Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Varga Mihály: Folytatódnak az adócsökkentések, lesz nullás büdzsé

Varga Mihály: Folytatódnak az adócsökkentések, lesz nullás büdzsé

Nagyobb sebességbe kapcsol a magyar gazdaság, folytatódnak az adócsökkentések a következő ciklusban is – mondta Varga Mihály leendő pénzügyminiszter.

A gazdasági célok változatlanok, az eszközök változnak – mondta Varga Mihály, leendő pénzügyminiszter, kijelölt miniszterelnök-helyettes a kinevezés előtti parlamenti meghallgatásán. A kormány továbbra is munkaalapú társadalmat épít – ez a teljes foglalkoztatás elérésnek kulcsa. A kormány továbbra is családbarát adórendszerre törekszik: az elmúlt években lépésről-lépésre csökkentek az adóterhek – ezzel a szokással sem akar szakítani a kormány.

A kormány a versenyképességben a minőségi változásra szeretné helyezni a hangsúlyt, már nem a mennyiségi változásoké a lehetőség. Olyan megoldásokról lehet szó, mint a termelési értékláncok meghosszabbítása.

Nagyobb sebességbe kapcsol a magyar gazdaság

Ennek eszköze a pénzügyi stabilitás, az alacsony államháztartási hiány, az államadósság csökkentése. A gazdasági növekedés stabil, a következő négy évre stabilan 4 százalékos növekedést tervez a kormány a hónap elején elkészített konvergenciaprogramban. A magyar gazdaság számára a külső környezet kedvező, a világgazdaság 3-3,5 százalékkal nőhet, aminek a magyar gazdaság – az exporton keresztül – haszonélvezője lehet.

A magyar gazdaság belső motorjai egyre inkább működnek, a növekedés már nem egy lábon áll, az ipar mellett a szolgáltatások is húzzák a növekedést, de nagyon jól teljesít az építőipar is. Már nem egy szektor dominál a magyar gazdaságban, hanem több húzóereje van. Fontos hat éves bérmegállapodás, amely csak tavaly plusz egy százalékkal gyorsította a növekedést – mondta Varga Mihály.

A járulékcsökkentések folytatódnak

A kormány márciusi végéig 4400 milliárd forintot fizetett ki az uniós támogatásokból, és folytatódik a nagyvállalati beruházások támogatása. Folytatódik az otthonteremtési program, a Modern Városok Program is – a kormány ezekkel az eszközökkel tudja a növekedést serkenteni. Összességében a kormány azzal számol, hogy magyar gazdaság növekedése magasabb lehet a következő években.

A mostani kormányzati ciklus végére megszüntetik az államháztartás hiányát,

tavaly már a GDP 1,6 százaléka a volt csak az eredményszemléletű hiány. Ugyanakkor a bérmegállapodások miatt folyamatosan csökkennek az adóbevételek – leginkább a szociális hozzájárulási adó miatt ez a ciklus végére 11,5 százalék lehet. Az államadósság tovább csökken – ezt a pályát folytatni kell.

A személyi jövedelemadó 15 százalékos kulcsa az egyik legkisebb az EU-ban, míg a társasági adó 9 százaléka a legalacsonyabb, ám további csökkentésekről nem beszélt Varga Mihály. Ugyanakkor a kétgyermekesek adókedvezményének emelése a már elfogadott menetrend szerint folytatódik. Az adókat csökkenteni kell, ám azokat be kell szedni – vagyis

további gazdaságfehérítő intézkedések jönnek

a következő évben.

Lehet hogy lesz egyszer 9 százalékos szja

Általános áfa-csökkentést nem tudott ígérni a leendő pénzügyminiszter, diszkrecionális döntések lehetnek. A lakásépítés kedvezményes áfája jelenleg 5 százalék, ám 27 százalékos kulcs visszaállna 2020 januárjában. A kormány még nem döntött a kedvezményes 5 százalékos kulcs meghosszabbításról, de több javaslat is az asztalon van – mondta Vargha Mihály.

Az kaszinók is online kasszákat kapnak ebben a ciklusban, eddig azért tették, mert a kaszinó a legjobban bekamerázott szolgáltatók – ezeket a felvételeket az adóhatóság mindig megkapta. Ennek ellenére a kormány most mégis a bevezetést tervezi.

Egy számjegyű (9 százalékos) szja továbbra is terv – ám ennek nincs határideje.

Magyar euró – nem hajt a tatár

A magyar euróval kapcsolatban Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy „nem hajt a tatár”. Csehország példája mutatja, hogy önálló devizával sikeresebb lehet, mint a az eurózóna-tag Szlovákia. Az euró bevezetése egy lehetőség, de nem feltétlenül a siker kulcsa – mondta Varga Mihály.

Az ülés végén költségvetési bizottság 10 igen, 2 nem és 2 tartózkodás mellett támogatta Varga Mihály kinevezést. Igennel szavazott a fidesz-frakció mellett Mellár Tamás független képviselő, tartózkodott az LMP-s Csárdy Antal és a jobbikos Varga-Damm Andrea. Nemmel szavazott a DK-s Varju László a költségvetési bizottság elnöke, illetve Mesterházy Attila MSZP-s képviselő.

A negyedik Orbán-kormány minisztereinek hétfői meghallgatásait itt, Trócsányi László igazságügyminiszter beszámolóját itt találja.

Varga az elmúlt „”– öt évben nemzetgazdasági miniszterként tevékenykedett, azt megelőzően az első Orbán-kormányban két évre már betöltette a pénzügyminiszteri posztot. A régi NGM-hez képest némileg karcsúbb intézmény vezet májustól a régi-új miniszter, hiszen a szakképzéssel kapcsolatos feladatok a Palkovics László vezetése alatt álló innovációs tárcához kerülnek, ugyanakkor Vargát pénzügyi stabilitásért felelős miniszterelnök-helyettesként foglalkoztatja tovább a kormányfő.

Varga a gazdaságpolitikában a folytonosságot jelenti, nagy meglepetések nem várhatóak a következő években. Orbán Viktor miniszterelnök az idei gazdasági évadnyitón a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában azt mondta, hogy a 2018-22 közöttii időszakot csak olyan gazdasági (pénzügy) miniszterrel tudja elképzelni, aki garantálni tudja a ciklus teljes időszaka alatt a négy százalékos gazdasági növekedést.

Az NGM ennek megfelelően a május 2-án publikált konvergenciaprogramjában a teljes ciklusra 4 százalékos, vagy azt némileg meghaladó növekedést tervez – ám hogy ebből mi válik valóra, az még kérdéses. Jelenleg a gazdasági növekedést a bérek emelkedése és az uniós pénzek beáramlása húzza, ez utóbbi véges, ráadásul az uniós támogatások megélőlégzése miatt már április végére meghaladta a költségvetés hiánya az ezer milliárd forintot.