Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szociálisan érzékeny közgazdász a józsefvárosi Márki-Zay, az ellenzék közös jelöltje

Szociálisan érzékeny közgazdász a józsefvárosi Márki-Zay, az ellenzék közös jelöltje

Újra beveti a hódmezővásárhelyi taktikát az ellenzék a józsefvárosi időközi polgármester-választáson, ám ezúttal a Jobbik nélkül. A fideszes alpolgármester kihívója egy erős szociális érzékenységű civil. Győri Péter, aki nem ijed meg a „szájkaratétól”. Miniinterjú.

  • Július 8-án tartanak időközi polgármester-választást a főváros VIII. kerületében, miután a fideszes Kocsis Máté az április 8-i választáson parlamenti mandátumhoz jutott Budapest 6-os választókerületében, ezután pedig úgy döntött, beül az Országgyűlésbe, ám összeférhetetlenség miatt a polgármesterségről lemondott.
  • A közös ellenzéki jelölt ötletét az MSZP-s Horváth Csaba vetette fel, és hamar körvonalazódott egy párton kívüli, civil jelölt igénye. Végül Győri Péter indul civil jelöltként, aki maga mögött tudhatja hat ellenzéki párt – az MSZP, az LMP, a DK, a Momentum, a Liberálisok és a Párbeszéd – támogatását.
  • Győri a közelmúltig, 16 éven át dolgozott a közreműködésével létrehozott Budapesti Módszertani Szociális Központ szakmai vezetőjeként, továbbá a Fővárosi Szociális Közalapítvány, a Hálózat Alapítvány, valamint a Menhely Alapítvány elnökeként, és immár 35 éve oktat szociális munkásokat.

Győri Péter, a hat ellenzéki párt közös polgármester-jelöltje – mögötte az őt támogató civilek és pártok MTI Fotó: Mohai Balázs


Az hamar eldőlt, hogy közös ellenzéki jelöltet indítanának a pártok, ráadásul olyat, aki nem pártpolitikus, de első körben állítólag a tavalyi időközin indulók közül választottak volna. Hogyhogy mégis ön indul?
A tavalyi időközin indulók nevében nem beszélhetek, de annyit mondhatok, hogy miután senki más nem vállalta különböző okok miatt, ezután kerestek meg engem. A civilek kerestek meg, nem közvetlenül a pártok. De valóban a pártok helyi szervezetei jelezték a civileknek, hogy ha találnak egy elfogadható jelöltet, akkor ők azt támogatnák.
Elég rosszul hangzik, hogy azzal kopognak be önhöz: már sokakat megkerestünk, de senki nem vállalta, lenne a közös jelölt?
Ez nem bántotta az én hiúságomat. Ellenkezőleg. Együtt szomorkodtam a civilekkel, hogy nincs más. De itt nem bátorság kérdéséről volt szó, hanem arról, hogy egyszerűen magánéletük, civil életük miatt nem tudták vállalni. A felkérésre nem mondtam azonnal igent.
Mi az, amit mérlegelt, mielőtt beállt közös ellenzéki jelöltnek?
A saját életemet, a tevékenységemet. Az egész fel sem merült volna a részemről, ha nem tudom azt, hogy a demokratikus ellenzéki pártok egységesen fognak támogatni ebben. Mint választó is fontosnak tartom, hogy túllendüljünk az apátián, a pártoknak pedig össze kell fogniuk. Nem kell azonban összeolvadniuk, ez fontos. De ahhoz, hogy ezek a pártok meg tudjanak erősödni, most a kicsi erejüket össze kell dobniuk. Ez az akarat, ez a felismerés bennük is megvan, és ez az én döntésemben is sokat segített.

Győri Péter Fotó: Sándor Kata


Noha nem klasszikus pártpolitikus, 12 éven át, 2002-ig vezette az SZDSZ szakértő politikusaként a Fővárosi Közgyűlés Szociálpolitikai és Lakásügyi Bizottságát, amiért meg is kapta a távozó polgármester Kocsis Máté bírálatát, amely szerint „a legsötétebb Demszky-korszak egyik kiszolgálója” volt. Megindult a karaktergyilkolás?
Mielőtt elfogadtam a civilek felkérést és a pártok támogatását, azt is mérlegeltem, hogy mennyire vagyok támadható. Rájöttem, hogy nem igazán. Én már sok mindent megcsináltam, kipipálhatok egy sor marha fontos dolgot, ami ráadásul a köz javát szolgálta, az ilyen szájkaratéra pedig immúnis vagyok. Engem ezzel nem lehet bántani, miközben tényleg látom magam körül, hogy sokan – főleg civilek – mennyire félnek attól, hogy karaktergyilkosság áldozatává válnak. Jogosan félnek sajnos. Amit viszont én eddig véghezvittem, azt már nem tudják elvenni, nem tudják tönkretenni. Másrészt elég edzett vagyok. Ráadásul nem én akarom feltétlenül kimondani az utolsó szót.
Azt mondta a bemutatkozójában, hogy együtt tud működni pártállástól függetlenül másokkal. Ha megválasztják polgármesternek, erre szüksége is lesz, hiszen kormánypárti többség van a józsefvárosi képviselő-testületben.
Én ezt 12 évig gyakoroltam a Fővárosi Közgyűlésben. Tudom azt is, hogy miközben a politikusok sokszor kifelé beszélnek, vannak dolgok, amelyekben akarnak és tudnak is együttműködni. Nem politikai vagy világnézet alapján válogatom a barátaimat, ismerőseimet sem.
Milyen esélyekkel indul az időközin, hiszen Józsefvárosban a Fidesz 2009 óta mindig nyer, Kocsis Máté 57-58 százalékkal?
Ez igaz, itt élek a Józsefvárosban évtizedek óta, láttam, hogy ez egyfajta személyi szimpátia. Az is igaz, hogy az április 8-i parlamenti választáson az egyéni körzetet szintén Kocsis nyerte. Viszont az is igaz, hogy az egyéni körzet nem jelent egyet a VIII. kerülettel. Ha a józsefvárosiak szavazatait nézzük, akkor látszik, hogy a kerületben a listás szavazatok egész más képet mutattak: a Fidesz 38 százalék körül kapott, a Jobbik 12 százalék körül, a Jobbikon kívüli ellenzéki oldal pártjaira pedig összesen 47 százalék szavazott.
Akkor nyert ügye van?
Nem kell elszállni, de a startnál sem kell feladni, mert jók az esélyek. Április 8-a azt mutatta meg, hogy Józsefvárosban nagyon racionálisan működött az ellenzéki összefogás, a koordinált szavazás. Nyilvánvaló, hogy a Fidesz mindent megtesz majd a győzelemért, de mi is mindent megteszünk majd. Persze össze sem lehet hasonlítani az anyagi és más lehetőségeinket.
Mennyit költhet ön és a civilek, a pártok az időközi kampányra?
Olyan keveset, hogy nem is mondom. Az ellenzéki pártok ki is költekezték magukat áprilisban, de azért mindenki mindent összedob, amit tud, és itt nem csak pénzt, hanem kampánymunkát is kell érteni. A civilek ebben a hetedik hadtest.

