Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Deadpool 2 egyszerű, mint a döngölt föld, de ettől még megvesz kilóra

A Deadpool 2 egyszerű, mint a döngölt föld, de ettől még megvesz kilóra

Minden, ami jó volt az első részben, abból kétszer annyit kapunk a folytatásban. Spoilermentes kritika.

Ha végignyálazzuk a Deadpoolról született kritikákat 2016-ból, az írások közös metszete a következő: brutális, idióta, humoros és nagyon meta. A szokásos folytatástrendeknek megfelelően pedig a Deadpool 2 a fentebb említett kedvelt elemekből mindenből duplaannyit tol, főként a negyedik fal lebontásából és az önreflexióból. Ettől viszont még inkább külön életre kel a karakter, olyan, mintha nem is Deadpool, hanem a Deadpoolt játszó Ryan Reynolds lenne a főszereplő. Ettől pedig egy kétórásra nyújtott Honest Trailerre emlékeztet az egész film, ahol szinte minden poén meg van magyarázva.

Brutalitásból, szakadó, robbanó végtagokból és fejekből is több van, ahogy pömpölőpoénokból is, és természetesen a Farkas-filmek levarrt szájú Deadpoolja is megkapja a magáét.

Fotó: Fórum Hungary

A film szerencsére egy valamiben nem emeli a tétet: hasonlóan kisstílű, mint elődje. Ha szigorúan vesszük (és a flashbackeket nem számoljuk), a Deadpool első része egy autópályaszakaszon, meg egy kikötőben játszódott és csupán egy bosszútörténetről szólt, a folytatás fő szála pedig szintén két helyszínen zajlik és a szereplők ugyancsak egyszerű motivációval rendelkeznek.

Ráadásul a film ezúttal még jobban egyensúlyoz a dráma és a humor határmezsgyéjén, egy igazi érzelmi kavalkád a Deadpool 2, amit a néző nem biztos, hogy várna tőle. Ahogy az első rész azt propagálta magáról, hogy szentimentális romantikus film, addig a folytatás családi filmként tekint magára. Bármilyen bárgyún hangzik, a maga elcseszett módján meg is felel ennek, és ezt nem úgy kell elképzelni, ahogy Dominic Toretto teszi a Halálos iramban-franchise esetében – vagyis minden dialógusban van valami kamucoelhói bölcselet a család fontosságáról.

Fotó: Fórum Hungary

A Deadpool 2 főleg azért működik, mert hatalmas szíve van, és bár az első is szerelemprojekt volt, ebben is rengeteg szenvedély, illetve ötlet van. Kiváló zenei átértelmezések, vicces eszmefuttatások, és a képregényfilmes zsánert kiforgató megoldások jellemzik.

Ez egyben azt is jelenti, hogy akik az első részt utálták, és az Amerikai pite-széria altesti mondanivalójának spandexszel összedarált szutymákjaként jellemezték, a folytatást is a világ legfeleslegesebb filmjének fogják érezni.

És ebben van is valami, felesleges olyan értelemben, hogy önértékén nehéz vizsgálni, mert a kiszólásai zöme túlságosan kontextushoz kötött, a néző akkor tud jóízűen röhögni egy-egy poénon, ha tudja mire céloz Deadpool, amikor a DC filmes univerzumán, Thanoson vagy A Zöld Lámpáson viccelődik.

Valójában egy szuperhősös Family Guy/Robot Chicken szkeccs-halmazhoz hasonlítható, ahol folyamatosan röpködnek a popkult utalások.

Humor dolgában pedig nehéz érvelni, ez a fajta tréfálkozás vagy bejön valakinek vagy nem.

Fotó: Fórum Hungary

Ráadásul sokakat az is idegesíthet, hogy egy-egy dramaturgiai kitérő csak azért született, hogy oda beszuszakoljanak egy újabb poént, ami kellően alpári, önreflexív vagy csak egyszerűen morbid. Viszont egy rosszabbul sikerült poén után rögtön jön egy újabb, ami már működőképesebb, és nemcsak Ryan Reynolds ficánkol a mókázásban, hanem a többi színész is. Ez pedig igazán jót tesz az egésznek, hiszen lássuk be, a karakterek jellemrajza igencsak vékonyka: Deadpool folyamatosan szórja a politikailag inkorrekt poénokat és állandóan jópofizik, Cable egy harcos, aki konkrét céllal érkezik a jövőből és ehhez konstans tartja magát, Domino a laza afrocsaj, a taxisofőr srác szeretne keményebb lenni, Deadpool barátnője pedig… Deadpool barátnője.

A hozzáadott érték abban rejlik, hogy a filmben szinte mindent megengednek maguknak a szereplők – és egy bébihitleres poénon kívül tényleg minden benne maradt a végső változatban. Ezeket a kreatív energiákat már a kampány során is láthattuk – unikornison lovaglás, Celine Dionos duett magassarkúban, David Beckhammel való viccelődés -, igazán üdítő, hogy még erre is volt külön ötlet.

A cameók is végig ütnek, az a legjobb, ha a néző előzetesen véletlenül sem olvasgat az IMDB-n semmit, a stáblista utáni jelenetek pedig a legjobbak, amióta a Marvel kitalálta az első Vasember-film végén. Kár ragozni,

a Deadpool 2 veszettül jó.

Ezen pedig az sem változtat, hogy az előző rész jól működő részeit spilázza még tovább. A zsáner kiforgatása és korhatárossá tétele jót tett a műfajnak, a Deadpool 2 után pedig sokan az X-Force filmet várják majd, mert itt olyan belépőjük van.

Deadpool 2. Amerikai akció-vígjáték, premier: 2018.05.17. 2018. Értékelés: 8/10