Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A magyar apák harmadának még csak választása sincs: dolgozniuk kell a gyereknevelés helyett

A magyar apák harmadának még csak választása sincs: dolgozniuk kell a gyereknevelés helyett

Eljutunk egyszer odáig, hogy nem a gyesen lévő apuka lesz a „fura”, hanem az a munkahely lesz ciki, ahol nincs apákat támogató rendszer? Az Apu-kalipszis felmérése.

A férfiak is nehezen tudják összehangolni a karriert az apasággal – alapvetően ez a végeredménye annak az online felmérésnek, amit az Apu-kalipszis blog végzett a témában, méghozzá csak és kizárólag apák bevonásával.

És még mielőtt bárki azt gondolná, hogy az apák az anyák babérjaira törnek, és hogy itt most megint a férfiak akarják elvenni a nők bármijét, szögezzük le, amit a blog szerzője, Ficza János is hangsúlyoz: a kutatás nem az apák és az anyák egymáshoz való viszonyát vizsgálta, vagyis nem új front nyílik éppen nők és férfiak között, hanem az apák és a gyermekek helyzetére kérdezett rá a férfiak munkahelyének tükrében.

Fontos kihangsúlyozni ugyanakkor, hogy

a férfiak a szülésen és a szoptatáson kívül minden szülői feladatot el tudnak látni, van apai ösztönük, ráadásul az apai szeretet ugyanolyan erős, mint az anyai.

Csak hát ugye azok a fránya sztereotípiák a nőket szinte kötelezően és kizárólagosan anyaszerepbe, a férfiakat pedig pénznyomda-szerepbe taszítják.

Viszont a világ nyilván nem fekete-fehér, és miközben egyre több ugyan az olyan férfi, aki valóban apaként szeretné megélni, hogy gyermeke született,

továbbra is sokan vannak, akik nem tudják és/vagy nem is akarják a társadalmi beidegződéseket levetkőzni.

Na de lássuk a kutatási eredményeket, amelyeknek teljes listáját és kiértékelését az Apu-kalipszis blogon lehet elolvasni, itt én csak szemezgetek:

  • Az apák 50 százaléka szerint nekik az az egyik legfontosabb szerepük a családon belül, hogy biztosítsák a megfelelő pénzügyi hátteret, ez fontosabb számukra, mint a tanítás, az otthonteremtés, a baráti kapcsolat a gyerekekkel, de még a fegyelmezés sem ilyen fontos.
  • Az apák számára csak két dolog fontosabb a pénzügyi háttérnél: az apai szeretet és odaadás, valamint a megfelelő apakép és férfiminta biztosítása.
  • Az apák 40 százaléka azt vallja, hogy apa is csak egy van.
  • Az apák negyede szerint össze kell hangolniuk a karrierjüket és a gyereknevelést.
  • Az apák 55 százaléka szerint rendszeresen, illetve gyakran előfordul, hogy a munka miatt nem tud elég időt tölteni a gyerekével.
  • Az apák 30 százaléka úgy érzi, hogy ha a munkája miatt keveset látja a gyerekét, az azért van, mert egyszerűen nincs más választása.
  • Az apák 30 százaléka nehezen tudja összeegyeztetni a karrierjét az apasággal, és emiatt frusztrált.
  • Az apák 41 százaléka támogatja, hogy az apa menjen gyesre, 34 százaléka pedig ugyanezt elfogadja, bár úgy gondolja, hogy Magyarországon nincs biztosítva hozzá a megfelelő rendszer, ugyanis ha a nők átlagkeresete megegyezne a férfiakéval, akkor több apa is be tudná vállalni a GYES/GYED lehetőségét.

(Borítókép: Tony Curtis és lánya, Jamie Lee Curtis 1959-ben)