Győri Péter Fotó: Sándor Kata


Programjában azt ígéri, fellépne polgármesterként a „szakszerűtlen államosítások”ellen. Hogyan?
Itt alapvetően az egészségügyi intézmények és az iskolák államosítására gondolok. Mindkettőről csak rossz tapasztalatok vannak. Az önkormányzat, a józsefvárosi emberek ennek nagyon nem örülnek. Ráadásul államosította a Fidesz az egész szociális szakellátást és a szociális támogatási rendszer jelentős részét. Semmi nem utal arra, hogy ez a tendencia ne folytatódna egy újabb kétharmad birtokában. Pedig alapvető igény, hogy azokat a közszolgáltatásokat, amelyeket az itt élők nap mint nap igénybe vesznek, azoknak a színvonalát, működését befolyásolni tudják. Polgármesterként, kormánypárti többségű testület mellett kicsi lenne a mozgásterem, de azért lenne: be tudnék vonni civileket, szakértőket, és ki lehetne alakítani egy Józsefváros 2.0-át, egy kicsit alternatív működési módot is. A döntés-előkészítésbe vagy a döntés-ellenőrzésbe be lehetne vonni őket, vagy éppen az államosított oktatási és egészségügyi intézményekre is ráhatásuk lehet az itt élőknek, iskolaszékekkel, vagy más szervezeti formákkal.

Névjegy: dr. Győri Péter

A 63 éves közgazdász, szociálpolitikus évtizedek óta a Józsefvárosban él. Három felnőtt gyermeke és négy unokája van. Budapesten született, négygyermekes pedagóguscsaládban nevelkedett. A Fazekas Mihály Gimnázium kiemelt matematika tagozatán érettségizett, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem sikeres elvégzését követően 12 éven keresztül az MTA Szociológiai Kutató Intézetében, Ferge Zsuzsa kutatócsoportjában dolgozott. Terepkutatásai alapján több tanulmányt írt a budapesti szegénytelepekről, a hazai szegénység újratermelődéséről, majd aktívan részt vett a rendszerváltást megelőző lakáspolitikai és szociálpolitikai reformok előkészítésében. Kandidátusi értekezését a fővárosi díjhátralékos családok helyzetének elemzésének témájában védte meg. Solt Ottíliával szoros kapcsolatban, megalapítása óta aktívan részt vett a SZETA (Szegényeket Támogató Alap) munkájában, majd 1990-ben a Szabad Demokraták Szövetsége felkérte, hogy szakértő politikusként vegyen részt az új Fővárosi Közgyűlés munkájában. 1990 és 2002 között a Fővárosi Közgyűlés Szociálpolitikai és Lakásügyi Bizottságának elnökeként dolgozott, nevéhez fűződik többek között a társasházak és önkormányzati épületek felújítását támogató Fővárosi Rehabilitációs Alap, a civil szervezeteket támogató Fővárosi Szolidaritási Alap, a Hálózat a Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány, a közüzemi díjkompenzációs támogatás és az egységes lakásfenntartási támogatás (valamint a Menhely Alapítvány, az Összefogás Alapítvány…) létrehozása, bevezetése. Egyik elindítója mindazoknak a városrehabilitációs, városfejlesztési projekteknek, melyek a Józsefvárosban és a szomszédos városrészekben immár negyed évszázada folynak. Több egyetemen és főiskolán is oktatott, immár 35 éve az ELTE szociálpolitikai és szociális munkás képzésének oktatója, elsősorban önkormányzati menedzsment, társadalomtörténet és szociálpolitika témakörben. 2002-től 2018 áprilisáig a – közreműködésével létrehozott – Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei szakmai igazgató-helyetteseként dolgozott. E minőségében és a Fővárosi Szociális Közalapítvány, a Hálózat Alapítvány, valamint a Menhely Alapítvány elnökeként igen tevékenyen részt vállalt mind az önkormányzatiság, mind a civil szerveződések hatékony fejlesztésében.

Borítókép: Győri Péter, a hat ellenzéki párt közös polgármester-jelöltje / MTI Fotó: Mohai Balázs