Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Pintér Sándor nem változtat a szerinte sikeres csapatán

Pintér Sándor nem változtat a szerinte sikeres csapatán

Pintér Sándor a Fidesz ismert jelmondatával foglalta össze legfontosabb belügyminiszteri feladatát: Magyarország maradjon meg magyar országnak. De mondhatta volna azt is, hogy „Folytatom!”

Együttes ülésen hallgatta meg a Honvédelmi és Rendészeti, valamint a Nemzetbiztonsági Bizottság Pintér Sándor belügyminiszter-jelöltet. Pintér elmondta:

 • Nem kíván változtatni a szerinte sikeres minisztériumi csapatán, azaz a jövőben is Kontrát Károly és Pogácsás Tibor államtitkárokkal, Felkai László közigazgatási államtitkárral, valamint Papp Károly országos rendőrfőkapitánnyal kíván együtt dolgozni.
 • Papp Károly a későbbiekben a Belügyminisztérium rendészeti főigazgatója lehet, erről a kormányon belüli egyeztetések lezárulnak. Főigazgatóként Papp lényegében a korábbi rendészeti helyettes államtitkári feladatok egy részét látja majd el, de nem tartoznak majd hozzá például a titkosszolgálatok.
 • Arról, hogy ki lesz Papp Károly utóda a rendőrség élén, Pintér még nem döntött, és várhatóan Papp távozása előtt nem is fog dönteni.
 • A Belügyminisztérium legfontosabb feladata „kultúránk és határaink a védelme, a rend és a törvényesség biztosítása. Az ezeket fenyegető legfőbb veszély az illegális migráció, amit az ország határainak fokozott védelmével kíván Pintér megállítani. A cél, hogy „Magyarország megmaradjon magyar országnak”, idézte a Fidesz vonatkozó jelmondatát.
 • Az Önkormányzati rendszer átalakítását a Belügyminisztérium nem tervezi, azonban ha a politika vagy az önkormányzatok részéről igény mutatkozna bárminemű változtatásra, minden javaslatot megvizsgáltnak és mérlegelnek majd.
 • Az állami szerepvállalást csökkentenék az önkormányzatok illetékességébe tartozó területeken, azonban továbbra is fenntartják, sőt erősítik a helyhatóságok gazdálkodásának ellenőrzését az ismételt eladósodásul megelőzése érdekében. Miután tapasztalataik szerint az eladósodás oka többnyire a felkészületlenség, a kellő szakértelem hiánya, terveik szerint a jövőben informatikai támogatást és ingyenes szoftvereket biztosítanak majd a számukra.
 • Marad a közfoglalkoztatás, amely iránt Pintér Sándor tájékoztatása szerint nemzetközi több uniós tagállam érdeklődik, valamint olyan országok is, ahol sok menekült tartózkodik, s úgy gondolják, a magyar közfoglalkoztatáshoz hasonló módon értelmes és hasznos elfoglaltságot tudnának biztosítani azoknak, aki ma céltalanul és kilátások nélkül tengődnek a területükön.
 • A rendőrség legfőbb feladata a külső határok védelme, és persze az ország közrendjének, közbiztonságának fenntartása.
 • Fotó: Veres Viktor

 • A büntetés-végrehajtásban – ahogy a gazdásig egészében is – a teljes foglalkoztatottság a cél. Pintér hangsúlyozta, hogy nagyban megkönnyíti az elítéltek visszailleszkedését a társadalomba, ha a fogva tartásuk ideje alatt folyamatosan dolgozhatnak, és képezhetik magukat.
 • Nem adták fel a tervet, miszerint a börtönök jelenlegi 125 százalékos zsúfoltságát – ami nemrég még 143 százalékos volt – az unió számára is elfogadható szinte csökkentsék. Ennek érdekében új börtönök épülhetnek az elkövetkező években.
 • Pintér sikeresnek minősítette a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkáját. Emlékeztetett, hogy az idén 54, korábban évente átlagosan 200 fegyveres bűnözőt fogtak el úgy, hogy az akcióban sem a bűnelkövető, sem a rendőrök, sem vétlen civilek nem sérültek meg.

A miniszteri programbeszéd után a képviselők kérdezhették a minisztert. Ettől kezdve

a miniszteri meghallgatás már-már az előző ciklus nemzetbiztonsági üléseit kísérő Muppet Show-t idézte.

Azzal a különbséggel, hogy hogy a kormánypárti és az ellenzéki képviselők most nem egymással vitáztak, hanem Pintért próbálták sarokba szorítani – sikertelenül.

A miniszter, mint az ellenzéki képviselők kényszeredetten elismerték, formában és humoránál volt, s kevésbé hagyott fogást magán. Sok esetben azzal hárította a kellemetlennek szánt kérdéseket, hogy udvariasan felhívta a képviselők figyelmét, olvassák el a vonatkozó jogszabályokat vagy hogy nem ő az illetékes, de szívesen továbbítja az észrevételeket az adott kérdésben illetékeseknek.

Szél Bernadett. Fotó: Veres Viktor

A legtöbb vita Zaid Naffa tiszteletbeli jordán konzul parlamenti látogatása miatt alakult ki a miniszter és a képviselők között. Elsősorban a két LMP-s képviselőnő, Szél Bernadett és Demeter Márta kérdései nyomán. Mit keresett „egy nemzetbiztonsági kockázat a parlament alakuló ülésén”, kérdezték, utalva arra, hogy korábban Naffa állampolgársági kérelmét a a TEK arra hivatkozva utasította el, hogy a konzul nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Miért nincs akkor kitiltva az országból? – kérdezték a minisztert.

