Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Trócsányi: a CEU-ról tárgyalni kell

Trócsányi: a CEU-ról tárgyalni kell

Hírlapi kacsának minősítette a leendő miniszter az Országos Bírói Hivatal beolvasszák az igazságügy-minisztériumba.

Nincs olyan terv, hogy a Handó Tünde vezette Országos Bírói Hivatalt beolvasszák az igazságügy-minisztériumba, vagy megszüntessék, ez “hírlapi kacsa” – nyilatkozta Trócsányi László az Atv.hu kérdésére. A parlamenti meghallgatásán a CEU sorsát firtató kérdésre kifejtette, hogy az iskola ügyében “tárgyalni kell”. De hangsúlyozta: nem igaz, hogy a tanszabadság sérül a CEU esetében, egy per van folyamatban, “ami jó néhány hónap, vagy egy év múlva zárul le az Európai Bíróságon”.

Fotó: Halász Nóra

Az OBH és az Országi Bírói Tanács (OBT) közötti jogvitáról viszont nem kívánt állást foglalni a bizottsági meghallgatáson. A miniszter egyébként a szervezetileg független közigazgatási bíráskodás mellett érvelt, amit megfogalmazása szerint 1949-ben “a kommunisták bezúztak”. Semmilyen közigazgatási “mutyit” nem tűr majd – hangsúlyozta – azt pedig, mivel ő 1990 óta foglalkozik a közigazgatási bíróság felállításának a tervével, kikérte magának és “becsületsértésnek” tekinti, hogy azt mondják egyesek, a közigazgatási bíróság felállítása a jogállamiság végét jelentené.

A Judith Sargentini-jelentéstervezetről – ami a magyar jogállamiság megsértéséről szól és az Európai Parlament LIBE-bizottságában tárgyalnak -, Trócsányi László azt mondta: nem akarta elhinni, amit látott a jelentés-tervezetben, hiszen az egy “vádirat” és olyan ügyeket melegít fel, amiknek a lezárásáról ő maga tárgyalt korábban Brüsszelben. A jelentésre kőkemény válaszokat fognak adni – írja az Atv.hu.

Megint itt a CEU-ügy

Ungár Péter (LMP) azt kérdezte, ellenőrizték-e már a kormány, az EMMI részéről, hogy a Bard Collage működik-e New York államban, azaz tudják-e biztosítani az alkotmányos jogát a tanszabadságnak, hogy zavartalan legyen a CEU működése? Válaszul azt mondta az nem az ő tiszte, hogy ellenőrizze a new yorki kampusz meglétét. Arról, hogy a kormány részéről valaki tesz-e/tett-e látogatást a Bard College-ban, nem tud – mondta Trócsányi László, aki jelezte: erről a kormányülésen biztosan szó lesz valamikor. Az Atv azon, későbbi felvetésére miszerint: “Jó az a magyar jogállamiság szempontjából, ha a CEU Bécsbe költözik?” A miniszter válasza úgy hangzott: “tárgyalni kell”.