchenyi térről fotózva. Fotó: MTI/Sóki Tamás