Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Immár végleges: elköltözik Budapestről Soros György alapítványa

Immár végleges: elköltözik Budapestről Soros György alapítványa

A Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) bezárja budapesti irodáját, és Berlinbe költözik az egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezet miatt.

A szervezet lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint „az egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezet miatt a Nyílt Társadalom Alapítványok áthelyezik nemzetközi tevékenységüket és a munkatársakat átköltöztetik a német fővárosba, Berlinbe”. Hasonlóan más nemzetközi szervezetekhez, a Nyílt Társadalom Alapítványok továbbra is támogatni fogják a civil szervezeteket Magyarországon az olyan fontos területeken, mint a művészet és a kultúra, a sajtószabadság és az átláthatóság, valamint az oktatás és egészségügyi ellátás biztosítása minden magyar állampolgár számára – fogalmaznak.

A nemzetközi tevékenység elköltöztetéséről szóló döntéssel egyidejűleg a magyar kormány arra készül, hogy tovább korlátozza a civil szervezetek munkáját az úgynevezett „Stop Soros” törvénycsomag által.

„A magyar kormány a munkánkat becsmérli és hamis színben tünteti fel, korlátozza a civil társadalmat politikai előnyszerzés céljából, olyan taktikát alkalmazva, amelyre még nem volt példa az Európai Unió történetében” – nyilatkozta Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke. „Az úgynevezett Stop Soros jogszabálycsomag a legújabb ilyen próbálkozás. Nem tudjuk tovább garantálni a munkánk és a munkatársaink biztonságát Magyarországon, és nem tudunk védelmet nyújtani az önkényes kormányzati beavatkozással szemben.”

Kényszervallatásra is felkészítették a Soros-alapítvány munkatársait

Azóta, hogy a Die Presse cikke nyomán a 444.hu csütörtök este megírta, a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) harminc év után elhagyja Budapestet, s Berlinbe teszi át székhelyét, Soros György szervezete hivatalosan nem reagált a patinás osztrák lap információjára.

A törvény a nemzetbiztonságra hivatkozva, kormányzati engedély hiányában megtiltaná minden szervezetnek, hogy a menedékkérőknek és menekülteknek tanácsot adjon vagy képviselje őket – fogalmaz a szervezet. A kormány egyértelművé tette, hogy az új jogszabályok célja a legjelentősebb magyar emberi jogi szervezetek és támogatóik, mint például a Nyílt Társadalom Alapítványok, ellehetetlenítése. A Nyílt Társadalom Alapítványok minden jogi lehetőséget meg fognak ragadni, hogy megvédjék a törvény kereszttüzében álló alapvető jogokat.

MTI Fotó: Kovács Attila

Az elmúlt két évben a magyar kormány több mint 100 millió eurót költött az adófizetők pénzéből egy olyan kampányra, amely hazugságokat terjeszt az Alapítványokról és partnereiről. A kormány gyűlöletkampánya keretében olyan poszterekkel és óriásplakátokkal árasztotta el az országot, amelyek második világháborús antiszemita szólamokat idéztek, és egy úgynevezett „nemzeti konzultációt” kezdeményezett Soros György és magyar emberi jogi csoportok ellen. A kormánybarát média nemrégiben hamis vádakat zúdított egyetemi oktatókra, civil társadalmi csoportok dolgozóira és az Alapítványok munkatársaira. A Nyílt Társadalom Alapítványokkal kapcsolatban álló személyekről alattomos és csalárd felvételek készültek, muníciót szolgáltatva a kormány félrevezető propagandakampányához – fogalmaznak.

Fotó: Balogh László/Getty Images

Az Alapítványok irodájának elköltöztetése Budapestről fájdalmasan érinti azt a több mint 100 itt dolgozó munkatársunkat, akiknek többsége nemzetközi adományozással foglalkozik. Ezen munkatársaink körülbelül 60 százaléka magyar állampolgár, és sokan közülük több mint egy évtizede dolgoznak a Nyílt Társadalom Alapítványok kötelékében. A Nyílt Társadalom Alapítványok megteszik a szükséges lépéseket, hogy biztosítható legyen az iroda elköltöztetésében érintettek biztonsága és jóléte.

Csontos Csaba, az OSF magyarországi kommunikációs igazgatója a fejleményekkel kapcsolatban a Zoom.hu-nak annyit mondott: ahol a kormánypolitika nyomán rendőrt hívnak egy fejkendős lányra vagy éppenséggel leordítják egy tinédzser fejét a buszon, nagyon nehéz létezni. „Rendkívül fenyegető ilyen hangulatban élni, dolgozni, és mi nem szeretnénk veszélyeztetni a kollégák testi épségét” – mondta alig egy hónapja.