Demeter Márta. Fotó: Veres Viktor

Pintér közölte, hogy a TEK kockázat-megállapítása csak egy szempont a sok között, amiket mérlegelni kell a konzul megítélése kapcsán. Amúgy pedig az, hogy

valakinél kockázatot állapítanak meg, még nem jelenti azt, hogy ki kell tiltani az országból.

Azokat, akiknek dönteniük kell, például a tiszteletbeli konzuli megbízása megtartásáról vagy megszüntetéséről, a hatályos jogszabályok alapján semmire sem kötelezi a TEK állásfoglalása.

Az amerikai vízumbotrányra vonatkozó kérdésekre Pintér úgy reagált: még tart a vízummentesség két éves felülvizsgálata (korábban évente, 2016 óta kétévente vizsgálják az amerikai hatóságok, hogy Magyarország megfelel-e a vízummentességi követelményeknek). Pintér elismerte, hogy vannak nézetkülönbségek, de reményét fejezte ki, hogy meg tudják győzni az amerikaiakat. Egyebekben minden visszaélésgyanús eset kivizsgálását és a felelősök megbüntetését ígérte.

Pintér Sándor itt Vadai Ágnes DK-s képviselővel. Fotó: Veres Viktor

A két bizottság együttes ülése végül a Fidesz-KDNP képviselőinek támogatásával, az LMP és a DK ellenszavazataival, a szocialisták tartózkodása mellett támogatta Pintér Sándor ismételt belügyminiszteri kinevezését.

Pintér Sándor (69) – ahogy a bizottsági ülésen fogalmaztak – veterán miniszter, s egyben a negyedik Orbán-kormány alighanem legstabilabb tagja. Barátinak mondható kapcsolata a miniszterelnökkel azokban az években kezdődött, amikor Orbán Viktor még egy kis párt elnöke volt, Pintér pedig (1991 márciusától) budapesti, majd fél évvel később már országos rendőrfőkapitány.

Politikai riválisaik szerint Pintér Sándor az évek során azért válhatott Orbán Viktor számára nélkülözhetetlen emberré a kormányban, mert rendőrfőnökként, majd belügyminiszterként ő simította el Orbán és pártja kínos ügyeit (amikor ellenzékben volt a Fidesz, a rendőrségre civilként is nagy befolyással volt). Orbánnak azonban már kezdő politikusként megtetszett Pintér fegyelmezettsége, lojálisa, hogy az utasításokat mindig pontosan végrehajtja (még ha nem is mindig és mindennel ért egyet), s hogy képes hajnaltól késő estig dolgozni, jó szervező, nem utolsósorban minden helyzetben tud és mer gyors döntéseket hozni.

Belügyminisztériumi sofőrként kezdte karrierjét, majd segédnyomozó lett zuglóban. Rendőrtiszti Főiskolát végzett, majd jogi diplomát is szerzett. A ’80-as évek elején

ő volt a fővizsgálója a hazai szervezett alvilág felszámolására indított első rendőrségi akciónak.

Pintért jól ismerő rendőrségi forrásaink szerint ezért ismeri olyan jól a hazai alvilágot és annak kapcsolatrendszerét.

Az 1990-es taxisblokád idején figyelt fel rá a kormány. (Arról megoszlanak a vélemények, hogy ki volt Pintér első számú mentora, de igen nagy valószínűséggel Boross Péter volt az.) A blokád kísérte káoszban Pintér, aki a kérdéses időben még a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság egyik vezetője volt, gyors, törvényes és határozott megoldást kínált a kormány számára, az akkor inkább az ellenzékhez húzó budapesti főkapitánnyal szemben.

Fotó: Veres Viktor

Horn Gyula néhai miniszterelnök több más rendőri vezetővel együtt 1996 őszén meneszti Pintért, hivatalosan a közbiztonság romlása miatt. Kétségtelen, akkoriban egymást követték a robbantások, utcai leszámolások Budapesten. Horn döntése hátterében azonban más állt.

A miniszterelnöknek, pártja és kormány némely vezetőjéhez hasonlóan meggyőződése volt, hogy a Pintér vezette rendőrség egyfajta puccsra készül a regnáló kormány ellen.

Pintérnek innen egyenes útja vezetett a Orbán kormányába. Csak ki kellett várnia az 1998-as választási győzelmet. Addig alapított és felfuttatott egy vagyonvédelmi céget (amit első belügyminiszterségének kezdetén eladott), és biztonsági tanácsadója lett az OTP-nek. Az első Orbán-kormány bukása után még szorosabbra fűzte a kapcsolatát Csányi Sándorral. 2002 után igazgatóság tag lett a bankban és újabb cégeket alapított.

2010-ben újra belügyminiszterré avanzsált. Azóta minden ciklus elején felvetődik, hogy Pintér már idős, csak egy fél ciklust vállal, de az előző kettőt csont nélkül kitöltötte. Most megint az a hír járja, hogy a harmadik kétharmados Fidesz-győzelem után már csak két évre mondott igent Orbánnak. Majd elválik. Ismerői szerint azonban idős kora ellenére Pintér jól bírja a munkát, a róla terjengő pletykák ellenére nem halálos beteg, ráadásul

„szeret miniszter lenni”.