Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kis magyar fociabszurd: szimpla 60 millióval drágább lett a döcögős stadionépítés

Kis magyar fociabszurd: szimpla 60 millióval drágább lett a döcögős stadionépítés

Kisebb kalandregény lett egy apró stadionépítés: jelentősen megcsúszott, aztán meg is drágult az NB II-es Ceglédi VSE pályájának az átépítése.

Aki azt hiszi, hogy Orbán Viktor csettintésére gomba módra nőnek ki a magyar ugarból a futballarénák, annak – sok más mellett – a ceglédi történetet is ajánljuk a figyelmébe.

Az eredeti 300 nap helyett 450 napos határidővel, a szerződésben először rögzített nettó 404 millió forinttal szemben végül nettó 467 millió forintért készült el a felújítás. Ez egy 750 férőhelyes, fedett lelátót és a benne kialakított öltözőket, kiszolgáló helyiségeket jelent.

A 30-as évek nagyszerű újpesti futballzsenijéről, a Cegléden született (majd Cipruson meghalt és itthon újratemetett) Zsengellér Gyuláról elnevezett sporttelep még 2013 végén került be a kormány által indított stadionfejlesztési programba, 400 millió forintos keretösszeggel. A projektet azonban csak 2016-ban indították el, az év utolsó napjaiban kötötte meg a ceglédi önkormányzat (az állami támogatás kedvezményezettje) a szerződést a kivitelezővel, a kecskeméti illetőségű Horváth Építőmester Zrt.-vel.

Az egyik helyi hírharsona, a Ceglédi Panoráma 2017 májusában számolt be arról, hogy az építkezésen megborult egy daru.

Az építkezésre kötött szerződést pedig nem sokkal később, 2017 nyarán módosítani kellett. Kiderült, a futballpálya vízelvezető rendszere nem tudta elvezetni onnan a csapadékot, és így esőzéskor az építési terület jelentős része víz alá került. Ekkor nettó 404 millióról nettó 407 millióra nőtt a kivitelezés összege.

A helyi tévé, a Ceglédi Városi Televízió riportja december elején azt állította, az építkezés az ütemterv szerint halad.

Ám éppen ekkor derült ki, hogy a vízelvezetési problémát 2017 végéig sem sikerült megoldani, és december elején az eredetileg 300 napra kötött szerződést 450 napra módosították.

Ahogy a módosításban írták, „a terület esővíz elvezetése nem megoldott, a lehulló csapadékvíz folyamatosan a munkaterületre folyik, a munkaterület csak korlátozottan megközelíthető, az épület földszinti területeit a nagy mennyiségű esővíz elárasztotta”. Éppen ezért a közművek bekötése, ami amúgy sem volt a szerződés része, nem volt lehetséges, és a terület csapadékvíz-elvezetését, „a Feleken kívül álló feladat”-ként jelölték meg.

Ebben az időben kapott némi publicitást az építés akadozása, a Ceglédi Spotlight számolt be róla, hogy „lelógó kábelek, munkások, munkagépek, sártenger fogadja a Malomtó-széli labdarúgó lelátó felé közlekedőket.” Miközben, jegyezték meg, már eredetileg át kellett volna adni a beruházást.

A helyi híradásokban ott akadtunk el, hogy a Ceglédi Városi Televízió egy hónapja számolt be róla, folyik a lelátó műszaki átadás-átvétele. Ez volt március végén, vagyis amikorra a módosított szerződés szerint el kellett volna készülnie a Horváth Építőmester Kft.-nek.

A napokban azonban megjelent a Közbeszerzési Értesítőben a kivitelezési szerződés újabb, harmadik módosítása. Nem részletezett pluszmunkák miatt nettó 467 millió forintra nőtt az összeg. Azzal a kitétellel, hogy az önkormányzatnak nincs elég kerete a pluszköltségre, így előbb módosítani kell az állammal kötött támogatói szerződést.

Így megkerestük az önkormányzatot, hogy mikor készül el a ceglédi stadionfejlesztés, és nagyon készségesen válaszoltak.

A kivitelező a munkákat határidőre elvégezte.

A lelátóhoz kapcsolódó külső közművek átadás-átvételi eljárásának a lezárása május második hetében várható, és a külső közművek átvételét követően a lelátó épület műszaki átadás-átvétele is lezárható lesz, tudtuk meg az önkormányzattól.

Azt egyelőre nem tudták megmondani Cegléden, hogy mikor adják át ünnepélyesen a fejlesztést.

Szóval a fentiekből is világos lehet: nem minden Pancho Aréna, ami magyar stadionépítés.