Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kálomista Gábor áll az első magyar streamingszolgáltatás mögött

Kálomista Gábor áll az első magyar streamingszolgáltatás mögött

A Wowster nevű szolgáltatás számos Megafilmes produkciót tartalmaz majd, de nem kizárólag. Kálomista mellett a cég line producere, Helemczy Dorottya és a Pappa Pia rendezője, Csupó Gábor is tulajdonostárs.

Kedden a semmiből érkezett egy sajtóközlemény, amely azt hirdette, hogy indul az első magyar online streamingcsatorna, a Wowster. Azt írták,

a május 25-én induló szolgáltatás gyors, legális, biztonságos és reklámmentes online filmnézést biztosít a magyar filmrajongóknak.

Innentől következik azonban pár pontatlanság, mert a közlemény arra hivatkozik, hogy a Magyarországon elérhető online streamingszolgáltatások kínálatában lévő filmek javarészt eredeti nyelven, magyar felirat nélkül nézhetőek, és a külföldi nyelveket nem beszélőknek marad a tévé, meg a torrent, és ezt szeretnék orvosolni a Wowster indításával.

Ha történetesen a Netflixre gondolt a közlemény, akár részben igazak is ezek az állítások, bár tegyük hozzá, az amerikai streamszolgáltató folyamatosan bővíti azon új produkciói számát, amely rendelkezik magyar felirattal, a régebbi kiemelkedően nézett tartalmakat pedig lassacskán, de szintén ellátják ezekkel. A HBO Góval pedig szemlátomást nem számol a közlemény, pedig ott egyáltalán nincs olyan tartalom, aminek ne lenne magyar szinkronja vagy felirata. Az HBO GO konkrétan ezzel hirdeti magát:

Érthető az, hogy egy sajtóközlemény a saját lovát dicséri, de érthetetlen, ha figyelemen kívül hagy trendeket, hiszen „a Magyarországon 2016 óta elérhető online streaming szolgáltatók nem változtattak számottevően a magyarok médiafogyasztási szokásain, ennek oka egyrészt a kínálatukban elérhető filmek itthoni közönség előtti ismeretlensége volt”-mondat például nem foglalkozik a HBO Trónok harcájával vagy a Netflix Stranger Thingsével, vagy bármelyik másik agyondíjazott hype-sorozatukkal. Sok előfizető ugyanis pont ezen címek exkluzív elérései miatt váltottak streamingre Magyarországon.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen alkotások kapnak helyet a Wowsteren amellett, hogy „a régi és új magyar filmeken és sorozatokon túl eddig sehol nem látott, exkluzív fotóanyagokat, werkfilmeket és archív felvételeket is kínál a magyar filmek szerelmeseinek” és nézhető lesz a Zimmer Feri a Csak szex és más semmi, „valamint friss újdonságok is elérhetőek lesznek majd, mint például az Egynyári kaland harmadik évada”.

Egyelőre így néz ki a május 25-én induló Wowster címoldala.

A magyar filmek szerelmesei amúgy eddig sem voltak kilátástalan helyzetben, mert HBO GO-n amúgy számos hazai alkotás található meg az elmúlt időszakból (a teljesség igénye nélkül a Kincsem, Az állampolgár, a Brazilok, a Hurok, a Tiszta szívvel, meg egy rakás doksifilm, de nemrég nézhető volt a Saul fia vagy a Liza, a Rókatündér is, arról nem is beszélve, hogy van három magyar saját gyártású sorozatuk is: a Társas játék és az Aranyélet két évada, valamint a Terápia három szezonja), sőt a CEMP-hez tartozó Indavideo Indafilm rovata évek óta legálisan, az alkotókkal, gyártókkal és forgalmazókkal egyeztetve gyűjti és tölti fel a közelmúlt nagy- és kisjáték-, valamint dokumentumfilmjeit.

És akkor még nem beszéltünk a UPC videotárról, vagy a Telekom TV Go szolgáltatásáról.

A sajtóközlemény pontatlanságai miatt kíváncsiak voltunk, hogy ez csupán egy jól álcázott warez oldal bepróbálkozása-e, vagy valóban van a Wowster mögött legális tartalom, így utánajártunk, ki áll a hamarosan induló Wowster mögött. A web-hoszting szolgáltatást nyújtó kft.-nek három tulajdonosa van:

a fentebb is említett Csak szex és más semmi, valamint az Egynyári kalandot is gyártó Megafilm tulajdonosa, Kálomista Gábor, a cég line producere, Helmeczy Dorottya, valamint a Pappa Pia rendezője Csupó Gábor. Mindhárman 33,3%-os tulajdonrésszel bírnak.

A cég egyébként a Megaflix Stream kft. jogutódja, ami tippre a Megafilm és a Netflix nevek kereszteződéséből jöhetett létre anno.

Megkerestük Helmeczy Dorottyát, hogy várhatóan hány film és sorozat képezi majd a május 25-i induláskor a Wowster adatbázisát, a szolgáltatás miben nyújt többet, mint a jelenleg is elérhető, alapvetően magyar nyelvű streaming oldalak, csak Megafilmes alkotások láthatók majd, vagy más filmek és sorozatok jogait is megszerzik illetve a Kojot megtalálható-e majd a kínálatban, de cikkünk publikálásáig nem kaptunk válaszokat, így amint érkezik, frissítünk.

A Kojot ügye azért érdekes, mert februárban a Kálomista vezette Megafilm visszavonta a bemutatását a Magyar Filmhétről és ezután több a film számára negatív döntést hozott. A Kojot a kedvezőtlen forgalmazói stratégiák miatt tavaly egyébként nem jutott el annyi nézőhöz, amennyit megérdemelt volna, most azonban a Wowster reklámszpotjában található néhány snitt a filmből, vagyis lehet, a gyártó kompenzálni készül. A videó a cikk végén nézhető, a Kojot-ügyről pedig itt írtunk bővebben:

Kálomista Gábor vérezteti ki az egyik legjobb magyar filmet

Kálomista Gábor vérezteti ki az egyik legjobb magyar filmet A producer cége visszavonta a Kojot bemutatását a Magyar Filmhétről. Többen politikai szálat sejtenek: a filmben ugyanis felsejlik egy mészároslőrinci alak, aki számos befektetés, cég és termőföld tulajdonosa lesz.

Az előfizetés díja egyébként a közlemény szerint 1980 forint lesz havonta, ezért korlátlan számú filmet vagy sorozatot lehet megnézni. Ha valaki csak egy-egy filmet szeretne megnézni, az egyszeri megtekintés ára filmenként 300 és 800 Ft között változik.

A végére két furcsaság: aki május 24-ig regisztrál, próbahónapot nyer, de valójában csak hírlevélre lehet feliratkozni, valamint készült egy reklámszpot Szalay Bencével, A Viszkis főszereplőjével, a videó pedig úgy próbálja eladni magát, hogy közben fikázza a magyar filmeket. Furcsa.

Kiemelt kép: MTI/ Kollányi Péter