Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Jobbik-krízisről beszélnek az elemzők: „A Fidesz őket is szétrobbantotta”

Jobbik-krízisről beszélnek az elemzők: „A Fidesz őket is szétrobbantotta”

Van olyan szakértő, aki pártszakadást jósol, de olyan is, aki szerint Toroczkai Lászlóék kivárnak még két évet, és utána tesznek kísérletet a Jobbik irányításának átvételére. Merre tovább, Dúró Dóra?

 

„Könnyen vezethet pártszakadásig a mostani helyzet. Kicsit groteszk, hogy az a Sneider Tamás képviseli a visszafogott és néppárti irányt, aki korábban szkinhedvezér volt, és ő viszi a konszolidált szárnyat ” – mondta a Zoom.hu-nak a Policy Agenda vezető elemzője. Krausz Pétert azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy hétvégén a Jobbik tisztújító tanácskozása Sneider Tamást választotta elnökké a szavazatok 54 százalékával Toroczkai László ellenében.

Toroczkai külön pártja?

A szakértő hozzátette, Toroczkai László hívei elégedetlenek, már csalást is emlegetnek, köztük Novák Előd, akit korábban kizártak a pártból. Toroczkai megnyilvánulásaiból arra lehet következtetni, hogy kilép, és radikálisabb pártot alapít. Mivel szoros volt a végeredmény a kongresszuson, jogosan azt gondolhatja, ehhez meg is van a bázisa.

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere beszél a Jobbik bevándorlás elleni tüntetésén a Belügyminisztérium előtt 2015. szeptember 5-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

„A Fidesz annyi más párt mellett a Jobbikot is szét tudta robbantani.

Orbán Viktorék létrehozak egy olyan politikai mezőt, amiben tulajdonképpen csak szatellitpártok vannak.

A Jobbik is ennek a rendszernek megfelelően viselkedik: jobbról még veszélyes lehetett volna a Fideszre, de szétaprózódik. A szavazóik megoszlanak majd, lassan olyan mezőbe kerül, ahol már egyáltalán nem kell tőle tartania a kormánypártnak” – tette hozzá Krausz Péter.

Gyöngyösi, a jófiú

„Lezárult az irányvita, a kongresszus döntése minimum két évre szól. Miután nagyon kicsi volt a különbség, többféle irány is elképzelhető. Valóban megeshet, hogy folytatódik a lemorzsolódás, a régi, radikális tagság eltűnik. Valószínűbb azonban, hogy hátralépnek egyet, és hagyják dolgozni a mostani elnökséget. Kivárják a következő, 2020-as tisztújítást, hogy akkor vegyék át a hatalmat.

Arra tippelek, hogy Toroczkai László nem ugrik bele a semmibe, tehát marad a pártban.

Az ilyen lépések sosem vezettek jóra, eltűnt a süllyesztőben a Jobbikból kiváló Főnix-mozgalom, az Új Magyar Gárda és még sorolhatnánk. Toroczkai ennél racionálisabb, megfontoltabb ember. Ő ráér, 2019 októberig biztosan polgármester, van ideje kivárni. Dúró Dóránál ugyanez a helyzet, marad a pártban országgyűlési képviselőként” – mondta a Zoom.hu-nak Kiszelly Zoltán politológus.

Gyöngyösi Márton a Jobbik megválasztott parlamenti képviselője megérkezik az Országgyûlés alakuló ülését elõkészítõ tárgyalásra az Országház Apponyi Albert terméhez 2018. április 25-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Hangsúlyozta, ezek az emberek elmúltak 40 évesek, családosok, nem vágnak bele egy zöldmezős párt megalakításába. A szakításnak nem lenne értelme, öngyilkosság volna egy új szervezettel próbálkozni. Hozzátette, az elnökség útja nem lesz fáklyásmenet, az irányvita mellett is akadnak súlyos problémák. Például rengeteg pénzt kell visszafizetniük az Állami Számvevőszék büntetése miatt.

Kiszelly Zoltán szerint az is érdekes összetevő, hogy Gyöngyösi Mártonnak kell majd a Jobbik európai, néppárti arcának lennie. Ő volt az, aki a párt külpolitikusaként 2012-ben azt mondta, ideje lenne felmérni, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Az elemző szerint az is ellentmondásos, hogy ez az ember Putyinnal és Erdogannal is barátkozott korábban.

Más pártok vonzásában

Kiszelly Zoltán szerint nagyban befolyásolja a Jobbik jövőjét, hogy mi történik a többi párttal, leginkább persze a Fidesszel.

„A Fidesz sok korábbi jobbikosnak a migrációs politikája és a határon túliak ügyeinek felkarolása miatt vonzóbb alternatíva egy ideje. Ez erősödhet”

– mondta a szakértő.

Hozzátette, ha megtörténik az összefogás a baloldalon, akkor ugyanolyan erősek lehetnek mint most a Jobbik, ekkor ők elveszíthetik legerősebb ellenzéki státuszukat. Ezek eredményéről azonban csak három-hat hónap múlva beszélhetünk, amikor kijönnek a pártokat elemző közvélemény-kutatások.

Borítókép: Sneider Tamás egy kormányellenes tüntetésen április 11-én. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs