Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hawaiin robbanásos kitörés volt, gázmaszkokat osztogatnak az embereknek

Hawaiin robbanásos kitörés volt, gázmaszkokat osztogatnak az embereknek

Tizenhárom napja tört ki a Kilauea vulkán Hawaiin, azóta folyamatos a lávaömlés az államban. Az amerikai földtani intézet (USGS) már korábban jelezte, a tűzhányó csúcsán lévő Halemaumau főkráterben robbanásszerű kitörés is várható, ez szerdán meg is történt.

Helyi idő szerint szerda reggel erős robbanásos kitörések és folyamatos hamukiáramlás volt, a hamu tekintélyes mennyiségben került a levegőbe.

További képekért kattintson! Fotó: MTI/AP/USGS/Kevan Kamibayashi

„Annyi hamuanyag került ki a levegőbe, hogy a repülési készültségi állapot fokát emelni kellett.

Ezt az eseményt már vártuk, de eddig úgy gondoltuk, hétvégén következhet be.”

– nyilatkozta a Zoom.hu-nak Harangi Szabolcs, vulkanológus, az ELTE TTK Kőzettan-Geokémiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára és az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője.

A Tűzhányó blogot is író geológus hozzátette, látták már, hogy a Halemaumau lávatavának szintje folyamatosan csökken, várható volt, hogy eléri a 4-500 méter mélyen lévő talajszintet. Ez megtörtént, így víz került a magmába, ez okozta a heves kitöréseket.

A másik „frontvonalnál”, a keleti Rift hasadék mentén is fokozódott a helyzet, jelenleg már 20 helyen repedt fel a föld. A lávahasadékok közelében mérges gázok, többek között kén-dioxid is feltörtek a mélyből, ezért kockázatos a közelükben maradni.

„Jelentős mértékű vulkáni gázkiáramlás is történik.

Nem hogy szájmaszkot, de komolyabb gázmaszkot osztogatnak az embereknek.

Óráról órára változik a helyzet.”

– mondta Harangi.

Izlandi hamu

A nagy mennyiségű vulkáni hamu a légkörbe jutva nagy területen szóródhat szét, így hamufelhő is kialakulhat. Ha a hamu a légkör felső rétegeibe jut, a légi közlekedést is veszélyeztetheti. Emlékezhetünk a 2010-es, izlandi Eyjafjallajokull kitörésére után valóságos légi káosz alakult ki. Hawaiin ezért erről még nincs szó.

„A 17-es számú hasadék mentén masszív lávaömlés zajlik és a láva most déli irányba el is indult, adott esetben még el is érheti az óceánt is. Amennyiben továbbhalad a repedés, akkor akár egy következő települést is elérhet.”

– folytatta Harangi.

További képekért kattintson! Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong

Az a bizonyos település egyébként a 1960-as lávaöntés mentén épült fel és a Hawaii Vacation Land nevet viseli…

Harangi Szabolcs elmondta, még mindig komoly veszélyek leselkedhetnek a környéken élőkre és a vulkanológusok számára is rengeteg kérdés nyitott még. A húsz lávahasadék közül nem mindegyik aktív, de a 17-es sok problémát okoz.

A földrengések és lávakilövellések még hónapokig eltarthatnak.

Pénz van

Mivel Donald Trump elnök még pénteken katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Hawaiit, lehetővé tette, hogy szövetségi pénzügyi és logisztikai segítséget biztosítsanak a helyi kormányzatnak.

Egyes sajtóhírek már összekapcsolták a Hawaii eseményeket a csendes-óceáni törésvonalon mentén lévő vulkánok állapotával. A kettőnek viszont semmi köze nincs egymáshoz, ennek ellenére a geológusok szerint a jövőben lehetnek vulkánkitörések a Washington államtól Kaliforniáig terjedő rész 13 tűzhányójának valamelyikében.

Szintén nem lehet párhuzamot vonni a Hawaii vulkánkitörések és a múlt hét pénteken felébredő Merapi kitörése között, Indonézia legaktívabb tűzhányója viszonylag gyakran tör ki, a legutóbbi ilyen esetre 2010-ben volt példa.