Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Soros György alapítványa ugyan távozik, a CEU viszont maradni akar Budapesten

Soros György alapítványa ugyan távozik, a CEU viszont maradni akar Budapesten

Az utóbbi időben biztató jeleket lát az iskola. Április 13-án magas rangú magyar tisztviselők küldöttsége látogatta meg a CEU amerikai oktatási helyszínét.

Miután a Nyílt Társadalom Alapítványok bejelentette távozását Budapestről, a CEU megerősíti, hogy továbbra is elkötelezett amellett, hogy a kutatásban és oktatásban vállalt misszióját Budapesten folytassa, ahol 26 éve van az otthona – küldte el lapunknak is közleményét az intézmény. Az utóbbi időben biztató jeleket láttunk. Április 13-án magas rangú magyar tisztviselők küldöttsége látogatta meg a CEU amerikai oktatási helyszínét a New York állambeli Bard College-ban, és megbeszéléseket tartottak a CEU vezetőségével. (Ezzel nem feltétlenül összecsengően nyilatkozott Trócsányi László leendő igazságügyi miniszter parlamenti meghallgatásán.) A megbeszéléseken New York Állam Oktatási Hivatalának képviselői is részt vettek. A találkozó alapján biztosak vagyunk abban, hogy Egyetemünk maradéktalanul teljesíti a lex CEU amerikai oktatási tevékenységet előíró feltételét.

Immár végleges: elköltözik Budapestről Soros György alapítványa

Immár végleges: elköltözik Budapestről Soros György alapítványa A Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) bezárja budapesti irodáját, és Berlinbe költözik az egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezet miatt. A szervezet lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint „az egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezet miatt a Nyílt Társadalom Alapítványok áthelyezik nemzetközi tevékenységüket és a munkatársakat átköltöztetik a német fővárosba, Berlinbe”.

 

A helyzet rendezéséhez már csak egy lépés szükséges, az, hogy Magyarország kormánya aláírja a 2017 szeptemberében New York állammal közösen véglegesített megállapodástervezetet.

“A CEU teljesítette a lex CEU által meghatározott kötelezettségeit. Most itt az idő, hogy Magyarország kormánya is megtegye ugyanezt.” – monda Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. “A CEU nem kezdhet még egy tanévet ilyen bizonytalan jogi helyzetben. Felszólítjuk a kormányt, hogy a megállapodást haladéktalanul írja alá.”