Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán szerint az EU régi tagállamai keresnek rajtunk, nem pénzt ajándékoznak nekünk

Orbán szerint az EU régi tagállamai keresnek rajtunk, nem pénzt ajándékoznak nekünk

A múlt mellett a közös jövő is összeköti a magyar és a lengyel népet, nemcsak a kipróbált, ezeréves barátság köti össze őket, hanem a közös elgondolás is a jövőről – mondta Orbán Viktor hétfőn Varsóban, ahol első hivatalos látogatását tette múlt heti eskütételét követően.

A magyar miniszterelnök lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel folytatott megbeszélést, mely után sajtótájékoztatót is tartottak. Orbán kiemelte, mindketten erős Európát akarnak, részt akarnak venni a kontinenst javító reformokban, vitákban, és a békés fejlődés hívei.

A magyar és a lengyel kormányfő is erős Közép-Európát akar, meggyőződésük szerint ez szolgálja az érdekeiket és egybevág az Európai Unió fő céljával, miszerint egy kontinens erős régiókból kell, hogy álljon, egy erős Közép-Európa sokat adhat az európai kontinens erejéhez.

Orbán Viktor elmondta, a migrációról is tárgyaltak, véleményük szerint ez nem taktikai kérdés, hanem a nemzeti szuverenitás legfontosabb elvi kérdése, arról szól, hogy ki döntheti el, kik tartózkodhatnak egy ország területén. A magyar miniszterelnök szerint az elődeink “forognának a sírjukban”, ha hagynánk, hogy ne a magyarok, hanem mások mondják ezt meg.

Orbán Viktor egy újságírói kérdésre elmondta, erőteljes nyomást fejtenek ki Magyarországra, hogy még a júniusi EU-csúcson lezárhassák a menekültkérdést, de csak olyan megállapodás lehetséges, amely teljes egészében találkozik a magyar kormány elképzeléseivel.

A miniszterelnök ismét kiemelte, a legnagyobb politikai ügy ma Európában a bevándorlás és a migráció, viszont azt a parlamentet, amely ma Brüsszelben ülésezik, az európai emberek még a migránskrízis előtt választottak. Véleménye szerint ezért felvetődik a kérdés, hogy nem lenne-e demokratikusabb megvárni a az egy év múlva tartandó választást, hogy az újonnan megválasztott parlament zárja le a kérdést.

A miniszterelnök szerint Európa szempontjából Magyarország azzal járul hozzá a migrációs kérdéshez, hogy megvédi Európát a Balkán irányából.

Orbán szerint az uniós költségvetési kérdésekkel “még sok dolgunk lesz”, a magyar és a lengyel álláspont közel áll egymáshoz, de egyes uniós tagállamoké messze esik. A miniszterelnök elmondta, a gazdák érdekeit meg akarják védeni, ezért nem helyes, ha a mezőgazdasági költségvetés csökken. Nem kifogásolják, ha új pénzügyi alapok jönnek létre, mert új feladatok mindig jelentkeznek, de az nem érv, hogy a létező alapokat csökkentsék.

A magyar kormányfő szerint mérföldkő a legutóbbi hónapok gazdasági fejlődésében, hogy a LOT lengyel légitársaság új járatokat indított Magyarországról. A magyar és a lengyel fél már régóta keresték azt a zászlóshajót, egy mindenkinek jól látható gazdasági teljesítményt, amely a magyar-lengyel együttműködést bizonyítja. A LOT fantasztikus sikereket ér el a magyar piacon, és remélhetőleg tovább bővíti a tevékenységét.

Orbán Viktor szerint magyar nézőpontból az EU gazdaságilag “nem a pénz miatt érdekes”, hanem a piacok miatt, a legfontosabb az egységes piac, fair versennyel. Véleménye szerint jövőorientált uniós költségvetésre van szükség.

Orbán szerint valójában az EU régi tagállamai “összességében keresnek rajtunk, nem pénzt ajándékoznak nekünk”, ugyanis a Magyarországnak juttatott pénzek tekintélyes része visszamegy az országukba.

A magyar kormányfő köszönetet mondott Lengyelországnak és a lengyel miniszterelnöknek az elmúlt években Magyarországnak és neki nyújtott támogatásért.

“Közép-Európa a barátságokat sokra tartja, és sosem felejtjük el, hogy a lengyel miniszterelnök a legutóbbi, éles és nehéz választási küzdelem utolsó napjaiban ellátogatott Magyarországra és bátorított minket”

– emlékeztetett.

Orbán meglátása szerint Lengyelországban olyan dolgok történnek, amelyekből Magyarország sokat tanul, például elszántságot és bátorságot merít, elsősorban a családpolitikát illetően.

“Lengyelország jó példát mutat, ebből igyekszünk tanulni és átvenni, alkalmazni ezt a politikát Magyarországon”

– közölte.

Orbán Viktor gratulált a lengyel függetlenség közelgő századik évfordulójához is, a magyar miniszterelnök megjegyezte: helyes döntés volt, hogy már harmadszorra Varsóba vezetett az első hivatalos külföldi útja.

Orbán gratulált a lengyel gazdasági növekedéshez is.

“A modern politikában kevés, ha az embernek igaza van, sikerre is szükség van, mert ha nem sikeres, nem tud érvényt szerezni az igazának

– fogalmazott.

Orbán Viktor később Varsóban találkozik Andrzej Duda lengyel államfővel, Marek Kuchcinskivel, a szejm elnökével, valamint Stanislaw Karczewskivel, a szenátus elnökével.

A miniszterelnök megkoszorúzza majd az Ismeretlen Katona sírját és virágot helyez el a 2010-es légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnöknek és kísérete tagjainak emléket állító Memento Szmolenszk emlékműnél.