Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Levélben kért tájékoztatást a Médiahatóság a még mindig szóló Lánchíd Rádiótól

Levélben kért tájékoztatást a Médiahatóság a még mindig szóló Lánchíd Rádiótól

Az NMHH Zoom.hu kérdéseire adott válaszaiból nem derül ki egyértelműen, a Lánchíd Rádió megsérti-e a médiatörvényt azzal, hogy csak zenét sugároz.

Mint arról a Zoom.hu beszámolt, hiába szűnt meg az adás, továbbra is szól a Lánchíd Rádió. Az október közepéig érvényes frekvenciára lett volna komoly vevő, ezért nem maradtak némák, de így is büntethet a médiahatóság.

Úgy tudjuk, hogy mivel nem az előre megadott műsort sugározzák, így is számíthatnak szankcióra, adott esetben pedig emiatt is elvehetik tőlük a frekvenciát.

Egy hónappal ezelőtt vált ismertté, hogy a finanszírozási problémák miatt, a tulajdonosok döntése alapján elhallgat a Lánchíd Rádió, megszűnik a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az Mno.hu. A Heti Válasz pedig új befektetőt keres. Simicska Lajos tulajdonos egyetlen médiacégét tartja életben, de a Hír TV működését is racionalizálja a fennmaradás érdekében. Ennek ellenére nem hallgatott el a rádió, a frekvencia él, és adás is van rajta, csak éppen a nap 24 órájában csak zene szól.

A pontos részletek, a jogi háttér miatt kerestük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH) a múlt héten. A témával foglalkozó cikkünk után érkeztek meg a hatósági válaszok, de sajnos egyelőre nem sok konkrétumot tudtunk belőlük kihámozni.

Fotó: Zoom.hu

Még a múlt héten küldtük el nekik az alábbi kérdéseket:

1. Meddig szólhat zene a frekvencián?

2. Van-e ennek bármilyen költsége a Lánchíd Rádió tulajdonosának részéről?

3. Terveznek-e pályázatot kiírni a frekvenciára?

4. Mennyi idő hallgatás után vesznek egy el frekvenciát a tulajdonostól?

5. A médiaszolgáltatási tevékenység megszüntetése után mennyibe kerül a zeneszolgáltatás egy adott frekvencián? Milyen jogi feltételei vannak ennek? Csak zenét szabad szolgáltatni vagy más műsort (például archív felvételeket) is?

A hatóság azt válaszolta, a szervezeten belül működő médiatanács levélben kért tájékoztatást a Lánchíd Rádió Kft.-től, hogy milyen intézkedéseket kíván tenni a médiatörvénynek és a hatósági szerződésnek megfelelő működés érdekében.

Hozzátették, a médiaszolgáltató hivatalos válaszának fényében, a kialakult helyzet tisztázása után tudnak a feltett kérdéseinkre válaszolni.

A frekvenciával kapcsolatban közölték, a médiatanács már az április 17-i ülésén felkérte az NMHH hivatalát a Budapest 100,3 MHz rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervének kidolgozására, mivel a Lánchíd Rádió médiaszolgáltatási jogosultsága az idén ősszel, október 28-án tizenkét év után végleg lejár.

Mivel nem értettük, megkérdeztük a hatóságot: az a mondat, amely szerint a „médiatanács levélben kért tájékoztatást a Lánchíd Rádió Kft.-től, hogy milyen intézkedéseket kíván tenni a médiatörvénynek és a hatósági szerződésnek megfelelő működés érdekében”, azt jelenti-e, hogy a rádió jelenleg megszegi a médiatörvényeket és a hatósági szerződéseket? Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ha igen, akkor milyen pontokban. Érdeklődtünk, hogy milyen büntetésre számíthat a rádió ez esetben. Erre azt válaszolták, tekintettel arra, hogy az ügy még folyamatban van, annak részleteivel kapcsolatban a hatóság nem adhat ki további információkat.