Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tízezrével hagyják itt Magyarországot a fiatalok

Tízezrével hagyják itt Magyarországot a fiatalok

Tavaly már több mint 610 ezer magyar élhetett más uniós országban, 25 ezerrel többen, mint egy évvel ezelőtt – derült ki az Eurostat adatai és a Portfolio becslése alapján.

A legtöbb magyar Nagy-Britanniában él, nagyjából 250 ezer. Németországban ez a szám 207 ezer. Ausztria is elég népszerű a migráns magyarok között, ott 77 ezren laknak. Hollandiában 13 ezren, Írországban és Spanyolországban 9 ezren, Olaszországban 8 ezren, hogy csak a legfontosabb célországokat tekintsük. Összehasonlításként: Magyarország második legnépesebb városa Debrecen, ott nagyjából 202 ezren élnek.

A Portfolio fontos megállapításokat is tett az adatok elemzése kapcsán, olyanokat, mint:

  • A hivatalos brit adat érdekessége, hogy a 2016-os 83 400 után tavaly több mint 96 ezer magyar állampolgárt regisztráltak, ami az egyik legnagyobb ütemű növekedés.
  • Tavaly már Németországban is átlépte a 200 ezret az ott élő magyar állampolgárok száma, ez majdnem 15 ezres növekedést jelentett 2016-hoz képest.
  • Nőtt a magyarok száma a harmadik legfontosabb célországban, Ausztriában is.
  • A vizsgált 22 tagállam közül csak négyben (Bulgária, Észtország, Görögország, Franciaország) csökkent a magyarok száma, három esetben (Lettország, Olaszország, Egyesült Királyság) stagnálással számolunk, miközben a többi tagállamban nőtt a magyarok száma.

Érdekesség az is, hogy tavaly nemcsak a legfontosabb célországokba vándorolt ki több magyar, hanem olyan országokba is, mint Litvánia, Lengyelország vagy Csehország.

Szomorú tény, hogy csakúgy, mint eddig, továbbra is elsősorban a fiatal, munkaképes korú és családot alapítani tervező korosztály vándorol el Magyarországról.

További részletek a Portfolióban.