Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az aortája repedt fel a Kecskeméten elpusztult szurikátának

Az aortája repedt fel a Kecskeméten elpusztult szurikátának

Hétfőn halt meg egy szurikáta a Kecskeméti Vadaskertben, miután egy osztálykiránduláson egy ötödikes fiú az alapvető tiltás, majd a többszöri külön szóbeli figyelmeztetés ellenére is bottal piszkálta a kisállatot . A fepaprikázott szurikáta ösztönösen beleharapott a gyerek kezébe, aki egy reflexmozdulattal földhöz vágta szegényt. A kisállat meghalt, és csak ezután derült ki, hogy a másfél éves szurikáta vemhes volt.

 

“Mérhetetlen fájdalom fogott el, amikor megláttam a mozdulatlan kis testét – idézte fel a Borsnak Tokovics Tamás. – A szájából és az orrából is dőlt a vér, szívmasszázzsal és légbefújással megpróbáltam újraéleszteni, de hiába. A boncolásból kiderült, hogy két utódot várt, a halálát pedig aortarepedés okozta. Az általános iskolai osztályt kísérő tanárok és szülők elnézést kértek, de leírhatatlanul elkeserít, hogy a fiú nem is simogatni akarta a harapás előtt, hanem bottal piszkálta.”

Az aorta egyébként a legnagyobb verőér, ami a szív bal kamrájából lép ki, és ellátja az egész szervezetet oxigéndús vérrel.

A Bors cikkéből kiderül, Zara másfél éve került Kecskemétre, s egyik napról a másikra belopta magát a látogatók szívébe. Új kifutójának építése alatt – fél éven át – a nappalokat Tokovics Tamás irodájában töltötte, az éjszakákat pedig otthon, náluk, ahol a spánieljüknek is játszótársává vált.

Borítókép: Egy négy hónapos szurikáta (Suricata suricatta) Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaspark igazgatójánál Kecskeméten 2017. február 1-jén. A kis nőstény állat három hónappal ezelőtt egy hónapos korában érkezett Budapestről, miután az anyja nem tudta gondozni. A szurikáta a hideg idő miatt jelenleg az igazgatói irodában lakik. MTI Fotó: Ujvári Sándor