Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Busás jutalmat fizetett Balog Zoltán tárcája – és még jónéhány minisztériumban is

Busás jutalmat fizetett Balog Zoltán tárcája – és még jónéhány minisztériumban is

Összességében 4,268 milliárd forint bónuszt kaptak a tárcánál, aminek alapja az uniós támogatáslehívások felpörgetése volt. 

Több mint kétezer emberét jutalmazhatta meg Balog Zoltán még emberi erőforrások minisztereként a választás előtt. Fejenként átlagosan 2 millió forint volt a bónusz – írja a 24.hu a minisztérium közérdekű adatigénylésükre adott válasza alapján. Összességében 4,268 milliárd forint bónuszt kaptak a tárcánál, aminek alapja az uniós támogatáslehívások felpörgetése volt.

A hivatalos nevén céljuttatás feltétele az volt, hogy a minisztérium teljesítse a kormányhatározatban előírt kifizetési munkaterv számait. Ebben 2017. június végéig 80,5 milliárd, az év végéig 244 milliárd forintos célszám (minimumként 64,4 milliárd, illetve 195,2 milliárd) szerepelt az emberierőforrás-fejlesztési operatív programból. A másik, a rászoruló személyeket támogató operatív programból ehhez képest elhanyagolható összegeket, 100, illetve 400 millió forintot (minimálisan 80 millióval, illetve 200 millióval) irányoztak elő.

A tárca által a lapnak küldött adatok szerint a június 30-i mérési pontig elért teljesítmény alapján összesen 1 588 059 040 forint céljuttatást fizettek ki 2126 főnek. Az év végéig (pontosabban az idén január végére tolt mérési pontig) teljesítettek alapján pedig 2 680 412 320 forintot fizettek ki összesen 2068 dolgozónak.

Ezzel Balog tárcája lekörözte a Lázár Jánosét, a kancelláriánál csak 642 jutalmazottról számoltak be, igaz a lap onnan csak az első etap teljesítéséről kapott adatokat. Úgy becsülték utóbbi tárcánál is 4 milliárd mehetett el jutalmazási célra. Korántsem biztos, hogy a 4 milliárd forint körüli bónuszokkal az emberminisztérium, illetve a kancellária fizetett a legtöbb jutalmat a dolgozóinak.

A Nemzetgazdasági, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium legalábbis sokkal több uniós támogatást menedzselt, amelyekben területenként 400-500 milliárd forintos falatok akadtak, és ha a feladattal, a támogatástömeggel arányos volt a jutalomosztás, akkor a nagyobb célfeladat teljesítéséért több jutalmat fizethettek.

UPDATE: Az EMMI a hírek kapcsán közleményt adott ki, amit közlünk: “A sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem bónuszt, sem jutalmat nem fizetett dolgozóinak. A valóság ezzel szemben az, hogy a tárca a 2017. évi fejlesztéspolitikai célokról szóló 1221/2017. (IV.25) Korm. határozatot hajtotta végre. A jogszabály értelmében az uniós fejlesztési célok teljesítéséhez hozzájáruló munkatársak szigorú teljesítménycélok és teljesítménykövetelmények végrehajtását követően céljuttatásra voltak jogosultak.”