Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem lesz több üres lakás, üzlethelyiség és telek Józsefvárosban

Nem lesz több üres lakás, üzlethelyiség és telek Józsefvárosban

Az üres lakások, üzlethelyiségek és telkek hasznosítása, továbbá “emberarcú” önkormányzat kialakítása a célja Józsefvárosban Győri Péternek, aki hat ellenzéki párt – az MSZP, az LMP, a DK, a Momentum, a Liberálisok és a Párbeszéd valamint civil szervezetként a Szolidaritás Mozgalom – közös jelöltjeként indul a július 8-i időközi polgármester-választáson.

Mint arról a Zoom.hu is beszámolt, azért kell hamarosan új polgármestert választani, mert Kocsis Máté józsefvárosi polgármester az április 8-i választáson egyéniben parlamenti mandátumhoz jutott Budapest 6-os választókerületében, ezután pedig úgy döntött, beül az Országgyűlésbe, és a Fidesz-frakció vezetője is lesz.

Az országgyűlési képviselőség viszont összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel, így utóbbiról le kellett mondania. Ezt április 17-i hatállyal meg is tette Kocsis (ezzel együtt közgyűlési tagsága is automatikusan megszűnt). A helyi választási bizottság az időközi voksolást július 8-a, vasárnapra tűzte ki.

A közös ellenzéki jelölt ötletét az MSZP-s Horváth Csaba vetette fel, kezdeményezésére már május elején körvonalazódott a közös ellenzéki jelölt indításának szándéka – a Jobbik ebből kimaradt, az Együtt pedig még azt sem tudja, létezik-e, és ha igen, milyen formában júliusban.

Az is hamar eldőlt, hogy nem pártpolitikust indítanak az ellenzéki pártok az időközin.

Így esett a választásuk Győri Péterre, a 63 éves közgazdász, szociálpolitikusra, aki bemutatkozó tájékoztatóján elmondta: 30 éve él a kerületben, a helyi Fazekas Mihály Gimnáziumba járt, és nem véletlenül érzi magáénak Solt Ottília mottóját, miszerint “méltóságot mindenkinek”. Saját mottója pedig így hangzik: “mindenkinek legyen otthona”.

Győri a közelmúltig, 16 éven át dolgozott a – közreműködésével létrehozott – Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei szakmai igazgató-helyetteseként, továbbá a Fővárosi Szociális Közalapítvány, a Hálózat Alapítvány, valamint a Menhely Alapítvány elnökeként, és immár

35 éve szociális munkásokat oktat az ELTE-n.

Ha megválasztják polgármesternek, automatikusan bekerül a Fővárosi Közgyűlésbe is, ami nem lesz ismeretlen terep számára, hiszen 1990-2002 között az SZDSZ szakértő politikusaként a testület Szociálpolitikai és Lakásügyi Bizottságát vezette.

Győri Péter néhány fontosabb célkitűzése:

  • megvédeni az önkormányzatiság maradványait, miután Budapest és a magyar önkormányzatiság szerinte komoly veszélyben van a kormányzati csonkítások, korlátozások miatt
  • megpróbálja megvédeni Józsefvárost a szakszerűtlen államosításoktól
  • korrekt, normális polgármesteri kampányra készül
  • együtt tud majd működni a bármilyen pártállású képviselővel, az apparátus tagjaival, az önkormányzati cégek vezetőivel
  • polgármesterként egy kisebbségi helyzetben – mivel fideszes többség van a testületben – kell és tud is dolgozni
  • rendbe tenné Józsefváros vagyongazdálkodását – a cél az üres lakások, üzlethelyiségek és telek hasznosítása
  • célja az adófizetők pénzének hatékony felhasználása, teljesítésalkapú-, nem pedig részrehajló szerződések, közbeszerzések kötése
  • társasház-felújítási támogatási rendszer továbbfejlesztése

Miért éppen ő?

“A helyi politikában az aktív és hozzáértő polgárok civil kezdeményezéseinek a mainál sokkal nagyobb szerepet kell kapniuk. A kirekesztő politika és torzsalkodás helyett az együttműködés erejében hiszünk, abban hiszünk, hogy a világnézeti sokszínűség, az eltérő vélemények ütköztetése nem hátráltatja, hanem elősegíti a jó döntések megszületését, s ez Józsefváros polgárainak javát szolgálhatja. Ezért, alulírottak közös nyilatkozatban kívánjuk kifejezni azon szándékunkat, hogy a 2018. július 8-án tartandó időközi polgármester választáson a polgárok közössége által támogatott, független jelölt indulását kívánjuk elősegíteni Józsefvárosban, Dr. Győri Péter személyében. A nyilatkozat aláírói vállalják, hogy maguk és az általuk képviselt közösségek, szervezetek minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy Győri Péter kampányát, majd polgármesterként munkáját segítsék.”

Bolba Márta, a Közöd Civil Társaság elnöke, valamint MOMENTUM, MSZP, LMP, PM, DK és Liberálisok képviselői

Borítókép: Győri Péter bemutatkozó tájékoztatója / Fotó: merce.hu