Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Honvédség nagygeneráloztatja a Mókuskáit

A Honvédség nagygeneráloztatja a Mókuskáit

603 millió forintba fog kerülni a Honvédség két darab Eurocopter AS-350B Écureiul (Mókuska) 144 havi karbantartása (nagyjavítása). A megbízást az egyetlen jelentkező, a HeliControl Kft. vitte el, a kikiáltási árnál 3 millió forinttal olcsóbban.

A karbantartás magában foglalja a helikopter sárkányának és rendszereinek karbantartását, a pilótafülke belső burkolatainak felújítását, a szélvédő panelek cseréjét víztiszta szervesüveg szélvédő panelre. A karbantartás során le kell cserélni azokat a berendezéseket és alkatrészeket, amikben nincs még legalább 600 óra üzemidő, a hajtóművek és részeik esetében a minimum üzemidő 900 óra. A nagyjavítás során a helikopterek teherhorgot kapnak, vagyis alkalmasak lesznek teherszállításra.

A Honvédség 2016 közepén vette át a légimentőktől a két Mókuskát – adta hírül az iho.hu. A légimentőknek azért kellett lecserélniük a gépeket, mert az uniós szabályok szerint a feladatkörben – lakott terület felett – csak két hajtóműves gépek dolgozhatnak, a Mókuskák viszont egyhajtóművesek.

Szolnok, 2016. július 14.
Domján Gyula százados a Magyar Honvédség AS-350B típusú helikoptere mellett gyakorlórepülés előtt a szolnoki Ittebei Kiss József helikopterbázison 2016. július 14-én. A felderítésre, kiképzésre és futárszolgálatra alkalmas könnyű helikopterből júniusban kettő került a légi bázisra.
MTI Fotó: Mészáros János

A gépek a Honvédségnél viszont egy sor feladatkörre megfelelnek, a hajózó állomány kiválasztási, kiképzési és szintentartó repülésein kívül futár, könnyű teherszállító, illetve felderítő-megfigyelő, határrendészeti bevetésekre is lehet a két kisméretű forgószárnyassal repülni.